Genunchiul este stabilizat de patru ligamente principale: două colaterale ( medial şi lateral ) şi două încrucişate ( anterior şi posterior ). Ultimele două se intersectează în interiorul articulaţiei genunchiului sub forma unei cruci, de unde provine şi denumirea de ligamente încrucişate.
Ligamentul încrucişat posterior, LIP, limitează alunecarea posterioară a tibiei ( osul gambei ) pe femur ( osul coapsei ) şi previne răsucirea ei spre exterior. LIP este stabilizatorul de bază al genunchiului şi este aproape de două ori mai puternic decât ligamentul încrucişat anterior, LIA. În plus, furnizează o axă centrală, în jurul căreia genunchiul se poate roti.
LIA este situat în faţa LIP şi este mai cunoscut, în parte datorită faptului că leziunile acestuia sunt mai frecvent diagnosticate decât cele ale LIP. Deşi circa 3 – 20% dintre leziunile ligamentare ale genunchiului sunt ale LIP, ele rămân frecvent nediagnosticate pentru că de obice nu cauzează instabilitate.
Cauzele lezării LIP
Cea mai frecventă cauză a lezării LIP este impactul direct din faţă la nivelul tibiei, în timp ce genunchiul este flectat. Apare frecvent în cadrul accidentele rutiere, atunci când tibia se loveşte cu forţă de tabloul de bord. O altă situaţie des întâlnită este aceea a sportivilor care cad pe faţa anterioară a genunchiului situat în hiperflexie ( întins până la capăt ), cu vârful piciorului îndreptat în jos. Astfel, ligamentul este suprasolicitat, iar o forţă suficient de puternică îl poate rupe.
Simptome
Simptomele rupturii LIP sunt foarte asemănătoare cu cele ale LIA rupt. Durerea la nivelul genunchiului, edemul ( umflătură ) şi mişcarea limitată apar în ambele cazuri, la scurt timp după accidentare. Mersul este dificil, iar pacientul poate avea senzaţia că genunchiul a pocnit sau îl simte instabil.
Diagnostic
O parte importantă în stabilirea diagnosticului o reprezintă cunoaşterea de către medicul examinator a mecanismului prin care a avut loc accidentarea ( poziţia piciorului în momentul respectiv şi direcţia în care a acţionat forţa ).
Există manevre specifice pentru a testa funcţia LIP. Cea mai reprezentativă este testul sertarului posterior. Cu genunchiul îndoit, medicul va împinge tibia înapoi. Dacă ligamentul este afectat sau rupt, tibia se va deplasa considerabil, evidenţiind existenţa leziunii.
Radiografia sau RMN-ul ajută la observarea tuturor structurilor genunchiului care ar putea fi la rândul lor afectate: menisc, ligamente colaterale medial şi lateral, LIA sau oasele care formează articulaţia genunchiului. LIP rupt se asociază frecvent cu alte leziuni ligamentare sau ale cartilajului.
Rupturile LIP se clasifică, în funcţie de severitatea afectării, pe o scală de la I la III. Încadrarea se face în funcţie de gradul de laxitate observat de medic în timpul examinării.
• Grad I – ligamentul a fost uşor afectat, dar este capabil să menţină stabilitatea genunchiului
• Grad II – ruptura parţială a ligamentului
• Grad III – ruptura completă a LIP, care generează o articulaţie a genunchiului instabilă
Tratament
Tratamentul leziunilor LIP depinde de severitatea afectării şi planul de tratament trebuie individualizat.
Tratamentul nechirurgical este rezervat leziunilor de grad I şi II şi urmăreşte iniţial înlăturarea durerii şi a edemului: antiinflamator nesteroidian, aplicare de gheaţă, bandaj compresiv, ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii şi repaus ( eventual utilizarea de cârje la mers pentru a nu încărca membrul afectat ). După ce simptomele iniţiale au dispărut, terapia fizicală este esenţială pentru restabilirea amplitudinii de mişcare şi a forţei genunchiului.
Intervenţia chirurgicală se indică pentru rezolvarea leziunilor complexe, leziunilor de gradul III sau pentru cei care nu îşi pot desfăşura activităţile uzuale din cauza instabilităţii genunchiului. De exemplu, dacă genunchiul este dislocat şi sunt afectate mai multe ligamente, inclusiv LIP, chirurgia este aproape întotdeauna necesară. Coaserea capetelor ligamentului rupt reprezintă o variantă de tratament dacă prezentarea la medic s-a realizat imediat după momentul accidentării. Dacă leziunea este mai veche, ligamentul trebuie reconstruit, şi anume va fi înlocuit cu un ţesut prelevat din altă parte a corpului sau de la un donator ( grefă ).
Reconstrucţia chirurgicală a LIP este controversată, unii chirurgi ortopezi considerând că beneficiile intervenţiei sunt anulate de dificultatea tehnicii operatorii. Aceasta se datorează în mare parte poziţiei greu accesibile a LIP în interiorul articulaţiei genunchiului, care îl face greu de înlocuit, şi, suplimentar, datorită faptului că în timp grefa îşi pierde funcţionalitatea.
Chirurgia artroscopică este mai puţin invazivă şi are avantajul durerii reduse ca intensitate comparativ cu chirurgia clasică, o perioadă mai scurtă de spitalizare şi o recuperare mai rapidă.
Scopul tratamentului pe termen lung este ca pacientul să atingă nivelul de activitate premergător accidentării. Programul de recuperare cuprinde exerciţii specifice pentru restabilirea funcţiei genunchiului şi întărirea musculaturii care îl susţine. Întărirea musculaturii anterioare a coapsei ( muşchiul cvadriceps ) s-a dovedit a fi un factor cheie pentru o recuperare de succes. Durata refacerii depinde de severitatea leziunilor. Recuperarea completă după o intervenţie chirurgicală necesită 6 până la 12 luni.
Unele studii au evidenţiat faptul că persoanele care suferit leziuni ale LIP au risc mai mare de a dezvolta în timp durere patelofemurală sau osteoartrita genunchiului.
81 Comments
buna seara domnule doctor !
Am 26 de ani si acum un an si 2 luni am suferit o entorsa interna la unul din genunchi.(stangul mai precis),intru’n meci de fotbal.in decembrie anul trecut am avut ghinionul de a ma lovi din nou,tot intr’un meci de fotbal.am facut un RMN dar abia azi.Lamuriti’ma si pe mine va rog, caci la centrul de IMG am dat de un dr cam grabit si am vb mai mult singur. Va postez si eu concluziile examenului RMN si poate aveti putin timp si pt mine iar daca o sa trebuiasca sa platesc pt informatiile dvs,nu e nici o problema,doar sa’mi spuneti.
– Ruptura la nivelul BURELETULUI(asa scrie) posterior al meniscului intern,cu DISPARITIA aproape completa a hiposmnalului normal caracteristic
– LIA cu arii de semnal patologic de tip desirat si dezinsertie craniala a acestuia
– Discret edem la nivelul condilului extern(antero-inferior)si platoului tibial predominant extern
– Discreta hidatroza in segmentul articular extern,asociata cu minim semnal lichidian infero-lateral de condilul femural extern
– Element osos smuls de la nivelul extremitatii postero -laterale a condilului femural extern,cu diametre de 10/6 mm si aflat in raport cu insertia lateral a muschiului gastro-cnemian-smulgere veche.
