Faceti sport, urmati o cura de slabire si totusi rezultatele intarzie sa apara sau nu sunt pe masura efortului depus? Aveti un stil de viata sanatos, o alimentatie rationala si o activitate fizica regulata dar, totusi, continuati sa luati in greutate? In acest context, poate ar trebui sa luati in consideratie o vizita la medic deoarece kilogramele in plus si in speta obezitatea pot fi date si de unele tulburari metabolice sau hormonale! Pe de alta parte, in tara noastra, la nivelul omului de rand, prima acuzata pentru supraponderalitate sau obezitate este glanda tiroida si nu sunt sau prea putin sunt luate in consideratie cauzele reale, supraalimentatia si sedentarismul!
Incidenta hipotiroidismului (deficit de hormoni tiroidieni – insuficienta glandei tiroide) in populatia generala este de 1-2% cu variatii in fuctie de zona geografica (mai mare in zonele cu deficid de iod). Sunt mai afectate femeile; dupa studii efectuate in Marea Britanie raportul femei/barbati este de 6:1, iar incidenta creste cu varsta. Forma subclinica de hipotiroidism este mai raspandita si frecvent subdiagnosticata. Astfel, se estimeaza ca 10% in populatia generala si 20% din femeile cu varsta peste 60 de ani sufera de hipotiroidism subclinic conform unor studii efectuate in Statele Unite.
Dar ce este glanda tiroida, care este rolul ei in organism si care este legatura cu obezitatea?Glanda tiroida este o glanda endocrina mica, de forma unui fluture, situata la baza gatului, principalele ei efecte fiind determinate de cei doi hormoni pe care ii sintetizeaza: tiroxina (T4) şi triiodotironina (T3). Acesti hormoni exercita efecte metabolice in diferite tesuturi ale organismului prin cresterea consumului de oxigen si a productiei de caldura ca rol principal, dar au si efecte specifice pe diferite organe cum ar fi: cresterea frecventei si debitului cardiac, cresterea activitatii digestive, efecte scheletice ce contribuie la cresterea si modelarea oaselor, controlul centrului respirator, efecte pe musculatura, sistem nervos.
Hipotiroidismul este consecinta deficitului de hormoni tiroidieni. Este afectiunea cea mai frecvent folosita drept scuza pentru kilogramele in plus, in limbaj popular „probleme cu glanda”. Aceasta legatura obezitate-hipotiroidism este insa un mit! Este adevarat ca deficitul de hormoni tiroidieni determina crestere in greutate dar aceasta este, conform studiilor efectuate, in jurul a 5 kg si se datoreaza in principal retentiei de apa. De fapt, cresterea in greutate nu este principalul simptom al deficientei tiroidiene ci face parte dintr-un tablou clinic mai larg care cuprinde: astenie, intoleranta la frig, letargie, constipatie, dureri musculare sau/articulare, tulburari menstruale, caderea parului, piele uscata, ingrosata si rece, par subtire, voce ragusita, unghii friabile, infiltratie tegumentara (predominant periocular si periferica), bradicardie (tulburare de ritm cardiac), colectii lichidiene in pleura sau pericard etc.
Tot mai multe studii vin sa darame acest mit al relatiei directe hipotiroidism – obezitate. De fapt, s-a constatat exact contrariul! Cresterea in greutate, in fapt, determina inhibarea functiei tiroidiene. Cu cat greutatea este mai instabila in urma curelor de slabire repetate („efectul yo-yo”: slabire rapida – revenire la greutatea anterioara si chiar peste la scurt timp dupa intreruperea dietei) cu atata relatia devine mai stransa si se creeaza un cerc vicios in care un rol important il are leptina un hormon cu rol major in reglarea apetitului si ingestiei calorice. Leptina este produsa in tesutul adipos de unde, prin torentul sangvin, ajunge la creier unde ofera informatii cu privire la nivelul depozitelor de grasime ale organismului. De-a lungul evolutiei, relatia leptina – glanda tiroida a fost importanta pentru supravietuire. In perioadele de foamete organismul foloseste tesutul adipos drept „conbustibil”. Astfel, scade nivelul de leptina ce ajunge la creier ceeace declanseaza scaderea ratei metabolismului bazal si a consumului energetic. Daca acest mecanism nu ar exista instalarea malnutritiei ar fi mult mai rapida. Deci, statusul hipotiroidian este raspunsul organismului la foamete. Cand hrana este iar suficienta se refac depozitele adipoase si abia cand acestea au revenit la nivelul anterior este „permis” tiroidei sa creasca rata metabolismului bazal. Acesta este felul prin care organismul isi revine dupa perioadele de infometare, cunoscute in zilele noastre sub titulatura de „cura de slabire”.
