Insolatia ne poate tulbura linistea vacantei atat de asteptata si apare dupa expunerea indelungata la razele solare pe timp de canicula. Se instaleaza mai rapid atunci cand temperatura ridicata a mediului inconjurator este insotita de umiditate crescuta, insolatia fiind produsa de razele ultraviolete B.
Mai predispusi la insolatie sunt bolnavii cardiaci (cei suferinzi de o afectiune cardiaca acuta sau cronica), persoanele supraponderale, bolnavii cu probleme endocrinologice sau de metabolism. Insolatia este mai frecventa la varstele extreme (copii mici sau batrani). Trebuie de asemenea precizat ca insolatia nu este exclusiv apanajul vacantelor ea putand aparea si la personae care lucreaza timp indelungat direct sub razele solare (in camp deschis, de exemplu, intre orele 11 -17 in lunile iunie – august)
Factorii care conduc la aparitia insolatiei sunt: activitatea fizica intensa, vremea umeda si foarte calda, expunerea directa la razele solare (mai ales a capului), imbracamintea groasa si deshidratarea. De fapt toti acesti factori impiedica organismul sa se poata “racori” singur (prin intermediul transpiratiei).
Cum se manifesta?Se manifesta prin mai multe simptome aparute dupa expunerea intensa la soare cu capul descoperit. Intai apare o stare de slabiciune generala, oboseala, somnolenta, gura uscata si sete puternica. La acestea se adauga ameteala si durerea de cap (cefalee pulsatila). Insa caracteristica insolatiei este varsatura in jet care nu este insotita de greata (varsatura de tip central, in termini medicali, care se deosebeste de varsatura legata de tractul digestive tocmai prin absenta starii de greata). In cazurile grave apar miscari necoordonate, lesin, stare de confuzie care poate evolua pana la afectarea constientei cu delir si halucinatii. Toate aceste manifestari sunt expresia vasodilatatiei la nivel cerebral produsa de caldura excesiva. Dilatarea vaselor cerebrale poate avea ca urmare edemul cerebral sau chiar hemoragia cerebrala (complicatie extrem de redutabila).
Bolnavul suferind de insolatie are fata congestionata (rosie), tegumetele acoperite de transpiratie, poate chiar frisoane. Persoanele mai sensibile la actiunea razelor de soare sunt cele cu pielea deschisa la culoare; oamenii bruneti cu pielea creola fac mai greu insolatie decat cei blonzi. Acestia din urma trebuie sa foloseasca la plaja creme de protectie SPF (factor de protectie solara) mare, 15 sau peste. Dupa 3 – 4 zile se pot aplica creme cu factori de protectie mai mic. Cu cat SPF-ul este mai mare, cu atat protectia este mai eficienta. Cifra lui arata de cate ori se amplifica practice apararea naturala a pielii impotriva razelor ultraviolete.
Cum sa prevenim neplacerile?Prevenirea insolatiei se face prin acoperirea capului cu o palarie sau sapca, iar expunerea la razele solare se va face sub umbrela de soare. Este bine ca aceasta expunere sa fie evitata intre orele 11 – 17, atunci cand puterea ultravioletelor este mai mare ca si efectul lor nociv. Nu trebuie consumate bauturi alcoolice in timpul caniculei deoarece favorizeaza instalarea insolatiei. Sunt indicate haine in culori deschise, din materiale naturale gen in, bumbac, matase naturala. Pe cat posibil se va evita efortul fizic prelungit (de genul intrecerilor sportive).
Cum le tratam daca au aparut? Daca s-a produs insolatia, bolnavul respectiv trebuie in primul rand dus la umbra sau intr-o incapere racoroasa, ventilate si va fi invelit in cearsafuri ude. I se vor aplica comprese reci sau pungi cu gheata pe frunte si la incheieturile mainilor. Se vor masa mainile si picioarele pentru a stimula circulatia sanguina. I se vor administra lichide relativ reci de baut (1,5 litri in 2 ore) si dupa caz antialergice (claritine, aerius) sau antitermice (algopirin, paracetamol sinus). In tot acest timp trebuie sa stea cu capul mai ridicat decat restul corpului.
In cazul in care nu raspunde la tratamentul obisnuit sau in cazul unei evolutii severe de la inceput, va fi transferat la cea mai apropiata unitate sanitara pentru aplicarea tratamentului specializat.
N.B. Acest articol a aparut intr-o forma similara in revista „Farmacia ta” in vara anului 2007.
2 Comments
Foarte bun articolul! Am inceput sa ma documentez mai mult in legatura cu aceasta problema in urma cu cateva zile, cand m-am ales cu asa ceva. Desi nu am stat direct sub razele soarelui, mi-am cam stricat vacanta cand am inceput sa am frisoane, stari de voma, dureri teribile in zonele afectate de soare si un lesin…pe langa masa!! Initial, am incercat cu Bepanthen Spray, insa fara efect. Apoi…direct la urgente, unde mi-au prescris Claritine, Nurofen Forte, Clorocalcin,Fenistil Gel si injectii ( nu-mi mai aduc aminte cum se numesc…ceva cu D). Acum sunt bine, insa zonele arse de soare inca ma mai jeneaza. Legat de acest aspect, ce-as putea face? Ma refer la spate…sunt zone destul de mari in care m-am ars bine, s-au format mici pungulite cu apa iar pielea arata de parca as fi stat direct sub flacara!! Ajunsa acasa ( la Brasov), m-am prezentat din nou la farmacie si mi-au prescris Fluocinolol D, dar nu suport sa ma dau pe spate ca ma ustura teribil! Dvs. ce-mi recomandati? Va multumesc si astept cu nerabdare noi articole interesante! O zi buna si vacanta placuta va doresc!! Numai bine si…multa sanatate!!!!
Domnule Doctor, va multumim pentru informatii. Sunt binevenite in aceste vremuri caniculare…
Felicitari si site-ului!