Realizata o perioada lunga de timp, chiar si o activitate atat de simpla precum statul in picioare poate avea efecte neplacute. Atunci cand profesia impune ortostatismul prelungit sau parcurgerea unor distante mari pe jos, neexistand posibilitatea de a va aseza, fie ca sunteti la o sesiune prelungita de cumparaturi sau la plimbare, trebuie sa stiti cum sa va protejati picioarele. Persoanele care muncesc in ortostatism se plang frecvent de picioare dureroase, umflate, varice, oboseala musculara generala, durere lombara joasa, dureri la nivelul gatului si umerilor.
E mai bine sa va plimbati decat sa stati nemiscat, daca acest lucru e posibil; miscati-va mainile, intindeti-va, transferati greutatea de pe un picior pe celalalt, stati intr-un picior in timp ce-l ridicati pe celalalt rotind glezna. Miscarea mainilor si a picioarelor contracta musculatura, impiedicand sangele sa stagneze la nivelul venelor din membrele inferioare. Incaltamintea e si ea foarte importanta; trebuie sa fie comfortabila. Pentru a combate picioarele umflate, ridicarea lor deasupra nivelului soldurilor e o solutie eficienta, chiar daca efectul e doar temporar.
Exercitiul nr. 1 Acest exercitiu vizeaza muschii gambei si presupune pozitionarea antepiciorului pe ceva mai inalt ( scara, carte de telefon etc ). Degetele de la picioare sunt orientate inainte, picioarele separate si calcaiele pe podea; membrele inferioare sunt bine intinse. Ridicati-va pe varful picioarelor si mentineti pozitia. Miscarea are loc doar de la nivelul gleznelor. Exercitiul poate fi realizat si cu fiecare picior pe rand. Pentru a antrena portiunea interna a muschilor gambei, picioarele trebuie departate mai mult si ridicarea se face pe partea interna a picioarelor. Pentru a antrena portiunea externa, picioarele sunt apropiate si ridicarea se face pe partea externa. Degetele de la picioare nu trebuie sa fie orientate spre interior sau spre exterior, pentru ca astfel genereaza un stress suplimentar la nivelul genunchilor.
Exercitiul nr.2 Fandarile anterioare pun in miscare muschii abdominali, glutei, coapsele si picioarele. Corpul trebuie sa fie drept, mainile pe langa corp sau pe coapse si privirea inainte. Pasiti cu unul dintre picioare inainte. Indoiti apoi ambii genunchi, astfel incat partea superioara a corpului sa coboare cu aproximativ 6 cm. Aveti grija ca genunchiul din spate sa nu atinga solul. Atentie de asemenea si la piciorul din fata: calcati pe toata talpa si nu doar pe varf. Ridicati-va incet, folosind calcaiul piciorului din fata. Pentru a creste gradul de dificultate al exercitiului, puteti tine in fiecare mana cate o greutate, cu mainile atarnand pe langa corp. Efectuati cate 10 fandari pentru fiecare picior.
1 Comment
buna ziua!as dori sa va adresez cateva intrebari:
1.Cum pot lua in greutate?in 1 an am luat doar 2 kg,ceea ce este foarte putin
2.Cum pot sa imi maresc masa musculara?ceva suplimente?
Am 16 ani si 1.85 m inaltime!As dori daca se poate sa imi raspundeti pe e-mailu’ meu !Multumesc mult!