– nu fac sport de performanta
– ma jeneaza destul de des,durerea exista doar pe partea interioara a genunchiului ( e vb de genunchiul stang)
– „scartzaie” cand urc scarile si nu numai
stiu,e distrus,dar… este necesara o operatie asupra genunchiului, urgent ? imi pot agrava situatia daca imi continui activitatile zilnice,obisnuite,normale oricarui om de rand ?
va doresc o seara placuta si imi cer scuze daca v’am cerut prea mult.
Interventia NU este o urgenta majora dar trebuie facuta! Daca vreti putem sa ne vedem pentru o cunsultatie sa va mai lamuresc desore ce e vorba. va rog sa veniti si cu filmele!
Buna ziua ! Am facut un RMN acum cateva zile astazi am primit rezultatul imi puteti spune ce inseamna ? Daca este de operatie ? : „Rupturi dilacererari LCM cu important edem periligamentar.
Edem al jonctiunii miotendintioase a vastului medial .
Acumulare fluida pe zona de insertie femural a tendonului peronier.
Rupturi LIA cu tendinta la retractie a capetelor ligamentare, cu vizualizarea unui fascicul filiform inserat femural . Edem periligamentar .
Mimim edem osos condilian lateral .
Leziune grad 1 a cornului anterior al MM.
Fara dezaxari articulare .
Acumulare fluida in cantitate medie supra si retropatelara precum si in compartimentul postero-medial si tesuturile moi periarticulare predominant pe fata mediala .
Din ce spune acel RMN cred ca ai o ruptura de menisc[- Ruptura la nivelul BURELETULUI(asa scrie) posterior al meniscului intern]
Trebuie desigur operat dar paroscopic[este o operatie usoara] cu internare azi externare a doua zi.
Te sfatuiesc sa o faci altfel o sa ai dureri si probleme la mers cu timpul plus alte complicatii care pot urma.Mai scrie ceva in Rmn tau dar nefiind sigura pe diagnostic ,inafara de precizarea de mai sus care evidentiaza ruptura de menisc,nu pot sa ma pronunt.
Succes!
Buna ziua. In 2007 am avut un accident rutier si am fost diagnosticat cu fractura deschisa peroneu maleola dr.rupta ruptura de ligament posterior soldul dislocat toate astea la piciorul stg
. La vremea respectiva m-i s-a spus ca aceasta operatie nu se poate face la noi in tara si sa imi intaresc musculatura de deasupra genunchiului cu exercitii ceea ce am si facut. in prezent genunchiul nu imi mai sare decat f.rar ,de circa 1 an si ceva joc chiar fotbal in fiecare saptamana incalzindu-ma inainte si nu mi-a sarit decat de vreo 2 ori la sport .intrebarile mele sunt: pot sa joc in continuare fotbal ,daca da in ce conditii; stiti daca a inceput sa se faca aceasta operatie la noi in tara, unde si cat costa.
Jucati dar NU prea angajat. Cat despre partea a doua – sunati-ma, va rog, la 0726 777 137!
buna ziua.in urma cu 2 saptamani am fost operata artroscopic de ruptura de menisc.la artroscopie s a descoperit ca am si ruptura de ligamente.mai exact leziune partiala LIA.as dori sa va intreb in ce consta ligamentoplastia,daca operatia este mai grea ca cea de menisc si cat timp dureaza recupereara.specific ca nu mai fac nici un fel de sport.multumesc
E ceva mai grea dar in 3 – 4 luni sunteti ca noua! Evident cu recuperarea specifica facuta!
Buna seara. Am o durere la genunchiul drept, accentuata in partea interioara a piciorului, pocneste foarte des genunchiul daca stau cu picorul flexat, cand il indrept pocneste. Un alt aspect ar fi ca nu il pot indoi complet, cumva e blocat spre final. Credeti ca are legatura cu menixul sau cu anumite ligamente? Multumesc anticipat. O seara buna.
Menisc, imi cer scuze. 🙂
Buna ziua, mi-am facut un RMN cu urmatoarele rezultate
RMN genunchi stang
-Leziune meniscala externa minima ambele coarne, stadiul I
-Menisc intern aparent nemodificat
-LIA indemn vizibil pe tot traiectul
-LIP edematiat in insertia proximala
-Ligamentele colateral medial / lateral, cvadricipital si patelar fara solutii de continuitate evidente
-Fara colectii lichidiene patologice
CONCLUZIE
-Leziuni meniscale externe ambele coarne, stadiul I
-Leziuni LIP insertia proximala cu edem fibrilar, leziune stadiul I
As vrea sa stiu gravitatea acestor rezultate si cat repaus voi mai fi nevoit sa fac….aceste rezultate vin dupa 7 saptamanai de repaus dupa o accidentare ;la fotbal….presupun ca nu trebuie operatie
Multumesc anticipat
Buna ziua domnule doctor. Am nevoie de cateva sfaturi daca aveti timp sa-mi raspundeti. In urma unei accidentari pe terenul de fotbal, am mers la un consult si mi s-a spus ca am intindere de LIP. Nu am efectuat un RMN din motive financiare. Am urmat o saptamana de sedinte de recuperare prin electrostimulare, laser si masaj cu gel antiinflamator, iar de cateva zile am inceput un program de recuperare, gimnastica medicala. Nu pot sa il indoi pana la capat dar musculatura lucreaza binisor. La celalat genunchi am o leziune mai veche ( cred eu, la lig interior in fata ) care s-a agravat pe parcurs fara sa ma accidentez. Ulterior dupa cateva luni durerea a disparut, dar simpt ligamentul slabit si genunchiul instabil.
Intrebarile mele sunt:
– ce pot sa fac sa nu mai sufar mai mereu in urma partidelor de fotbal?
– cum pot sa-mi intaresc ligamentele, ce tratament sa urmez?
– daca este indicat sa iau precursori de colagen si unde ii gasesc ?
– sau daca ar trebui sa iau cartilagiu de rechin, de la ce firma imi recomandati?
Orice raspuns ma ajuta mult. Va multumesc!
Probabil dupa leziunea mai veche la celalat genunchi, nu ai facut recuperare deloc sau nu ai facut suficient. Toate acestea duc la repercursiuni mai ales sportivilor care continua sa joace. Importante sunt exercitiile de kinetoterapie pe care ar trebui sa le faci pentru ambii genunchi- sa tonifici bine musculatura genunchilor si sa iti refaci echilibrul si stabilitatea pe genunchi.
In ceea ce priveste cartilajul de rechin iti recomand de la orice firma serioasa. Precursorii de colagen sunt buni dar sa nu te astepti – totusi – sa faca minuni.
buna seara! Am suferit o accidentare la genunchiul stang,ligament incrucisat anterior rupt si menisc,m-am operat acum 3 luni dar inca mai simt instabilitate in genunchi. Este normal? Ce trebuie sa fac sa reduct instabilitatea? Va multumesc!
Recuperare ai facut? Si daca da, pentru cat timp? Este important si cat timp faci recuperare.
Buna ziua,in urma unui meci de fotbal (mi s-a pus contra in momentul cand am sutat in minge) am ramas cu durere in 2 puncte al piciorului drept (una pe tibie la circa 3-4 cm sunt genunchi putin lateral spre interior, iar cealalta exact la genunchi lateral-interior putin in zona inferioara).