De asemenea, excesul alimentar determina, printre altele, exces de trigliceride (grasime) in sange care leaga leptina impiedicand-o sa ajunga la creier. Apare, astfel, rezistenta la leptina: creierul inregistreaza deficitul de leptina ca perioada de foamete si in ciuda supraalimentatie continua sa mentina scazuta rata metabolismului bazal favorizand aparitia supraponderalitatii.
Dupa cum am incercat sa va convingem mai sus nu exista o relatie directa intre obezitate si disfunctia glandei tiroide. In afara unui tablou clinic sugestiv (vezi mai sus) cauzele excesului ponderal (mai ales in cazul obezitatii) trebuiesc cautate in principal in stilul de viata si alimentatia pacientului.
Recomandam consultul medical de specialitate atunci cand ne decidem sa facem schimbari majore in dieta zilnica si/sau stilul de viata si chiar ca acestea sa fie urmarite de personal calificat. Prezenta unor simptome sugestive pentru hipotiroidism necesita prezentarea de urgenta la medic!
42 Comments
exista alimente care ajuta la buna functionarea a glandei? sau depinde de organismul fiecarei persoane?
Simona, nu exista propriu-zis astfel de alimente!
buna ziua
fac rugby la grivita , si intr-o seara mam trezit din somn si aveam palpitatii la inima !am fost la doctor nu mi-au gasit nimic la inima si mi-au recomandat sa merg la endocrinolog pt analize!Acesta mi-a zis ca sar putea sa am tiroida..si mi-au dat sa mai fac niste analize mai amanunite!Mai pot sa fac sport daca am tiroida , ca la efort imi bate inima mai repede ca de obicei si spre seara am o stare de oboseala !Multumesc
Ce varsta ai, Cristian? Analizele amanuntite date de catre medicul endocrinolog le-ai facut?
22 , azi (31.03.2009) le-am facut si vin in 2 saptamani , deocamdata astept !
vroiam sa stiu asa in mare daca pot sa fac efort sau nu!Pentru ca am fost la un antrenament , nu am facut efort f mare dar bataile inimii sunt mai rapide ca inainte si obosesc f repede ! Multumesc
Efort – da! Dar in nici un caz NU maximal!
am 19 ani si am palpitatii la inima imi bate tare inima dar nu tot timpul.am ff sa mi fac electrocardiograma dar nu am nimik la inima mi sa spus ca am putina gusa.ce as putea sa fac?
daca am glanda tiroida e periculoasa?va trece?
Sfatul meu, Georgiana, e sa vezi un medic endocrinolog!
Am varsta de 40 ani ,inlatime de 1,65 m si am greutatea de 117 kg,nu am facut investigatii pana in prezent.
Problema este ca nu mananc foarte mult si iau in greutate.Ce m-a sfatuiti sa fac?
Analizele uzuale, cele pentru functia tirodiana, o ecografie de tiroida
buna.am mai scris mai sus,am 19 ani si am facut analizele si ecografie la tiroida si mi a gasit hipodiroida la inceput,la analize mia iesit tsh 4.4 iar ft4de 1,29.mia dat tratament cu euthyrox 25.si pentru palpitatii aspacardin,vreau sa va intreb daca pot lua si alte pastile de cap sau de raceala in timpul tratamentului ca am citit in prospect ca nu..,tratamentul tre sa l fac 6 luni. aspacardinul il iau o data pe zi am luatde 2 ori si mia ff greata de la el intr o seara.e bn sa l iau numai odata sau de 2 ori?nu am palpitatii tot timpul da asa mia dat sa iau 2 luni sau 3.
Medicatie uzuala se poate lua – evident doar la nevoie. Sfatul mue e sa tii f. bine legatura cu specialistul endocrinolog!
buna ziua. stiu ca am tiroida.urmez un tratament cu eutyrox o pastila la 2 zile. imi puteti recomanda un regim de slabit?
Tiroida are toata lumea! Imi e greu insa sa imi dau seama ce probleme aveti dvs. la respectiva glanda endocrina!
