Asa cum am promis astazi continuam cu alte elemente privitoare la sanatatea noastra de zi cu zi, de la birou.
Asadar, puteti evita neplacerile cauzate de o pozitie inadecvata a corpului la birou prin exercitii, dar si printr-o hidratare corespunzatoare. Hidratarea constanta previne, printre altele, tasarea discurilor intervertebrale si, implicit, aparitia durerilor de spate.
Organismul uman adult este in proportie de 60 – 65% apa deci se poate spune despre noi ca suntem “creatii apoase”. Apa este un constituent esential al materiei vii, necesare desfasurarii proceselor vitale. Dar cati dintre noi mai stim sa bem apa? Sucurile, cafeaua, ceaiurile sau mancarurile sub forma lichida au reusit sa ia locul apei naturale din cauza asta si aparitia de complicatii la nivelul organelor interne, oaselor si al pielii.
In fiecare zi omul pierde efectiv aproximativ 1500 ml lichide prin urina, 500 ml prin transpiratie, 350 ml prin plaman si in jur de 150 ml prin scaun. Asadar, aceste pierderi trebuie acoperite de un minim necesar de lichide. Insumand vedem clar ca este vorba despre 2500 ml!
Un om sanatos trebuie sa consume zilnic 2500-3000 ml lichide, evitandu-se astfel acumularea de toxine in organism, aparitia “pietrelor” si infectiilor urinare, aparitia constipatiei, chiar si slabirea coloanei vertebrale.
Un lucru foarte important este ca dupa o zi de stat la birou sa se aloce cel putin 45 de minute pentru mers la o sala de fitness, alergat/marsaluit in aer liber sau masaj.Exercitiile ritmice, ca alergatul sau sarit coarda s-a constatat ca maresc activitatea undelor alfa la nivelul creierului, ceea ce produce o stare de relaxare similara cu cea indusa de meditatie.
Exercitiile iti elibereaza mintea de gânduri negative. Sporturile de viteza, care necesita concentrare (cum ar fi tenisul) sunt utile in acest sens. Alergatul, ciclismul, patinajul, deci forme de exercitiu solitar va ofera timp sa va eliberati de resentimente si agresivitate sau pur si simplu va ofera sansa sa nu va ganditi la nimic special.
Sporturile de echipa au un avantaj special: satisfac nevoia de companie si reduc starea de depresie indusa de izolare.Efortul fizic din sport va ajuta sa fiti mai creativi si va “improspateaza” starea de spirit.Exercitiul fizic este o eliberare: va oboseste in sensul bun al cuvântului, reduce tensiunea musculara, calmeaza si ofera sansa unui somn de calitate.Exercitiile stimuleaza secretia de serotonina in creier, o substanta care contribuie la inducerea unei senzatii de relaxare si satisfactie.
Masajul are ca scop diminuarea tensiunii musculare si relaxarea tesuturilor pentru o mai buna eliminare a toxinelor. Efectele unui masaj bun sunt multiple si tin de aspecte mecanice, biochimice si nervoase.
Este de mult timp dovedit faptul ca alergarea (efortul aerob in general) are o influenta benefica asupra sanatatii si in special asupra nivelului de lipide din sange si tensiunii arteriale. Cele mai multe studii au analizat acesti parametrii dupa o runda de alergare de 45-60 de minute. Din pacate, in societatea moderna nu toata lumea isi poate permite o ora pe zi, sau macar 30 de minute pe care sa le dedice antrenamentului, desi este de preferat sa se intample asa.
Puteti spune ca aceaste 45 de minute fac parte din programul obligatoriu de serviciu. Relaxarea si intretinerea zilnica a muschilor spatelui, abdomenului si membrelor va poate scapa de o multime de probleme si chiar sa va induca o stare de multumire psihica si fizica.
Cu cât veti deveni mai capabili sa identificati sursele de stres, cu atât veti putea sa faceti ajustarile necesare pentru a le diminua si pentru a trai mai bine si mai linistiti!