Am facut 1a radiografie la spitalul municipal, in urma rezultatului s-a domnul docotor mi-a recomandat 10 zile de repaus, antiimflamatorii (celebrez 200), fastum gel, fasa elastica si gheata. Si mi-a transmis ca daca nu imi trece e posibil sa fie o leziune a meniscului. in urma tratamentului piciorul s-a dezumflat, durerea mare a trecut dar se mai simte in cele 2 puncte.
Dupa 10 zile am mai facut o radiografie la Insitutul Nationa de recuperare, in urma careia domana doctor mi-a transmis ca genunchii mei sunt perfecti.
Nestiind ce sa cred am apelat la o clinica partilara Med-Sport, iar in urma consultatiei (fara radiografie, ecografie sau Rmn), in care domnul doctor a tras in toate directiile de picior (neresimtitnd durere ) mi-a transmis ca e posibil sa fie o leziune a ligamentului…
As dori sa stiu ce pot face ca sa aflu clar. Si o recomandare .
Va multumesc.
Buna ziua,in urma unui meci de fotbal (mi s-a pus contra in momentul cand am sutat in minge) am ramas cu durere in 2 puncte al piciorului drept (una pe tibie la circa 3-4 cm sunt genunchi putin lateral spre interior, iar cealalta exact la genunchi lateral-interior putin in zona inferioara).
Am facut 1a radiografie la spitalul municipal, in urma rezultatului s-a domnul docotor mi-a recomandat 10 zile de repaus, antiimflamatorii (celebrez 200), fastum gel, fasa elastica si gheata. Si mi-a transmis ca daca nu imi trece e posibil sa fie o leziune a meniscului. in urma tratamentului piciorul s-a dezumflat, durerea mare a trecut dar se mai simte in cele 2 puncte.
Dupa 10 zile am mai facut o radiografie la Insitutul Nationa de recuperare, in urma careia domana doctor mi-a transmis ca genunchii mei sunt perfecti.
Nestiind ce sa cred am apelat la o clinica partilara Med-Sport, iar in urma consultatiei (fara radiografie, ecografie sau Rmn), in care domnul doctor a tras in toate directiile de picior (neresimtitnd durere ) mi-a transmis ca e posibil sa fie o leziune a ligamentului…
As dori sa stiu ce pot face ca sa aflu clar. Si o recomandare .
Va multumesc.
Se pare ca in urma tuturor consulturilor efectuate , singura posibilitate de a afla ce este exact, este efectuarea unui examen RMN de genunchi. Nu ezita sa il faci!
Buna ziua,
In urma cu 20 de ani mi a fost inlaturat chirurgical un menisc la genunchiul stang.In ultimii ani am avut dureri constante persistente la acelasi genunchi, de aceea in urma recomandarii unui medic ortoped am facut anul acesta un examen RMN.Rezultatul este urmatorul:piese scheletice normale;zone hipersemnal stir si pd fatsat localizate subcortical la nivelul platoului tibial si si condilului femural intern;cartilagiul care acopera patela, condilii femurali si platourile tibiale subtiat neuniform, cu anomalii de semnal ce tradeaza alterarea citoarhitectonicii normale;osteofite antero laterale femurale si tibiale si sup. si inf. patelare;menisc medial cu semnal hipointens neomogen; menisc lateral corn anterior rupt; ligament incrucisat anterior intact normal ca grosime;ligament incrucisat posterior partial desirat; ligamente colaterale intacte cu grosime normale; revarsat lichidian retropatelar in cantitate moderata.
Considerati ca este nevoie de o interventie chirurgicala sau se poate trata?
Va multumesc.
Se pare ca aveti o noua leziune meniscala pe cornul anterior al meniscului lateral si ligamentul posterior rupt partial. Problema este ca in timp ai dezvoltat si artroza la nivelul acestui genunchi, iar durerea de care spui este probabil o durere intricata – data si de modificarile artrozice si leziunea meniscala. Iti sugerez sa incepi un trataemnt de electroterapie si kinetoterapie la un cabinet de recuperare medicala.
Stimate domnule doctor ,
Copilul meu de 10 ani , acum 2 luni a facut o miscare gresita stind pe covor sa ridicat si ia sarit rotula la piciorul sting. Dupa perioada de repaos total la pat de 3 saptamani cu o orteza – recomandarea doctorului in loc de ghips a inceput sa mearga relativ bine , insa dat fiind ca avea o miscare relativ anormala la mers am revenit la doctor si ia recomandat sa faca RMN , Ca urmare rezultatul RMN este urmatorul : Contuzie ososasa condil femural medial sting, leziuni fibrilare grup posterior LIA, leziuni fibrilare grup posterior LIA, leziune corn anterior menisc intern gradul II si revarsat lichidian intraarticular in cantitate mica. Cum credeti ca se poate rezolva aceasta problema ? E nevoie de operatie ?
Se pare ca situatia la varsta de 10 ani este destul de complexa: cu ruptura de Lia si de menisc. De obicei la copii se prefera tratamentul conservator – fara operatie – dupa perioada de repaus in orteza ar trebui sa inceapa niste exercitii de kinetoterapie specifice.
in urma cu 3 zile am facut o torsiune fortata pe genunchiul stg cand am vrut sa ma asez pe canapea si genunchiul mi-a troznit dar nu s-a umflat deloc .nu e prea dureros dar este instabil si daca vreau sa stau pe calcai ma doare in articulatia gen. pe partea lateroexterna .ortopedul a zis ca ar putea fi o ruptura de lia dar e incerta.acum stau cu o orteza si ma doare din ce in ce mai putin dar ma tem sa ma sprijin doar pe un singur picior-cel afectat-ce credeti ca ar putea fi ,pot scapa de operatie?va multumesc
Ar putea fi foarte bine o ruptura de LIA sau de colateral. Cel ce pune diagnosticul clar este examenul RMN. Nu te pot sfatui in ceea ce priveste operatia – aceasta depinde de mai multi factori printre care si ce tip de ligament este rupt. Un reconsult la medicul ortoped te va lamuri.
Buna seara!
In urma cu exact 9 zile am suferit o ruptura a ligamentului incrucisat posterior (diagnosticul rezulta dintr-un RMN facut acum 4 zile iar problema e ca doctorul care m-a consultat si a vazut RMN-ul mi-a spus ca nu e ste nevoie de operatie si ca LIP se poate reface si daca piciorul este Imobilizat cu ajutorul unei orteze speciala timp de 6 saptamani care sa traga tibia anterior de femur.
Eu nu am auzit de un astfel de tratament mai ales pentru LIP rupt.
Va rog sa-mi spuneti daca exista o astfel de posibilitate.
Va multumesc!
Buna
De obicei in cazul rupturii de ligamentul incrucisat posterior nu se recomanda operatie. Ceea ce ti s-a spus este perfect valabil, el se recupereaza mai bine fara ligamentoplastie.
Buna ziua!
Domnule Doctor, in urma unei caderi la ski am primit urmatorul diagnostic RMN:
– Ruptura aproape completa LIP in 1/3 distala, tibiala, LIP cu concavitate accentuata.
Mi s-a recomandat si mie imobilizare 30 zile cu orteza dreapta pt genunchi. Si un burete tare introdus in spatele gambei, sub orteza, pt a-mi impinge tibia in fata.
