Ciupercile localizate la nivelul piciorelor apar cu precadere la persoanele cu un sistem imunitar deficitar (cum sunt cei cu diabet zaharat, infectie HIV, cancer etc), cu tulburari circulatorii, la varstnici (in special la peste 60 ani); deasemenea sexul masculin si fumatul predispun la dezvoltarea acestei afectiuni.
In toata lumea, 12% pana la 18% din populatie sufera la un moment dat de o infectie fungica a unghiei, cea mai frecventa afectand unghia degetului mare de la picior.
Infectiile fungice mai des intalnite la nivelul piciorului sunt piciorul atletului si micozele unghiilor.
Cum se transmite…
Se transmit prin contact direct sau indirect (prin folosirea in comun a obiectelor de igiena personala ca: unghiera, forfecuta de unghii, pila pentru unghii, prosopul precum si a incaltamintei) si sunt favorizate de climatul cald si umed, incaltamintea stramta care pastreaza piciorul umed, lezarea unghiei si a patului unghial, purtarea unghiilor artificiale, folosirea bailor sau dusurilor publice fara utilizarea slapilor pentru dus, bazinele de inot. Sunt rareori dureroase si nu te impiedica sa iti exerciti activitatile obisnuite, dar reprezinta adesea o neplacere surda si sacaitoare necesitand tratamente indelungate si vindecandu-se relativ greu.
… si cum se manifesta
Piciorul atletului este o afectiune care apare initial intre degetele picioarelor (in special ultimele 3 degete) unde pielea este umeda, cu tendinta la descuamare, mancarimea (pruritul in limbaj medical) fiind principalul simptom iar scarpinatul favorizand extinderea ciupercii pe suprafete mai mari. In cazurile in care boala este avansata pielea poate crapa (in special in zona calcaielor) aparand fisuri ce jeneaza la mers si care pot conduce – in timp – la infectii bacteriene.
Micozele unghiilor se manifesta cel mai adesea prin discomfort local, durerea fiind de obicei absenta. De asemenea se observa striuri galbene la nivelul unghiei si patului unghial, aparitia unei unghii noi, decolorate, subtiate, sub unghia afectata de infectie. Unghia are aspect fragil, este sfaramicioasa, casanta si ingrosata.
Cum prevenim…
Pentru a preveni aparitia ciupercii piciorului se recomanda:
• Uscarea bine a picioarelor dupa baie, dus sau inot, inclusiv pielea dintre degete.
• Purtarea de pantofi comozi din piele sau alte materiale naturale. Evitatrea pantofilor rezistenti la apa sau cei din cauciuc pentru utilizarea zilnica, deoarece picioarele nu vor putea respira.
• Schimbarea frecventa a sosetelor.
• Folosirea sosetelor din bumbac 100%, albe, daca este posibil. Sosetele colorate pot irita mai mult din cauza colorantilor. Bumbacul absoarbe mai bine umezeala decat materialele sintetice.
• Purtarea la dus a papucilor atunci cand se foloseste dusul la comun.
• Purtarea pantofilor prin rotatie, mai ales cei purtati la sport.
• Expunerea cat mai des posibil a piciorului la aer curat si soare.
• Evitarea folosirii la comun a pantofilor, sosetelor sau a ustensilelor de manechiura personala.
• Renuntarea la fumat.
• Atentie sporita in cazul persoanelor cu predispozitie la infectii fungice (diabetici etc).
… si cum tratam
Piciorul atletului: studiile au aratat ca o igiena corecta a picioarelor poate produce vindecarea, in lipsa unui tratament medicamentos local sau oral, in 30 %– 40% din cazuri. In mod obisnuit infectia se trateaza prin aplicarea locala de creme sau geluri cu actiune antifungica (cum ar fi: miconazol, clotrimazol, terbinafina) si keratolitic (cum ar fi acidul salicilic). Durata tratamentului este in general de 4 saptamani, recomandarea fiind sa se continuie aplicarea locala de antifungic inca 2 saptamani dupa ce au disparut simptomele pentru a preveni recaderile infectiei. Nu este recomandat sa se foloseasca creme impotriva mancarimii deoarece acestea determina intinderea infectiei fungice.
Tratamentul antimicotic oral este cel mai eficient si se face cu antifungice ca fluconazol, griseofulvin, itraconazol dar necesita monitorizarea atenta in special a functiei hepatice.
Ca remedii alternative se pot folosi: solutia de otet (otet diluat cu apa 1:4) – se spala timp de 10 minute labele picioarlor in aceasta solutie sau in apa sarata (4 linguri de sare la 1 litru de apa calda).
Micozele unghiilor: tratamentul corect necesita eradicarea infectiei, profilaxia recurentelor si in cazuri necesare, indepartarea chirurgicala a unghiei. Tratamentul antifungic oral este de asemenea cel mai eficient, dar cu grija la reactiile adverse (hepatice). Se administreaza in formele medii-severe de infectie. Cele mai utilizate medicamente sunt: terbinafina, itraconazole si floconazolul.
Tratamentul local se face prin aplicarea la nivelul unghiei si zonei din jur de creme, geluri antifungice ca: terbinafina si ciclopirox. Este utilizat in formele usoare si in tratamentul profilactic al infectiilor recidivante. Indepartarea chirurgicala a unghiei infectata este necesara doar in cazuri grave, recurente.
Ca remedii alternative se pot folosi: infuzia de muguri de plop (1 lingurita de muguri opariti cu 250 ml apa in clocot – 2 cani zilnic), bai zilnice, locale cu solutii de otet sau apa sarata (vezi piciorul atletului) precum si alifiile de galbenele sau de propolis.
5 Comments
deci asta cu „pielea dintre degete” m-a dat gata…n-am stiut ca e atat de importanta si niciodata (pana acuma) nu i-am acordat atentie..:D
Despre calcaie ce poti sa spui,in special, tratarea pielei aspre (mai ales vara)?
Asta deja, Simona, este material pentru un viitor articol!
Foarte educativ. Va multumesc .
Cu placere, Tiberiu! Caut teme cat mai… practice!
Trebuie facuta o biograma antifungica, si luate de cele mai multe ori medicamente orale. Mie mi-a trecut cu Nistadina dar a trebuit sa fac 2 luni tratamentul cu pauza de 2 saptamani si cu medicamente de protectie hepatica…Cremele nu au avut efect! Nu trebuie lasata boala sa evolueze pentru ca asa cum spui unghia piciorului se degradeaza si se coloreaza stanjenitor!