Transpiratia este un proces fiziologic al organismului care are rolul de a mentine constanta temperatura interna a corpului (37° C), de a apara pielea de infectii si de a elimina celulele moarte si o parte din toxine. Este un lichid apos, incolor si acid, si este produsa de glandele sudoripare in cantitate medie de 800 – 900 ml/zi, continand in proportie de 99% apa si 1% alte substante (sodiu, potasiu, clor, fosfor, magneziu, zinc, substante azotate neproteice, acid lactic etc.) ce reprezinta deseuri toxice rezultate din procesele metabolice care au loc in corpul uman.

Transpiratia abundenta (hiperhidroza) poate fi o reactie normala, de aparare, in urma expunerii organismului la căldură intensă ori efort fizic prelungit, dar in afara acestor conditii poate fi forma de manifestare a unor afectiuni severe. Trebuie precizat ca hiperhidroza poate fi generalizata sau localizata (axile, palme, talpi si fata).

Acum vreau sa vorbim despre o forma particulara de hiperhidroza si anume: transpiratiile reci – semnificatie, principalele cauze care le pot declansa si, dupa caz, ce putem face in momentul cand ele apar.

In general transpiratiile reci se traduc printr-o piele rece, umeda, frecvent palida si sunt localizate mai ales pe frunte, palme si plante. Reprezinta de obicei modul de manifestare a unor afectiuni severe, dintre care unele pot pune chiar viata in pericol! Principalele afectiuni care pot debuta sau manifesta cu transpiratii reci sunt: atacul de panica, infarctul miocardic, criza hipoglicemica la diabetici, menopauza, hemoragia interna, colica renala sau biliara.

Cum apar transpiratiile reci?
Durerea intensa (infarct miocardic, colica reanala sau biliara) ca si emotiile puternice (atacul de panica, stress-ul) determina descarcarea de adrenalina (hormon care se formeaza in glandele suprarenale si face parte din sistemul de aparare al organismului in fata pericolelor imediate) care stimuleaza secretia glandelor sudoripare, iar la nivelul pielii produce vasoconstrictie declansand practic aparitia transpiratiilor reci.
Adrenalina nu este singurul hormon implicat in declansarea transpiratiilor reci. Estrogenul sau mai bine zis lipsa lui joaca un rol important la femeile aflate la menopauza, transpiratiile reci (frecvent nocturne in acest caz) putand fi singura forma de manifestare a bufeurilor. De asemenea, la diabetici criza hipoglicemica (datorata supradozarii insulinei, scaderea aportului alimentar etc) se poate insotii de transpiratii reci acestea fiind tot un „efect de tip adrenergic”.

Ce putem face cand apar transpiratiile reci?
Dupa cum am aratat si mai sus patologia este variata acest semn nefiind caracteristic unei/unui boli/grup de boli. Diagnosticulul este orientat de catre celelalte semne si/sau simptome si bineinteles de catre examenul clinic efectuat de catre un cadru medical specializat. Este foarte important sa consultati medicul de familie sau, dupa caz, sa apelati la camera de garda a unui spital de urgenta deoarece transpiratiile reci pot uneori semnala o urgenta medicala. Este stiut ca primele semne ale unui infarct miocardic sunt durerile localizate in spatele sternului insotite de transpiratii reci. Au fost citate cazuri in literatura de specialitate in care transpiratiile reci au fost singura manifestare a unui infarct miocardic. De asemenea, transpiratiile reci pot indica o hipotensiune arteriala datorata unui soc hipovolemic determinat de o hemoragie interna (de exemplu: ruperea unui anevrism arterial). Toate aceste afectiuni necesita interventie medicala specializata de urgenta!

Deoarece transpiratiile reci sunt aproape intotdeauna expresia unei afectiuni specifice nu necesita un tratament separat fata de aceasta. Vor disparea cand boala de baza este tratata.

P.S. O forma a acestui material a aparut, sub semnatura mea, in revista Farmacia ta, numarul din mai 2008, la rubrica permanenta Ghid practic.

  1. am 54 ani de maxim 6 luni transpir pe timp de zi,numai in momentul daca lucrez ceva ,mananc ceva cald ,sau am probleme si intru in panica. transpiratia este rece cum e ghiata asa imi ramane spatele .vreau sa precizez caci transpir numai in spate ,la piept frunte,cap.fara maini si picioare or sub brat.am facut investigatii plaman radiografie ,ficat analize de sange,glicemie aproape toate imi ies normale.va rog frumos sami spuneti ce ar putea fi . va multumesc

    1. Buna seara , sotul meu are 45 de ani si recent sa operat la ún ochi, de cand sa operat transpira noaptea rece si nu poate dormi, analizele iau iesit bune si nu il doare nimic doar ca are corpul rece toata noaptea, ce médic ar trebui sa consultam va rog

  2. Buna!
    Se poate ca ceasta transpiratie sa existe si la varsta de 17 ani sau poate chiar mai putin!
    aceasta problema o am ce la 14 ani si transpir foarte exagerat fara sa fac efort sau temperatura lucului in care ma aflu este ridicata.transpiratia se poate vedea cum se prelinge pe piele.este o transpiratie rece.chiar si iarna eu transpir foarte tare.maini,picioare,fata,spate..poat spune tot corpul.daca imi puteti spune sau recomanda ceva?voi reveni la normal dupa o anumita varsta?trebuie sa apelez la un specialit,urgent?
    Va Multumesc!!!

  3. Am o problema: Transpir rece excesiv la nivelul bratelor, si mi-a aparut ceva inflamatie la anus un fel de hemoroid dar nu ma mananca ,nu ma doare, doar se simpte. Am facut analizele la sange aproape toate, cateva de 2 ori, si la urina si .. nu se gaseste nimic. Am facut un tratament la homeopat timp de 3 luni, nici o schimbare. Tot transpir foarte tare si rece iar de inflamatia aia nu stiu ce sa zic ca nu ma deranjeaza. Precizez ca am cautat pe forumuri si am incercat si eu Detralex si intradevar nu mai transpir asa tare dar daca nu mai iau incep din nou.
    Ce as putea sa incerc…? Sau sa iau ceva…? Am 22 de ani si este o prblema cred.
    Astept sfaturi. Multumesc!

  4. Buna ziua …citeam pe aici …si sunt uimit.
    Eu as vrea sa transpir asa ca voi
    eu am o problema..nu transpir delok!!!
    daca stau la soare ma inrosesc la fata si mi se face rau ..in schimb nici o picatura de transpiratie!
    nuj ce sa mai fac sa pot transpira si eu ca omu normal….
    un sfat daca se poate?

  5. Buna!
    Eu aceasta transpiratie o am de la vre 13 ani este rece si in special o am la subrat transpir excesiv indiferent de anotimp vaiara/iarna transpir la fel de mult si este foarte rece nici nu pot purta ceva alb pentru ca mi se ingalbeneste si este si urat mirositoare am incercat toate deodorantele posibile si tratamentele naturiste nu mai stiu ce sa mai fac acum am 16 ani voi reveni la normal dupa o anumita varsta sper sa ma puteti ajuta sau sami dati niste sfaturi . Multumesc!

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.