Ce as dori sa va intreb:
1. Formula „ruptura aproape completa LIP” inseamna o ruptura de gradul II sau gradul III?
2. Nu mi s-a recomandat gimnastica recuperatorie. Imi puteti spune daca e nevoie sa o fac si daca da, o fac incepand de acum, cat timp port orteza, sau doar dupa inlaturarea ortezei?
Multumesc mult pentru raspuns.
Alex Martinas
Am facut si eu un antrenament la sala dupa care mi-a „trosnit” genunchiul chiar la sfarsitul unui exercitiu… nu am avut nici o problema timp de 5 zile dupa care a inceput sa-mi trosneasca la fiecare pas…
am fost la medic specialist care mi-a recomandat un rmn dupa consultatie.
Am facut rmn-ul si am avut ca rezultat „integritatea ligamentelor colateral, medial, tract lilio-tibial, incrucisat anterior si posterior cu cantitate de lichid in cavitatea sinoviala” in rest fara probleme la menisc/segmente osoase…concluzia Bursita minima. Intorcandu-ma la medic ku rezultatul mi-a dat un antiinflamator si mi-a recomandat gimnastica medicala!
INTREBAREA MEA ESTE : CE EXERCITII DE GIMNASTICA MEDICALA LE POT FACE SINGUR pentru ca desigur nu as mai vrea sa arunc si altzi bani pe fereastra” dupa atatea drumuri si bani pierduti …
Buna
Exercitiile de gimnastica medicala sunt complexe, nu pot fi descrise pe acest site. Iti sugerez sa cauti pe internet eventual exercitii de tonifiere cvadriceps, ischiogambieri, triceps sural.
Buna ziua ! Ma numesc Marian , am 15 ani.
In urma cu 6 luni , am suferit o entorsa la genunchiul drept la un antrenament la fotbal…Mi-a trosnit genunchiul si ma durea foarte tare.Ma durea in exteriorul genunchiului drept (pe partea stanga) si am fost la un cabinet medical si domnul doctor mi-a zis ca este o entorsa simpla la genunchi si ca in ceva timp voi fi ca nou.De atunci , piciorul a inceput sa trosneasca la fiecare miscare.Dupa 2 luni de repaus,am intrat din nou pe teren si cand am fortat putin piciorul (am lovit mingea puternic) s-a auzit o serie de trosnituri la nivelul genunchiului(dinspre partea stanga spre partea centrala a genunchiului) si din nou aceeasi durere ca randul trecut.Am mers la spital si am facut o radiografie si totul era OK.Apoi am mers la alt spital , cu specialitate pe musculatura / oase / articulatii.Doctorul de acolo a spus ca am o intindere a ligamentului incrucisat anterior si muschiul de la piciorul drept mai mic cu 3 cm decat cel al piciorului stang.La inceput , spunea despre o posibila operatie ,daca nu reuseste sa repare ligamentul .Am facut recupare fizica timp de o luna si o saptamana , aceasta constand in kinetoterapie si electroterapie si pot spune ca ma simt mai bine , am inceput sa joc din nou .Dupa acest tratament , piciorul trosnea din ce in ce mai putin.Domnul doctor a spus ca nu are de ce sa-mi fie frica si ca pot juca fara probleme , dar nu mai simt piciorul la fel ca inainte , parca este mai slab si nu prea predispus la efort plus tronsiturile care inca sunt la locul lor… uneori ma dor ligamentele de la ambii genunchi nu doar de la cel drept…
Mentionez ca am avut o crestere brusca si am ajuns odata la urgente pe baza lipsei de calciu / vitamine si substante necesare.Poate aceasta slabiciune a ligamentelor sa fie din cauza acestei cresteri rapide?Daca da ,imi puteti spune ce trebuie sa fac sa reusesc sa intaresc cumva ligamentele genunchiului?Genunchiul inca trosneste ,dar din ce in ce mai putin pe zi ce trece.
Deci ce ar trebui sa fac ? Am inceput sa-mi reiau activitatile de inainte de „accident” ,dar dupa efort , genunchiul ma doare…Imi puteti spune daca se va recupera total , sau daca nu ce as putea face sa intaresc acele ligamente ca sa „ajut ” genunchiul?
Va multumesc !
Buna ziua. Faptul ca genunchiul este inca destul de instabil denota faptul ca recuperarea nu ai facut-o timp suficient. Iti propun sa continui cu sedinte de kinetoterapie pentru genunchiul respectiv. Dupa fiecare efort trebuie folosita gheata local. La 15 ani nu se face operatie de reconstruire a ligamentului datorita procesului de crestere.
Micosrarea cu 3 cm a circumferintei copasei drepte semnifica faptul ca s-a produs o pierdere de masa musculara , prin urmare singura solutie este kinetoterapia care te va ajuta sa recuperezi.
Buna ziua !
In primul rand multumesc de raspuns!In al doilea rand pot sa va mai adresez o intrebare?Dupa orice tip de efort (alergat , mers ) ,apare o durere la nivelul ligamentului colateral al genunchiului drept ,uneori chiar si la genunchiul stang (stanga genunchiului drept / drepta genunchiului stang ).Ar trebui sa folosesc gheata , cum ati mentionat mai sus ? Cineva mi-a spus ca ar trebui o perioada de repaus.Dumneavoastra ce ziceti?
Multumesc!
Domnu Alin ,imi puteti spune va rog cat costa o operatie de menisc si ligamente in acelasi timp. Daca imi spuneti contactatima la id boybudy42 Multumesc mult
buna ziua domnule doctor. de curand am facut un rmn si am primit urmatorul rezultat : Leziune a cartilajului articular de pe condilul femural lateral, de aproximativ 7mm lungime, fara lezare a osului subcondral.
Fara leziuni meniscale.
Ligamentele colaterale sunt integre, ca dealtfel si ligamentul incrucisat posterior. Nu se disting anomalii de semnal evidente la nivelul ligamentului incrucisat anterior, in schimb exista un semn indirect de lezare (partiala, cronica) a acestuia, aspectul de “bici” al ligamentului incrucisat posterior. va rog sa imi spuneti daca necesita operatie . multumesc anticipat
Buna ziua,
Am fost diagnosticat cu ruptura completa LIA, ruptura corn posterior menisc CRUES II si intindere ligament colateral intern.
Desi doctorul mi-a recomandat operatie tin sa mentionez ca nu am probleme de stabilitate ale genunchiului si pot sa fac si efort mediu(sunt sportiv) fara sa am senzatii de instabilitate sau dureri.
Este posibil sa fie diagnosticul gresit(am facut si RMN care confirma) sau exista vreun mod de a trata problema nechirurgical?
Am operatie de ruptura LIA la celalalt genunchi si este mult mai sensibil in urma operatiei de aceea as prefera sa evit o interventie chirurgicala.
Va multumesc!