Buna ziua! Am 38 ani, am 160 cm si 74 kg.Recent( de 5 luni ) am aflat ca am hipotiroida , aveam pe partea stanga glanda de diametru de 54mm si pe parte dreapta 3 noduli de diametrul de 30 mm.
Urmez tratament zilnic si glanda a inceput sa scada. in schimb inainte sa aflu de problemele mele cu tiroida aproximativ intr-un an m-am ingrasat 10 kg.Am incercat diferite cure de slabire dar nici una nu a dat rezultate.Daca aveti un sfat ptr mine as fi recunoscator.
Ce tratament urmati? Cata miscare faceti zilnic dvs.?
Tratament fac cu Jodid 200 – 1 tableta pe zi si in ceea ce priveste miscarea fac foarte putina miscare.Aprox 1 ora pe sapt .
Buna seara.Am 42 ani,1,61m inaltime si 63Kg.Am probleme cu tiroida in sensul ca pe lobul sting am un nodul.In urma analizelor specifice glandei tiroide a rezultat ca valorile ptr TSH=2,81,FT4=1,52 si FSH=7,27 deci valori in limite normale.Totusi eu nu ma simt bine,adica am ameteli si stare generala proasta.D-na doctor mi-a recomandat Eutyrox 50,o pastila pe zi pe care il iau de o luna urmind sa merg la control pe 10 februarie.Ceea ce ma ingrijoreaza este si faptul ca m-am ingrasat aproximativ 12Kg in doi ani.V-as ruga sa-mi spuneti ce cura de slabire as putea sa urmez.Va multumesc.
Problema nu poate fi rezolvata in 2 randuri. Sfatul meu e sa tineti legatura stransa cu medicul endocrinolog si sa faceti ZILNIC MINIM 30 de minute de miscare!!
buna ziua
va rog sa imi spuneti si mie ce analize trebuie sa imi fac pentru glanda, ca apoi sa merg la un endocrinolog aici in orasul meu.si inca o intrebare dietele merg la toata lumea sau trebuie sa fie personalizata ca sa dea rezultate maxime?Va multumesc anticipat
T3, T4, TSH! Dieta UNIVERSALA nu exista!
Buna ziua
Am 20 de ani, 1.61msi si 80kg si am probleme cu tiroida, hiper. Este polinodulara cu aspect disomogen, am un nodul de 12/9mmsi unul de 7mm.
In urma analizelor TSH, T4, ATPO si calciu mi sa prescris tratamentul iau coenzima Q10, magneziu cu vitamina B7, euthyrox de 100mg, si sedocalm.
Dar as dori o dieta echilibrata care sa ma ajute sa slabesc. va multumesc!
cred ca realizezi si tu, Simona, ca NU am cum sa te ajut asa… daca esti din Bucuresti ne putem vedea chiar zilele acestea pt o prima consultatie!
Buna ziua,
Am 24 de ani, am fost la endocrinolog si mi-a dat sa fac analize pentru identificarea unei posibile afectiuni tiroidiene. Rezultatele analizelor au fost:
anti-TPO- 29,6 (limita maxima normala este de 12,5)
TSH- in limite normale
La ecografie mi-a iesit tiroida marita.
Endocrinologul zice ca sufar de tiroida autoimuna, dar ca nu e necesar sa iau tratament si sa revin peste 3 luni pentru o noua serie de analize.
Eu sunt mai paranoica de felul meu si vroiam sa va intreb daca intradevar nu e nevoie de tratament sau ar fi bine sa mai cer o parere si de la un alt endocrinolog?
Multumesc,
Ildiko
MA NUMESC ERICA SI LUCREZ IN STRAINATATE. MI-A MURIT SOTUL ACUM 3 ANI SI JUMATATE DUPA CARE MI-AU APARUT NODULI PE TIROIDA.AM FACUT ANALIZE IN ROMANIA SI MI-AU ZIS CA TIROIDA E LA LIMITE.ACUM AM FOST SI MI-AM FACUT DIN NOU ANALIZE PT CA MA DOARE RAU TIROIDA SI MI-A IESIT GUSA POLINODULARA CU UN NODUL DESTUL DE MARE IAR T3 T4 TSH NORMALE.EU NU AM INCREDERE IN MEDICII DIN TARA ASTA IN CARE MA AFLU! NU MI-AU DAT NICI UN MEDICAMENT SI EU MA CHINUI IN FIECARE ZI CU PALPITATII DURERE SICIITOARE CA O CUREA DIFICULTATI DE RESPIRATIE..AM LEUCOCITE 10500 SI LIMFOCITE 41.ATIT AU GASIT.ACASA VIN ABIA IN AUGUST.AM 41 DE ANI 1.72 INALTIME SI 56 KG MENTIONEZ CA AM CAM SLABIT DAR DE TREI ANI ASTA MI-E GREUTATEA.CE ANALIZE SA MAI FAC SAU SA LE REPET!? VA MULTUMESC
Buna. Si eu ma confrunt cu multe simptome iar analizele mele sunt bune. Am inteles ca transferul de t3 in celule nu este facit cum trebuie din cauza rt3 care e eliminat tot de tiroida. Incearca sa cauti pe google si ai sa gasesti raspunsul.
