Astazi, orice persoana al carei scop in viata este sa se realizeze pe plan profesional si personal, se confrunta cu doua probleme importante. In primul rand, nu are niciodata timp suficient sa duca la bun sfarsit tot ceea ce si-a propus, sa se odihneasca si sa mediteze suficient . In al doilea rand, e intotdeauna in lumina reflectoarelor, chiar daca nu e un politician cunoscut sau un star de muzica pop. De aceea, este foarte important sa stie cum sa-si planifice timpul, cum sa gaseasca noi resurse de timp, cum sa-si imparta munca sau sa transfere o parte din responsabilitati, sa invete cum sa se relaxeze intr-o perioada de timp limitata sau sa gaseasca timp pentru odihna, sa invete cum sa ia decizii eficiente intr-un timp scurt, sa stapaneasca bine arta de a-si promova propria imagine.
Sindromul de suprasolicitare se poate defini ca o stare psihologica ce poate afecta atitudinea, comportamentul, relatiile sociale si sanatatea, atat la munca, dar si in afara ei.
Un subiect de actualitate in societatea zilelor noastre e suprasolicitarea cauzata de munca in exces. Pornind de la premisa ca mai multa munca duce la o productivitate mai mare, si, in consecinta, mai mult succes, multi dintre noi sacrificam ore din viata, renuntam la timpul liber, la sfarsiturile de saptamana in compania familiei sau la vacante. Drept consecinta, pot sa apara epuizarea, scaderea creativitatii, probleme in concentrarea asupra lucrurilor importante, relatii incordate cu cei din jur, depresie, iritabilitate, probleme de sanatate.
Asemenea stressului, suprasolicitarea da rezultate bune daca este utilizata pe termen scurt, ca de exemplu in cazul pornirii unei afaceri, dar duce la scaderea productivitatii pe termen lung.
Cum poti sa-ti dai seama daca esti dependent de munca ?
Daca iti iei de lucru in vacanta ( presupunand ca-ti iei vacanta ), daca munca ta este singurul subiect de conversatie, daca somnul ti se pare o pierdere de timp, daca iti vezi familia si prietenii mai rar decat pe colegii de munca sau pe angajati, daca muncesti pana tarziu chiar daca e nevoie sau nu, daca timpul liber te ia prin surprindere, nestiind ce sa faci cu el, atunci raspunsul e DA, este workaholic, sau dependent de munca !
Care e solutia pentru a preveni aceasta situatie ?
– Programeaza zilele saptamanii. Imbina problemele personale cu cele familiale si cu munca, stabilind anumite zile pentru activitati specifice: zile de bani – dedicate activitatilor care aduc resursele financiare atat de necesare, zile de “mormaiala” – dedicate activitatilor profesionale mai putin urgente, zile de odihna si relaxare – cel putin 24 de ore pe saptamana nenegociabile, in care sa fii tu insuti, in compania celor dragi, complet detasat de problemele de la locul de munca, zile “prin eliminare” – dedicate activitatilor care nu se incadreaza in nici una dintre cele trei categorii mentionate anterior.
– Stabileste-ti prioritatile. Fixeaza cele mai importante probleme de realizat in ziua respectiva; astfel restul vor putea fi aranjate cu usurinta in ordinea importantei.
– Delegarea responsabilitatilor. Nu te pricepi la calcule sau ai probleme cu facturile ? apeleaza la ajutorul unui contabil; e solicitant sa faci un inventar ? pentru asta exista computerul; podeaua e murdara? copiii au prea mult timp liber la dispozitie si pana la urma e o afacere de familie.
– Traieste ! De ce sa ai propria afacere? Pentru bani, provocare, libertate, independenta? Intreaba zece oameni si vei primi zece raspunsuri diferite, dar ceea ce au in comun va fi dorinta pentru o viata mai buna. Cum sa ai o viata mai buna insa daca nu-ti acorzi sansa de a trai ? Da-ti ocazia sa te bucuri de toate momentele frumoase pe care viata ti le asterne in cale.
Sindromul de suprasolicitare seduce deopotriva omul responsabil, cat si pe cel sarguincios. Munca grea, la urma urmei, are meritele ei. Dar nu uita, munca grea nu trebuie sa duca neaparat la suprasolicitare. Poti munci din greu si sa ai in acelasi timp o viata. Doar cand aluneci dincolo de pragul suprasolicitarii constientizezi echilibrul pretios dintre viata si munca.