Buna seara!In urma cu 2-3 saptamani am inceput sa am dureri destul de mari in zona genunchilor (in special dimineata simt ca o apasare).Pana acum nu am mai avut probleme, insa acum nu pot sa ma las pe vine,nu pot sa flexez bine piciorul,cand ma asez /ridic de pe scaun e mai mult asa fortat,miscarile nu mai sunt naturale.Mentionez ca nu am facut nici un sport de performanta,in schimb in ultima perioada am slabit cateva kg, care din cate am inteles de la dl dr au dus la slabirea masei musculare de deasupra genunchiului.Mi-a fost pus diagnosticul de sindromul patelofemural si mi s-a spus ca nu prea e tratament medicamentos,in afara de antiinflamator.As vrea sa stiu ce ar trebui sa fac mai departe,in afara de exercitiile de intarire a muschilor,nu am facut RMN sau alte analize,pur si simplu m-a consultat dl dr.Va rog sa imi spuneti daca acest sindrom duce in timp la agravarea starii de sanatate si daca da,cum as putea evita acest lucru.
speranta ca voi primi un raspuns constructiv,va multumesc si va doresc o seara placuta!
Buna ziua,
Am o problema la genunchiul drept.
La RMN concluziile sunt:
Ruptura LIP
luxatie patelara
nu mai retin exact cu meniscul – ruptura mediala .. ceva de genul.
Mi s-a recomandat sa port orteza (fixa 30-90 grade) timp de 2 luni si ziua si noaptea, apoi inca 2 luni doar ziua.
Au trecut 2 saptamani de cand port orteza, inca am dureri, in special noaptea este foarte greu sa imi gasesc o pozitie care sa fie confortabila, si ziua atunci cand merg mai mult.
Doctorul care mi-a recomandat orteza nu a fost foarte clar in legatura cu ce se va intampla dupa ce port orteza 4 luni.
Credeti ca va fi necesara operatie?
Multumesc,
Heloise
Buna ziua, cu amabilitatea dumneavoastra as dori sa obtin un sfat, sunt intr-un impas dupa consultatia la cativa medici am avut diagnostic diferit… acum trei ani am avut un accident cu bicicleta, am cazut din viteza, in genunchiul stang cu piciorul flexat. La primul RMN concluziile au fost: ruptura masiva LIP, ruptura corn anterior ME, LIA efilat, intins. Nu am urmat niciun tratament/kinetoterapie si mi s-a spus ca LIP nu este operabil in tara. Acum o luna am facut un al doilea RMN deoarece ma durea genunchiul tot mai des si simteam o instabilitate clara la mers…Acum concluziile ar fi: leziune LIA, LIP cu aspect cicacetriceal, leziune de menisc extern grad I corn anterior. Intrebarea mea este: daca la testul „sertarului” tibia se misca in fata (in raport cu femurul) si foarte putin in spate… care dintre ligamente este rupt ? Doi medici buni mi-au dat diagnostic diferit… si nu stiu ce sa mai cred… Va multumesc anticipat
Buna ziua,
Am si eu o probleba la genunchiul stang in urma cu doi ani am avut rotula dislocata,sa intamplat la un antrenament la hand bal am avut noroc cu antrenorul si mia pus rotula la loc am fost la spital imediat dupa accidentare dar nu ma facut RMN si nici recuperare,cam cu o saptamana in urma am avut niste dureri care nu leam mai avut pana acum in timp ce merg daca indoi genunchiul mai mult sau urc pe o scare sau orice alta miscare care necesita indoirea genunchiului simt o durere deasupra rotulei si pana nu indrept la piciorul nu dipare durerea mai patesc cand stau in pat
Ce credeti ca am sper sa primesc un raspuns
Multumesc
Buna ziua,
totul a inceput in data de 2 septembrie cand am calcat gresit pe o treapta si apoi m-am tot dus, cazand in genunchiul drept.Glezna si-a revenit dar genunchiul nu.Am fost diagnostiacat cu ruptura de LIP.(RMN plus consult dr.)Stiu ca in cazul meu trebuie intervenit chirurgical.Ceea ce vreau sa va intreb este: cat timp pot amana operatia?
Va multumesc!
Buna ziua!
Practic fotbalul de performanta.acum 3 zile m-am accidentat la genunchi am facut RMN si rezultatele au fost:
menisc fisurat orizontal cu lichid
ligament incrucisat anterior cu rupturi fibriliare si lichid
ligament exterior curbat
As dori sa stiu daca trebuie interventie chirurgicala?
Multumesc anticipat!
Buna ziua! Am facut un RMN la genunchi si mi s-a dat urmatorul rezultat :
CONCLUZII:
leziuni transversale/oblice corn posterior/corp MI grad 2-3 CRUES
lama de fluid in bursa retro si suprapatelara
obs: dezinsertie partiala/ rupturi fibrilare LIP,
Va rog sa-mi interpretati si mie rezultatul si sa-mi spuneti daca e nevoie de operatie. Va multumesc si astept un raspuns!
Buna ziua ! am si eu o intrebare . Sunt handbalista si de curand am suferit o accidentare la genunchiul drept . Am fost si am facut un RMN iar rezultatul a fost nu unul foarte bun . Am ruptura la ligamentul incrucisat posterior , nu stiu daca e ruptura partiala sau totala . dar banuiesc ca e totala . Si intrebarea mea este urmatoarea , cat m-ar ajunge operatia ? Am mai intrebat niste colege si mi-au spus ca pretul unei operatii de ligamente este in jur de 2000 de euro . ati putea sa ma informati in aceasta privinta ?
sunt eugen 20 de ani
Domnule Doctor mult respect pentru faptul ca ajutati prin raspunsurile dv persoanele cu probleme.O sa trec direct la subiect.sunt lovit de aproape 2 ani la genunchiul drept in urma unui meci de fotbal.am facut rmn.ul cu urmatoarele rezultate:osteocondensare,ruptura partiala a ligamentului incrucisat anterior,leziune de gradul 3 a meniscului si a ligamentelor colaterale cat si lichid intraarterial.Va rog frumos sa ma scuzati insa nu mai am foaia cu rezultatele dar in mare parte acestea sunt.In decursul acestor 2ani nu am avut mari probleme insa simteam ceva care nu era in regula cu genunchiul.Acum cateva zile am suferit din nou o lovitura la tenis de masa si am o durere in special in partea stanga a genunchiului.sunt curioas daca as putea suporta o ruptura a ligamentelor sau meniscului?ce este de facut?va multumesc mult.eugen 20ani
Imi e teama ca nu se mai poate evita o artroscopie!
Salut! Am avut la genunchiul drept hemartoza severa si am stat 5 saptamani cu piciorul in ghips,joi 8 martie l-am scos ,au trebuit sa-mi scoata mult sange,am facut punctie de 3 ori si mi-au scos sange,acum misc greu piciorul,trebuie sa fac recuperare medicala sau revine de la sine mobiliatea?Asta e a doua oara cand am probleme la acelasi genunchi,data trecuta am avut bursita si edem osos femural iar la rmn atunci nu mi-a iesit nimic,in ambele dati mi s-a intamplat la fotbal dar nu am cazut sau lovit,am facut miscari bruste.Acum nu ma doare,dar ma gandesc sa nu am ceva la ligamente,ar trebui sa fac iar rmn?Si inca ceva,in cat timp pot juca fotbal din nou,am 16 ani ,am practicat fotbal si vreau sa ma duc la rapid,deci as vrea sa stiu in cat timp pot juca si daca imi puteti spune o clinica de recuperare bune,sportiva.
Buna ziua dle. Dr.,
As avea nevoie de o parere privind rezultatul RMN-ului ce l-am efectuat la genunchiul stang; concluzie:
– intindere LIA, si rupturi fibrilare proximale;
– intindere LCM, LCL, retinacul medial, banda ilio-tibiala, tendon patelar;
– modificare grad IIIA CPMI- fisura orizonatala;
-Usoara artrita.