am hipotiroidism i pe partea stanga am 2 noduli unul de 1cm si al doilea de 3mm iau zilnic euthirox 25 una pe zi dimineata si totusi am o greutate mare in piept si fac niste crize de lipsa de aer nu pot respira ,ma strange de git si nu am aer,nu am nimic la inima ,calciu iau zilnic ,10 zile pe luna iau magneziu si totusi tot timpul ma strange de git ce sa mai iau ,este foarte neplacut va rog sa ma ajutati.va multumesc
BUNA. IN URMA CU 4 ANI AM FOST LA ENDOCRINOLOG DEOARECE IN ZONA GATULUI AVEAM O UMFLATURA SI LUASEM IN GREUTATE.MEDICUL MI-A DAT UN MEDICAMENT PENTRU SLABIT NUMIT ,,REGENON,,.CITIND PROSPECTUL AM VAZUT CE REACTII ADVERSE GRAVE POATE PROVOCA ACEST MEDICAMENT NU LA-M LUAT AM FACUT SI ANALIZE SI MI S-A SPUS CA NU AM DE CE SA-MI FAC GRIJI.AM LASAT-O ASA CEVA TIMP CREZAND CA MEDICUL STIE CE ZICE,DAR EU NU ERAM BINE DELOC, AM MERS LA ALT MEDIC CARE MI-A CERUT SA FAC ECOGRAFIE UNDE MI SA-U DESCOPERIT NODULI.AM AJUNS SA MA OPEREZ DAR SURPRIZA NEPLACUTA CARCINON TIROIDIAN . POATE DACA PRIMUL ENDOCRINOLOG STIA CE SA FACA NU SA-MI DEA REGENON POATE NU ERAM IN SITUATIA ASTA. ACUM DATORITA DOAMNEI DOCTOR PICIU DOINA ,UN MEDIC DE EXCEPTIE DIN CLUJ NAPOCA MA SIMT FOARTE BINE .TOTI CEI CARE NU SANTETI SIGURI DE DECIZIA UNUI MEDIC CONSULTATI ALTUL .PENTRU MINE ESTE PREA TARZIU SA MAI FAC CEVA,ASA CA AVETI GRIJA.
buna in urma cu 1 an jumatate am fost operata de glanda am boala bazedof din hiper dupa operatie am dat in hipo .dupa operatie mam ingrasat 30 de kg iau eutirox o pastila in fiecare zi mi-am facut analizele la 6 luni regulat imi ies ff bine de ce ma ingras am tinut tot felul de regimuri da degeaba mentionez ca am 44 de ani stau foarte mult pe scaun 11 pe zi multumesc
Buna ziua,sunt diagnosticata cu tiroida cronica,distrofie tiroid. si as dorii sa stiu la ce varsta pot face analize celor doua fete ale mele si ce fel de analize pentru inceput.va multumesc
Buna ziua. din 2007 fac tratament cu euthyrox pentru hipotiroidie. endocrinologul care ma vede acum (nu este primul) imi spune sa nu raman insarcinata si ca mai bine ma operez si dupa sa incerc sa fac copii. as vrea sa stiu si parerea dumneavoastra. de asemenea imi spune sa nu fac efort sustinut dar eu vreau sa merg la antreanamete cardio pentru a-mi mentine greutatea la care am ajuns acum (am slabit 33kg intr-un an). multumesc.