10 Comments
Acum un an, un nefericit accident m-a pus la pat 3 luni,fractura unicondiliana cu deplasare femur,2 operatii in 6 luni,obligata de imprejurari am reinceput lucrul dupa 2 luni,chinuiam prin taxi cu carjele,ghipsul,pe urma fara ghips,dar 5 luni am avut nevoie de carje,nu am facut nici macar o ora de fizioterapie,doar munca,si dupa a doua operatie,11 zile repaus,la pat,si continuare tot munca,acuma sunt epuizata fizic,nervos si ar trebui sa incep recuperarea,dar tot din cauza serviciului inca o mai aman,sper ca nu mult,dimineata ma gandeam ca in week-endul acesta imi scriu in agenda cu ce trebuie sa incep si sa respect ,in ce masura nu stiu,munca e foarte importanta,chiar daca am trecut de mult pragul suprasolicitarii,
Sabina, Recuperarea este mai importanta decat crezi. Eu iti sugerez – daca nu te poti desprinde deloc de munca cand esti acasa – sa te duci pentru 2 – 3 saptamani intr-o statiune si sa combinim utilul cu placutul (odihna cu recuperarea!). Iti sugerez si o solutie buna: Baile Felix!
Solutia este downshiftingul. Din pacate, unii inteleg prea tirziu.
Majoritatea inteleg prea tarziu…
Cum poate fi indepartat sau diminuat acest sindrom daca nu poate fi eliminata cauza lui..sau cel putin o parte din cauze? Sunt studenta in ultimul an, peste cateva saptamani trebuie sa predau lucrarea de licenta (un lucru destul de banal daca ne gandim la ce fel de probleme au alti oameni,nu?), insa nu ma pot concentra deloc. Numai cand ma gandesc la ideea ca nu o voi finaliza, ma sperii, avand in vedere ca nu am avut nicio restanta in timpul facultatii si numai note bune si toata lumea are asteptari de la mine. Nu stiu daca e vorba de acest sindrom sau alte tulburari de anxietate, insa simptomele sunt deranjante. Cum as putea sa ma linistesc si sa ma apuc de treaba? Desi imi dau seama ce se intampla, nu pot sa trec peste aceste probleme.
In cazul meu, au existat o serie de evenimente neplacute, nu foarte grave, dar care au persistat in timp si probabil acum starea mea s-a agravat. O zi buna!
am fost dxiagnosticata cu sindrom de suprasolicitare!
abia am nascut si am mare nevoie de ajutor cu copilul din partea sotului si a mamamei !
sotul nu intelege acest lucru ,lucreaza toata ziua !
iar mama in loc sa ma ajuta ma incurca !
eu am un alt mod de a face lucrurile iar mama altul!
ea sta la casa iar eu la bloc ! sunt confditiii diferite! nu am nevoie de ajutor de la o persoane care ma incurca !
din acest nu ma inteleg bine cu mama ! ne certam tot timpul!
acum eu xanax ,remeron .anxiar.ginco prim,lyrica!
CAND PLEACA SOTUL LA SERVICI TREBUIE SA OCUP DE CASA ,DE COPIL DE TOT!
NU Mai pot dormi noaptea ,sunt foarte obosita ,ma doare capul f tare in fiecare zi ,ma cert cu toata lumea ,nu am rabdare sa fac nimik ,nici chiar sa am grija de copil ,nu mA POT CONTROLA@
CE POT FACE CA SA SCAP DE ACEASTA DEPRESIE POST PARTUM SI SINDROM DE SUPRASOLICITARE?
VA MULTUMESC !
ASTEP RASPUNS!
Diana, din pacate e greu in cateva randuri sa iti spun ce poti sa faci… Dar Xanax-ul si celelalte cine ti le-a prescris? Cine a dg. sdr. de suprasolicitare? Ce varsta ai tu acum? Dar copilul? E primul copil?
…am dureri si arsuri in muschii gambelor
…ma simteam obosit si am luat creatina efervescenta…2 luni in vara…nu m-am odihnit si intr-o zi la munca ,muschiul gambei s-a inflamat…am facut electromiografie si a iesit bine acum o saptamina…doctorul neurolog spune ca e posibil sa fie oboseala musculara…mi-a dat revitanerw si 2saptamini odihna…ce mai pot face pt. recuperare?…multumesc!
Ma simt fara energie totala in corp, oboseala groaznica, cateodata stari de lesin, dureri groaznice de picioare, uit cuvintele, ce pot sa fac, am si stari de braducardie in anumite momente.