Intrebarile mele sunt:
1) CAT ESTE DE GRAV?
2)CARE ESTE SOLUTIA MEDICALA CEA MAI BUNA PENTRU ACEST DIAGNOSTIC?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
In 21.02.2012 am fost la schi si am cazut, pe burta, nu s-au desprins schiurile si la genunchiul drept s-a auzit o usoara pocnitura, m-a durut putin pe moment, dar am schiat in continuare. Dupa ce am ajuns acasa a inceput sa ma doara tare in partea stanga a genunchiului drept, la anumite miscari (rotiri, urcat coborat scari).
Am fost la spital si m-a consultat un dr. rezident si mi-a dat 3 saptamani aparat ghipsat. Eu am mai consultat un medic specialist in aceeasi zi, care mi-a recomandat o orteza fixa, sau una mobila inclinatie 20-90grade, timp de 6 saptamani.
Diagnosticul dat de rezident este urmatorul:
1. Entorsa compartiment medial genunchi drept
2. Ruptura LCM grad I ? (exact asa este trecut cu semnul intrebarii)
Al doilea medic-specialist ortopenie a adaugat in loc de aparatul ghipsat specificat de primul urmatoarele:
-orteza mobila genunchi 20-90 grade flexia, sau orteza fixa genunchi.
Au trecut 7 saptamani am stat cu o orteza fixa de 5 zile am dat-o jos, intre timp am facut un RMN. Pe fisa cu rezultatul scrie „Intindere LCM, reticular medial”, iar dupa ce dr. ortoped a vizualizat DVD-ul a mi-a pus urmatorul diagnostic: „Ruptura deligament colateral medial si semne de ruptura de ligament incrucisat posterior, fara altceva”.
Ce ma sfatuti sa fac in continuare, sunt derutata si confuza.
Va multumesc!
Cu stima,
Gabriela Cosma
Buna seara. Dupa operatia de refacere a ligamentului incrucisat anterior, la 30 de zile cam la ce flexie trebuie sa se ajunga? Iar extensia in cat timp trebuie sa fie la 0 grade? Multumesc frumos
Pe 1 mai am incercat sa ma urc intr-o masina si m-am lovit in usa acesteia la picior in urma impactuli mi-a sarit rotula. Am fost la medic mi s-a pus o atela si mi s-a recomandat o medicatie (7 injectii cu Froxiporisul 4 ml, Panadol, Arcoxia), repaus si mi s-a spus sa revin dupa o saptamana. Nu am inteles foarte clar ce am pentru ca domnul doctor era destul de grabit spunea ceva de luxatie de rotula. Am stat o saptamana in pat asa cum mi s-a spus am urmat tratamentul, iar atunci cand am revenit pentru consult, dupa o saptamana, domnul doctor mi-a tot miscat rotula in toate partile, aveam dureri groaznice, mi-a recomandat acelasi tratament doar ca mi-a marit doza de medicatie, am intrebat ce am anume am mai precis, mi s-a raspuns ca nu e nimic grav si ca o sa imi revin, intr-o saptamana pot merge. In concluzie nu stiam mai precis ce aveam. Am mers la alt spital unde mi s-a pus piciorl in gips 2 saptamani spunandu-mi ca am o leziune ligament medial patelo-femural, luxatie rotula. la fel am revenit mi s-a scos gipsul insa atunci cand incercam sa calc, sa indrept piciorul simtem cum in fuge, nu puteam pasii deloc in el, mi s-a spus ca e normal si ca in cateva zile imi trece,voi putea merge normal. A trecut o saptamana si ceva si tot nu pot merge doar daca am piciorl indoit si port fasa elestica stransa destul de mult, ma misc foarte greu. Va rog din suflet daca imi puteti spune ce sa fac, am 20 de ani si din cate am inteles ar fi bine sa evit operatia. Va multumesc!
buna ziua domnule doctor,azi la meciu de fotbal,am sarit dupa o minge cu piciorul drept si am cazut pe cel stang in momentul in care am cazut pe cel stang,am auzit o pocnitura la genunchi(s-a deplasat) si pana am ajuns jos o alta pocnitura(s-a pus la loc) mi-a sarit genunciul,m-a durut foarte tare seara s-a imflat,dar am putut calca pe el,bineinteles nu am putut face miscari cu el inainte si inapoi foartemari sau sa il ridic foarte mult ce imi recomandati 🙂 ? multumesc !
Buna ziua domnule doctor,
Prietenul meu a suferit un accident in urma cu 3 luni. La internarea in spital avea GWS 3 si oasele mainii stangi rupte deasupra incheieturii..a fost in coma circa 6 saptamani avand si un hematom intracranian care s-a resorbit. De asemenea a avut si edem cerebral si presiunea intracraniana mare ( doctorii nu ne-au spus valoarea ei). Dupa 4 saptamani s-a descoperit acumulare de LCR montandui-se un shunt dar din pacate si acum mai are acumulare de lichid …in acest moment este la recuperare, vorbeste dar foarte incet, gandeste destul de logic, poate face adunari si scaderi si citeste.
Una din problemele lui este urmatoarea: in urma operatiei la mana i s-a pus tija si dupa scoaterea ghipsului nu-si mai simte si nici nu-si mai misca mana de la cot in jos cu toate ca inainte de operatie desi avea bandajata mana reusea sa miste degetele. O a doua problema o reprezinta genunchiul drept pe care il tine mereu indoit si incordat si refuza sa-l intinda spunand ca-l doare foarte tare. I se face masaj si fizioterapie dar piciorul drept sta intins foarte putin timp dupa care il indoaie la loc.Cat a stat la ATI l-au tinut intins pe spate iar apoi i-au schimbat pozitia tinandu-l si cu picioarele indoite.
Doresc sa stiu care sunt motivele pentru care mana stanga nu mai misca si de ce piciorul drept ( genunchiul) e mai mereu incordat.
Multumesc
Buna seara! Am o nelamurire..Acuma 2 ani am fost operat de menisc extern..intre timp sa descoperit ca am ruptura de ligamente incrucisate.ACuma 8 luni mam operat la Tg-Mures de ligamente incrucisate si menisc intern,am 8 luni de la operatie dar tot mai am dureri.am facut kinetoterapie,recuperare,mai am de recuperat inca 3 centimetri la musculatura,ce as putea face?multumesc mult
Buna seara! Am simtit de ceva vreme, in urma unui antrenament un mic disconfort la genunchiul drept. Intre timp situatia s-a ameliorat, insa nu complet. Genunchiul il simt slabit, desi pot alerga, pot face exercitii, la aceeasi intensitate cu care reuseam inainte. Singura diferenta e ca mi-e incomod sa indoi la maxim genunchiul, iar uneori, in timpul alergarii simt ca pusca. Am ales sa fac o perioada repaus pentru a nu exagera. Credeti ca se poate rezolva aceasta problema si fara interventie chirurgicala? Ce tratament ar trebui incercat? Multumesc
Buna seara!!Acum 2 ani am avut un meci de fotbal in care mi-am rupt ligamentul incrucisat iar dupa 4 luni m-am operat,doctorii mi-au zis ca operatia a fost perfecta..am facut recuperare 2 luni la Centrul National la Mogosoaia,zi de zi…mi-ai recapatat masa musculara totul a fost bine..dupa cateva luni am jucat fotbal cu prietenii si mi-a sarit genunchiu,fara contact,doar la o schimbare de directie.Acum m-am apucat iarasi sa joc cu prietenii,imi mai sare din cand in cand genunchiul,stau o saptamana mi se umfla putin pe urma imi trece…mai joc inca 2-3 luni in fiecare weekend,imi mai sare putin :)) acum joc de o luna aproape in fiecare zi si nu mi-a mai sarit…(Ciudat este ca nu simt nici’o durere la genunchi)nu stiu ce sa mai cred.. 🙁 va rog sa ma ajutati!! 🙂 (vreau sa o iau de la capat sa ma reapuc de fotbal profesional) va multumesc!!
