Autor articol: Dr. Ioana Silvia Chisalita, medic rezident dermatolog, doctorand in dermatologie, Clinica I Dermatologie Spital Colentina
Contact: +40.770.640628, ioanach (la) hotmail (punct) com
Candidozele sunt afectiuni ale pielii si mucoaselor produse de Candida albicans (sau alte specii).
Candida este o levura (o ciuperca unicelulara), foarte frecventa in mediul inconjurator, fiind principala specie patogena. Au fost semnalate infectii si cu alte specii patogene, asa cum reiese din tabelul de mai jos:
Desigur, cea mai des intalnita specie este C. albicans. Ea colonizeaza in mod saprofit (in mod normal) cavitatile naturale ale organsimului: cavitate bucala, orofaringe, mucoasa vaginala, etc., alaturi de alti germeni saprofiti, realizand un echilibru cu acestia. Cand echilibrul este perturbat, Candida se inmulteste in exces si devine patogena.
Factori predispozanti infectiei cu Candida
Manifestari clinice
Formele de manifestare clinica sunt cutanate, mucoase, viscerale si de tip alergic.
Candidoza bucala e cea mai frecventa forma intalnita. Apare sub forma unor depozite albicioase detasabile pe mucoasa obrazului sau pe limba, asociat prezentand roseata cu senzatie de arsura si usturimi, mai rar cu eroziuni sau exulceratii aftoide.
Limba este rosie, depapilata sau plicaturata, cu senzatie de amorteala si sensibila la alimentele iritante. Poate exista fie hipersalivatie, fie uscaciune a mucoasei. Cauzele de obicei sunt locale, reprezentate de proliferarea si trecerea in stare de patogenitate a Candidei saprofite normale a tractului digestiv.
De multe ori se abuzeaza de diagnosticul de candidoza bucala, datorita unor interpretari gresite. Suferintele mucoasei bucale pot fi de cu totul alta cauza: parestezii cronice ale limbii, arsuri (glosopiroza), dureri (glosodinie), intepaturi, usturimi ce apar ca urmare fie a unei candidoze veritabile, dar tratata si vindecata, fie ca urmare a unui tratament cu antibiotice sau a diabetului zaharat. De asemenea, poate apare la purtatorii de proteze dentare sau la cei cu o suferinta digestiva cronica (disbioza intestinala). Din pacate, coloniile de Candida sunt gresit apreciate ca avand rol patogen. Acestea sunt considerate a avea valoare diagnostica doar in prezenta unui numar mare de colonii.
Acesti pacienti au urmat tratamente anticandidozice indelungate, deceptionante, au colindat diverse servicii de dermatologie, stomatologie sau O.R.L., fara rezultat. Pentru acestia se poate opta pentru un tratament anxiolitic sau antidepresiv, eventual anestezice locale si se va corecta disbioza intestinala.
Candidoza vaginala se manifesta prin leucoree si prurit, iar in formele mai vechi si la diabetici pot co-exista eritem inflamator, leziuni de autoinoculare papulo-veziculoase sau pustuloase si foliculite la nivelul labiilor mari, pe pube, perineu si regiunea inghino-vulvara. Mucoasa labiilor mici e acoperita de depozite albicioase cremoase. De retinut ca la peste 70% din femeile sanatoase, Candida albicans face parte din flora normala a vaginului, iar la gravide apare cu caracter spontan.
Balanopostita candidozica se manifesta prin edem si eritem cu descuamatie sau eroziuni si cu depozite alb-cremoase. Si in cazul acestei afectiuni se poate exagera cu diagnosticul, fara un examen de laborator. Apare ca urmare a contaminarii de la o partenera cu vulvovaginita candidozica, la diabetici sau dupa administrarea de antibiotice. De cele mai multe ori insa, e vorba de o contaminare mixta, fungica si bacteriana.
Candidozele cutanate sunt reprezentate in special de intertrigo: un eritem inflamator uscat descuamativ sau exsudativ zemuind, cu papulo-pustule si eroziuni, la nivelul pliurilor (submamar, inghino-crural, fesier, interdigito-plantare si interdigito-palmare). Pliurile sunt acoperite de depozite alb-cremoase.
Conditiile favorizante sunt: transpiratia, diabetul, obezitatea, activitatea menajera ce implica umezeala cu macerare (alaturi de efectul iritant si alcalinizant al detergentilor), contactul repetat si prelungit cu sucurile dulci de fructe si zaharoase (la cofetari, laboranti sau fructari).
La sugar, candidoza cutanata se manifesta sub forma unui intertrigo perianal, localizat in pliul interfesier, cu tendinta de extindere catre fese si organele genitale.
Cateva reguli practice pentru un diagnostic corect :
– nu se pune diagnosticul de candidoza in absenta leziunilor si a simptomelor specifice;
– in examenul direct pe lama sa fie identificate pseudofilamente miceliene, filamente adevarate sau mai multe celule levurice inmugurite;
– prezenta a numeroase colonii pe mediile de cultura;
– disparitia simptomelor dupa tratamentul antifungic..