Buna seara. As dorii sa stiu cum ati slabit eu sufer de hipotiroidie si nu pot slabi.multumesc
Ce tip de efort se recomanda la hipertiroidie? Obisnuiam sa ma duc la sala, dar de cand am observat ca am pulsul 120 in stare de repaus, obosesc ff repede si nu mai am rezistenta la efort, sa nu mai spun de tremur al mainilor, am decis sa ma duc la cardiolog. Mi-am facut ekg, a iesit ok, m-au trimis la endocrinolog, unde am fost diagnosticata cu hipertiroidie, boala basedow graves. Endocrinologul mi-a dat tratament thyrozol 1 pastila jumate (30 mg) si propranolol (o pastila impartita in 4, de-a lungul zilei, iau cam la 5 ore un sfert de pastila). Dupa o luna de zile, pulsul s-a stabilizat, acum am 75-85 in stare de repaus si a inceput sa-mi creasca rezistenta la efort. Valorile tiroidei au ajuns la normal. Voi continua tratamentul pentru intretinere. Spuneti-mi, va rog, ce tip de efort pot sa fac, intrucat as vrea sa ma duc din nou la sala. Ce ar fi mai recomandat ? Forta sau cardio ? Multumesc.
Am uitat sa mentionez ca doctorul mi-a recomandat sa renunt o perioada la sala, pana se stabilizeaza pulsul. Saptamana viitoare ma voi duce la control sa vad ce spune.
Va rog sa ma sfătuiți …. Nu reușesc sa slăbesc sufăr de hipotiroidie si vreau sa iau regenon ce ma sfătuiți multumesc
E bine sa vorbiti direct cu un endocrinolog!
Multumesc dar endocrinologul meu nu vrea deloc sa discute despre tablete de slăbit asa ca încerc sa găsesc sfaturi in alta parte ca sa ma simt bine fără dureri de genunchi spate cam 10 kg ar trebui sa slăbesc dar cu regim alimentar nu reușesc asta datorită tiroidei am 156 cm si 64 kg la 34 de ani va rog poate ma sfătuiți ce ar trebui sa iau Xenical regenon reductil multumesc
Buna ziua ,Am o fetita de 8 ani care a fost diagnosticata cu hipotiroidism la virsta de 9 luni , in prezent ia eutirox de 75mg pe zi are 41 kg si 1,40 înălțime .
In vara am fost in România ( noi fiind stabiliți in Spania ) si am făcut analize la interservisan unde au ieșit super bine analizele pt tiroida
Cu o luna înainte an făcut analizele si in Spania unde au ieșit foarte mari .
Face de doua ori pe săptămâna înot , trei zile pe săptămâna face educație fizica , mergem mereu pe afara si nu doarme la amiaza , mănâncă puțin dar numai ce ai place . Întrebarea mea e : aerul poate influența tiroida? Pt ca in țara ai iese analizele bine iar in Spania nu,adevărat e ca stam in centrul Spaniei unde aerul e foarte uscat. Nu știu ce sa mai fac pt ea , va rog ajutați-mă , va mulțumesc mult
Buna ziua Am tiroida limfocitara am reusit sa slăbesc cu mult sport 15 kg dar de cand nu fac sport am pus inapoi 5 kg .deci parerea mea este ca noi cei care avem probleme cu glanda numai cu sport si cu dieta slabim
Buna ziua. Am tiroida autoimuna si vreo 3 noduli si iau doar PROCOR T . As vrea sa va intreb daca este indicat sportul gen cycling sau cardio intens. Multumesc mult.
Bună ziua! Analize FT4-0,76, TSH-1,94,metoda de lucru FEIA, ATPO- 547,74, metoda de lucru Elisa. La ultimul control aveam TSH – 0.02, medicul curant mi-a schimbat tratamentul de pe eutyrox 0.25,pe Tiroidin, apoi am refăcut analizele după 3 luni și sunt rezultatele menționate mai sus, am și un nodul de 12 mm, încerc de mult timp să-mi fac o programare la Institul Parhon, dar nu reușesc sa prind, am încredere în medicul meu curant, însă mă gândesc că poate exista aparatura de investigații mai performanta, am experimentat multe simptome aiurea, atacuri de panica, nod în gat, creșteri de tensiune și puls instantanee, oboseala. Acum ma simt puțin mai bine, a mai rămas doar oboseala și probleme mari când vremea este instabila, sau când este frig. Problemele acute au apărut în perioada când aveam TSH 0.02.
Credeti ca o internare la I. PARHON ar fi necesara? Tot ce am făcut aici a fost analize și ecografie.