Buna seara dmn. doctor.
Am avut o lovitura la genunchiul drept la fotbal..dupa 6 luni am facut RMN-UL ..drept rezultat : LIA RUPT !
Jucam fotbal de 5 ani..de performanta..! Ce as putea face in situatia asta ?
Parinti nu sunt de acord cu o operatie..spun ca nu cu suruburi de la varsta asta si etc..
Va rog..astept un raspuns de la dumneavoastra !
In principiu ar trebui operat. Depinde si din punct de vedete clinic cum stau lucrurile!
Buna seara domnule doctor.
Am suferit o accidentare in timpul unui meci de handbal(jucator profesionist).
Am cazut cu piciorul sub mine si mi-a trosnit.Pe moment a fost o durere minima,dar dupa cateva ore mi s-a umflat foarte tare genunchiul si durerea a devenit mai intensa. In urma unui examen RMN concluziile au fost : Entorsa de gradul III cu ruptura de ligament incrucisat anterior,ruptura de menisc intern si ruptura partiala de ligament colateral medial. Ce as putea face ? Am inteles ca ligamentul colateral se poate reface fara operatie,imobilizat in aparat gipsat,iar dupa se face operatia pentru LIA si menisc.
Va rog sa-mi dati un raspuns multumesc anticipat!
operatia este inevitabila!
Buna ziua. Ce este de facut in situatia asta domnul doctor? Platoul tibial prezinta suprafata foarte neregulata pe versantul lateral,
cu eroziuni adanci care formeaza o subdenivelare cu adancimea de
aproximativ 1,2cm, cu angajarea la acest nivel a portiunii anterioare a
ME. Spongioasa osoasa prezinta zone neregulate de edem cu cateva traiecte
neregulate de fisuri osoase vechi.
Tendinta la infundare a platoului tibial pe versantul intern unde prezinta
discreta tasare subcondrala a spongioasei osoase.
Multiple eroziuni condrale la nivelul suprafetei portante a condilului
femural lateral.
MI cu semnal omogen, fara traiecte de ruptura.
ME nevizualizat la nivelul cornului anterior.
LIA cu traiect continuu si modificari de semnal de tip degenerativ.
LIP, ligamente colaterale, retinacule patelare cu traiect continuu si
semnal omogen.
Patela in pozitie normala, fara modificari de semnal osteocondral.
Multiple focare nodulare neregulate de edem osos femuro-tibial sugestive
pentru osteopatie simpatica reflexa.
Fara lichid intraarticular.Concluzii/fracturi multiple de stress ale platoului tibial cu deformarea
importanta a versantului lateral si gonartroza secundara; tendinta la
deformare a versantului medial al platoului tibial. Multumesc
Buna ziua,am si eu o intrebare pentru dv.:la un genunchi distrus in proportie de 80% exista alt tratament decat protezarea (asa cum i s-a recomandat sotului meu dupa operatia de indepartare a resturilor rupte de ligament).Mentionez ca sotul meu are 50 ani si i s-a recomandat protezarea in cel mult 4-5 ani.Multumesc.
In principiu – nu, nu exista! Oricum consultul clinic si examenul RMN dau raspunsul 100% sigur!
buna ziua am si eu o problema la genunchi stang la rmn:concluzia a fost mica leziune de osteocondrita disecanta grad 1,fata posterioara condil lateral…..mici contuzii osoase platou tibial,fara fractura…..leziune minimala,grad 1corn posterior meniscal intern…..leziune minima de LIA la nivelul insertiei tibiale ,fara ruptura fibrilara…si la raze: necroza condil femural lateral incipienta…va rog frumos dati-mi un sfat ca nu stiu ce sa fac si de 3 saptamani am dureri continue… multumesc
Buna ziua domnu Doctor,acum 2saptamani am sarit de pe un zid mic c-am de 70cm ,cand am aterizat mi sa dus putin stangul in exterior.acum pot umbla pe el,dar mie umflat pe langa rotula.sunt de o saptamana cu el umflat.mi-am luat un bandaj si un gel deep relief,dmv ce imi recomandati domnu Doctor.
domnule dr.va rog daca se poate sa imi spuneti daca in urma efectuari unui rmn.rezultatul este acesta; leziune mixoida corn posterior menisc intern,hipersemnal liniar interesand peste 50% din diametrul ligamentului colateral extern in 1/3 superioara adiacent insertiei condilare pledand pt. rupturi fibrilare la acest nivel,infiltrat inflamator in partile moi supraiacent condilului femural intern,lia lip indemne,
Raspunde acestui comentariu
Buna ziua, in urma cu 6 zile am avut o operatie la genunchiul stang din cauza unei rupturi de LIA, sunt acasa si merg doar in carje, dar am observat ca la piciorul operat mi s’au invinetit destul de tare muschii, e ceva normal asta?
Si inca ceva, recuperarea cand ar trebui inceputa? Dupa ce pot merge mai ok sau chiar acum chit ca nu mi s’au scos nici firele inca?
Multumesc anticipat!
Buna ziua! Va trimit acest mesaj intrucat sunt disperata.
In urma cu o saptamana am alunecat in dus si am cazut cu piciorul stang flexat spre exterior. Am auzit un trosc si n-am putut sa il mai misc din cauza unor dureri sfredelitoare. Nu l-am intins ci l-am tinut flexat pana la spital pentru ca alminteri ma durea ingrozitor. Acolo am facut o radiografie, oasele sunt in regula, doar ca la acel moment doctorul nu si-a putut face treaba complet, pentru ca aveam dureri. In prezent am piciorul imobilizat intr-o atela asezata pe partea posterioara a piciorului. Dupa 4-5 zile am incercat sa merg de insa piciorul se comporta de parca nu ar fi al meu, tremura, este „bleg” , imi tresare noaptea, iar cand incerc sa stau in el se inmoaie sau si mai rau, ma doare. Am luat arcoxia [prescris de medic] si ketonal [cand aveam dureri], am folosit compresii cu gheata, insa piciorul este tot inflamat, iar pentru deplasare utilizez carja. As vrea doar sa stiu daca exista vreo sansa sa am nevoie de operatie? Multumesc!
Da! Oricum sfatul meu e sa faceti repede un examen RMN!