Tratamentul candidozelor
Pentru candidozele bucale se recomanda solutii cu Fenosept foarte diluate, apoi Pimafucin sau Nistatin in suspensie sau 2-3 comprimate (cp) supte de Stamicin sau Fenosept, timp de 10 zile. Alternativa este ketoconazolul, fluconazolul sau tiaconazolul cp zilnic.
In vaginita candidozica se recomanda tratament local cu ovule ce contin clotrimazol sau miconazol, zilnic, timp de 10 zile. In formele severe se poate asocia si tratamentul oral.
Balanopostitele se trateaza cu solutii diluate de clotrimazol, urmate de unguente antifungice.
Formele cutanate de candidoza (intertrigo) se vor trata cu solutii diluate de Fenosept sau solutie Castellani, urmate de o pasta moale, pe baza de antifungice, timp de 7 zile. In formele rebele, se va asocia tratamentul oral cu ketoconazol 200mg/zi.
Autor articol: Dr. Ioana Silvia Chisalita, medic rezident dermatolog, doctorand in dermatologie, Clinica I Dermatologie Spital Colentina
Contact: +40.770.640628, ioanach (la) hotmail (punct) com
9 Comments
Cum se pot preveni aceste candidoze şi care sunt semnalele de alarmă ale apariţiei lor?
Pentru a preveni aparitia candidozei, in primul rand trebuie sa fim atenti la consumul de antibiotice. Este cea mai frecventa cauza ce poate modifica pH-ul si echilibrul florei locale (din tractul digestiv, respirator,etc). Deci, a nu se lua antibiotice decat daca este strict necesar si pentru infectiile bine documentate. Diabeticii au, de asemenea, predispozitie la candidoze, in acest caz preventia este mai dificila.
Nu recomand spalaturile intravaginale la femei, deoarece acestea modifica flora normala locala.
Pentru purtatorii de proteze dentare, o igiena zilnica a cavitatii bucale si a lucrarii protetice, precum si evitarea microtraumatismelor mecanice (muscaturi ale obrazului, limbii,etc) sunt suficiente.
Ca prime semnale de alarma sunt mancarimile, aparitia unei secretii mai cremoase, de culoare albiciosa, incarcarea limbii cu depozite albe, iar la nivelul pliurilor poate apare si senzatia de usturime cu roseata, uneori urat mirositoare, acoperita de asemenea,de depozite albicioase.
In speranta ca v-am raspuns nelamuririlor Dumneavoastra, va astept si cu alte comentarii.
Articolul este excelent ,plin de informatii folositoare.Momentan urmez un tratament pentru o candidoza vaginala si orala aparute in urma unui tratament cu antibiotice.Pentru cea vaginala folosesc ovule cu miconazol nitrat si nu imi fac prea multe griji pentru ca nu ma deranjeaja e o forma foarte usoara.In schimb cea orala pare destul de rezistenta pentru ca nu a cedat desi am urmat cateva tratamente.As dori daca puteti sa-mi spuneti daca suspensia de Pimafucin este eficienta si cum,cat ar trebui aplicata,la fel si solutia de Fenosept?Va multumesc!
buna dimineata
de la candida albicans se poate face dermografism ?
Am o candidoza vaginala mai veche si as dori sa-mi spunti dv d-na dr.chisalita cum as putea sa scap de ea.Mentionez ca am facut multe tratamente si trece temporar apoi reapare Nu reactioneaza deloc la miconazol si clotrimazol .Am mai luat fluconazol 1 saptamana.nistatin ,tinidazol,macmiror compromate si ovule poliginax,clotrimazol ,klion,gynozol dar degeaba .mai noo la inceietura cotului mi-au aparut niste bubite rosii care ma mananca si intre sani bubite rosii cu cap alb.va rog din suflet daca se poate sa-mi dati un tratament adecvat bolii mele ca ma termina psihic.Va multumesc. CRISTINA GALATI.
D-na doctor am intertrigo fesier si am facut un tratament local cu crema Pimafucin 2 sapt.si nu mi-a trecut, va rog sa-mi spuneti cu ce altceva sa ma mai dau sa imi treaca.Nu mai am cel prurit groaznic dar tot mai este locul rosu. Diagnosticul il am in urma unei analize micologice. Multumesc.
am o mare rugaminte… am un baiat de 6 ani si jumatate caruia i-am facut recent un exsudat faringian la care i-a iesit candida albicans cu rezistenta la: fluconazole, itraconazole, ketoconazole, nystatin, voriconazole. Mentionez ca nu a fost in tratament cu absolut nici un medicament afara de bronhovaxom (luat la rec.medicului pediatru). Nu are alte simptome in afara de jena la inghitit. Ce ma sfatuiti sa fac? Alte antifungice nu exista care sa i se poata administra? Daca nu ii administrez ceva ce i se poate intampla? Se poate agrava? Va rog, astept un raspuns cat mai repede!!! Multumesc!
Se poate sa va sun?
as dori sa aflu de unde pot sa cumpar pimafucin solutie orala am mare nevoie de ea