Autor articol : Dr.Laura Bara, medic recuperare, medicina fizica si balneologie. fost medic al lotului national seniori rugby
Contact : bara_laura (la) yahoo (punct) com

Una dintre cele mai serioase accidentari in sporturile de contact (rugby, fotbal) o reprezinta traumatismul cranio-cerebral inchis, fara leziune organica mai comun cunoscuta sub numele de comotie.
Comotia cerebrala: este caracterizata prin abolirea brusca a starii de constienta sau fara, survenita imediat postimpact, insotita sau nu de modificari tranzitorii ale functiilor vegetative si vitale ( tensiune arteriala, tahicardie, scurta apnee). Fenomenul este de scurta durata( cateva minute) si total reversibil, deoarece nu-i corespunde o leziune organica.
Majoritatea comotiilor daca sunt recunoscute din timp si tratate corespunzator nu sunt foarte severe.

tab1

Trebuie recunoscuta cat mai repede in teren pentru a evita consecinte tragice.

Ce atitudine urmam daca avem o asemenea accidentare?

Continua?
– daca exista o pierdere de constienta chiar si de cateva secunde, nu i se va permite sportivului sa ramana in teren .De asemenea, daca sunt prezente urmatoarele simptome care atesta o comotie minora: – pierderea constientei
pierderea memoriei, confuzie si dezorientare
diplopie sau vedere “in ceata”
vertij, pierderea echilibrului
voma, cefalee

Daca prezinta unul din aceste semne este necesar ca sportivul sa fie scos din teren si evaluat mai departe.

Daca exista pierdere de constienta,:
– asigurarea respiratiei prin control digital al permeabilitatii cailor respiratorii, apoi se pune sportivul in pozitie de siguranta ( decubit ventral cu fruntea sprijinita pe antebrat sau decubit lateral) si se aplica o pipa Guedel, dupa care se scoate sportivul de pe teren cu ajutorul unei targi rigide.

Reintoarcerea la sport in cazul comotiilor:

Reintoarcerea la sport ( dupa Cantu – Guidelines to return to sport after cerebral concussion. Physican Sports Med, 1986)

tab2

Exista insa situatii in anumite sporturi in care forurile superioare cum ar fi de exemplu in rugby IRB-ul ( International Rugby Board) au impus propriul regulament in ceea ce priveste comotiile, avand in vedere ca rugby-ul impune contact dur intre adversari si microtraumatisme repetate la nivelul capului . Astfel, comisia medicala a IRB a decis urmatoarele in ceea ce priveste reintoarcerea la sport in cazul comotiilor:

Articolul 10 din regulamentul IRB ( International Rugby Board) prevede urmatoarele: 10.1.1 – orice jucator care a suferit o comotie nu se va intoarce in teren (antrenament sau meci) mai devreme de 3 saptamani. Revenirea in teren va fi posibila dupa cele 3 saptamani, daca sportivul nu acuza simptome de hipertensiune intracraniana si dupa ce va fi examinat din punct de vedere medical.
10.1.3 – subiectul se poate reintoarce la activitatea sportiva si mai devreme de cele 3 saptamani, daca nu are nici un simtom care sa ateste HIC si dupa ce a fost consultat de un specialist neurolog.

Autor articol : Dr.Laura Bara, medic recuperare, medicina fizica si balneologie. fost medic al lotului national seniori rugby
Contact : bara_laura (la) yahoo (punct) com

  1. In concluzie, incercati ping-pong, sah tintar, table, plimbari cu cainele etc. Nu veti avea parte de „contact dur intre adversari si microtraumatisme repetate la nivelul capului!!!!”. Jurnalistul ala care scrie iute si piperat cred ca nu si-a luat niciodata un „tampon” in figura de la un malac de 110 kg.
    Dr. Popescu, recomandati rugby-ul pt copii? Daca da, de la ce varsta?

    1. Andrei, rugby-ul e recomandat de la 7 – 8 ani in forma lui de non-contact (rugby-tag) iar de la 10 – 12 ani putem merge catre varianta clasica, cu contact. De la 16 ani (juniori 4) deja seamana cu ceea ce se joaca la echipele de seniori (cu mici diferente, evident). Iar la 17, 18 si 19 ani (varste de juniorat in rugby) exista competitii bine structurate la nivel continental si/sau mondial!

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.