Buna ziua,am 23 de ani si in urma cu 9 luni am avut un accident de motocicleta, impactul cu solul a fost in genunchi, am avut LIP lezat si meniscul rupt,contuzii osoase in platoul tibial intern,anterior la nivelul condilului femural extern,posterior si in polul anterior al paletei si colectie hemoragica de 13/14/8mm la nivelul bursei prepatelare..am stat o luna in aparat gipsat femuro gambier in extensie, si 3luni in orteza…am facut kinetoterapie toata perioada purtarii ortezei si dupa, am facut si sala.in prezent musculatura si-a revenit dar nu complet, si din pacate inca nu pot sta in genunchi pe o suprafata tare, nu pot face genuflexiuni, nu pot sta „pe vine”…exista vreo sansa sa ma recuperez complet sa pot face toate lucrurile de dinainte?..va multumesc
Buna ziua! am fost operat acum o luna de zile de ruptura LIA, si totul se indrepta spre bine spre foaret bine, cand dupa niste exerciti de intindere la care nu stateam excelent, au aparut niste vanatai in spate pe coapsa, iar kinetoterapeutul a spus ca am fortat cu acele exerciti, , cea ce nu trebuia sa fac.Am luat o pauza de cateva zile iar in acest timp au aparut dureri mai mari la genunchi, in special sub genunchi si in dreapta genunchiului la miscari foarte scurte.. dureri care nu le aveam nici dupa 3 saptamani. Stiu ca trebuie sa merg la doctorul care ma operat dar este in concediu, si v-as ruga daca puteti sa va dati o parere, un sfat.Multumesc Mult!
Buna ziua ! In urma unui examen IRM la genunchiul drept, fiul meu a primit urmatoarele rezultate:aspect de ruptura acuta completa LIA asociata cu:ruptura gr.III corn posterior ML,ruptura gr.II ligament popliteo fibular si fabelo-fibular,arii de contuzii osoase CFL si CTL in 1/3 postero-laterala fara afectarea cartilajului subiacent ,leziune gr.II TIT(apare intins,mansonat lichidian),leziune gr.II retinaculul patelo-femural medial cu acumulare lichidiana pericondiliana.
Va rog mult sa-mi spune-ti daca este nevoie urgent de operatie sau se poate trata ?
Va multumesc mult !
Buna ziua in urma unui accident de munca la genuchiul sting imi fuge piciorul in lateral stinga , am inteles ca am ligament si tendon mai lungi se poate scurta ,am placa cu juruburi la genuchi sting colateral si nu pot face RMN, se poate scurta la loc si fara sa imi fuga picirul, Va Multumesc mult.
Buna ziua ,
in urma unui RMN efectuat datorita unor dureri la genunchiul stang am primit urmatoarea interpretare:1.Leziune grad I-II LIA;2. Acumulare lichidiana pericondilian extern si parti moi muschi sartorium si semimembranos.Va rog sa-mi spuneti daca se poate rezolva cu repaus si purtare de orteza sau numai artroscopia/ligamentoplastia ajuta in acest caz.
Astept cu nerabdare raspunsul d-voastra , cu respect va multumesc!
Buna ziua domnule doctor. Am 47 de ani , am sarit de la 1.50 m inaltime.La aterizare am simtit ca mi se duce genunchiul drept catre interior.Acum sufar de dureri usor suportabile.Simptomele sunt urmatoarele: Ma doare cand intind piciorul si cand merg;genunchiul este umflat;ma dor venele din spatele genunghiului.
Intrebare:Ce trebuie sa fac?Am consultat un medic chirurg si mi-a spus ca pot avea intindere de ligament ori ruptura de menisc si mi-a recomandat un unguient si calmante , de asemenea si o fasa elastica.Mi-a mai spus ca daca ma va durea in continoare , in maxim 3 zile sa consult un medic ortoped.
Va multumesc.
Buna ziua,
Sambata, la un meci de fotbal, am simtit dureri la genunchiul stang, dar am crezut ca-mi vor trece. Dupa cateva minute, in urma unei miscari, nu mai puteam indrepta complet genunchiul. Cu ajutorul asistentei, am reusit intr-un final sa-l pot flexa. De atunci, la indreptarea completa a piciorului simt o oarecare durere la genunchi. Care sunt cauzele?
Buna ziua.
Am primit rezultatul acesta:
-Semnal patologic PD de ruptura usoara fbrilara, in plan meniscal, incompleta, la nivelul buretelui posterior al meniscului intern.
Medicul a zis ca nu e nimic practic, ce pot sa fac este daca vreu fizioterapie.
Ma puteti ajuta cu o parere?
Buna ziua,
In urma unei accidentari la fotbal am simtit o durere puternica in genunchi cu umflatura destul de mare. am facut un RMN :LIP cu hipersemnal T2 în 1/3 medie-aspect de rupturi fibrilare, cu modificări de structură
degenerative.
Fluid în cantitate medie intra şi periarticular.
LIA, ligamente colaterale, ligament patelar integre.
Retinacul patelar medial şi lateral integre.
Tendonul muşchiului cvadriceps integru.
Fără leziuni osoase, cartilaginoase sau meniscale.
Concluzie
Ruptură fibrilară LIP şi bursită în cantitate medie intra şi periarticular.
LIA, meniscuri integre.
Ce imi recomandati?
Multumesc
Buna ziua. In anul 2015 am suferit o entorsa de glezna, pentru care am purtat atela gispsata o luna. In timpul gipsului, am simtit durere in pulpa. Dupa gips, recuperare etc, simteam jena in spatele genunchiului, era putin umflat.Am facut un Doppler vascular la initiativa mea, cu rezultat OK. Am facut apoi un RMN, dar nu am suportat decat 10 minute sub aparat, am avut extrasistole… Rezultatul RMN-ului a fost:lama fina de lichid in bursa retropatelara si in compart, femuro-tibial, ligamente incrucisate,ligament rotulian, tendon cvadricipital morfologie si semnal limite normale, anomalie de semnal liniara hipeintensivaT2 ce intereseaza bureletul superior al menisculuiintern, pina la suprafata lui articulara, cartilaje de acoperire normale, anomalie in hiposemnal T1fara edem osos, asociat vizibil la nivelul polului superior al rotulei.osteofitoza moderata patelara posterioara.CONCLUZII:Hidrartroza stg cantit min, leziune buretet posterior al meniscului intern grad II, veche fractura pol superior rotulian, modificari degenerative genunchi st. Dupa cca 4 luni de la RMN, m-am recuperat,fara nici un tratament, in timp, antiinflamatoare orale nu pot lua, am o gastrita cronica. Anii 2016 si 2017 nu am avut probleme, chiar am mers pe tocuri fara probleme. Acum o luna la vreme ploioasa si efort fizic( am mutat o piesa de mobilier prin casa), mi s-a inrosit seara articulatia lateral exterior genunchiului in cauza, durere etc. Am facut repaos 2 saptamani, Concediu medical, unguente DICLAC si CELADRIN, fara AINS datorita gastritei… Acum merg distante mici, uneori dimineata la trezire aproape normal, dar apoi la birou ma tine in spatele genunchiului, la mers, o senzatie de rigiditate. NU mi se blocheaza genunchiul, dar simt totusi o greutate in mers cu acel picior. Asta de aproape o luna. Uneori merg bine alteori iar ma tine in spatele genunchiului.Dureri nu am deloc acum la repaos, articulatia nu mai e rosie, as vrea sa va intreb daca rezultatul RMN-ului din 2015 releva o ruptura de menisc, caci eu nu am inteles daca leziunea de burelet menisc inseamna leziune de menisc. Dupa descrierea simptomatica, credeti ca ar fi posibila recuperarea cu fzioterapie?