Adaptare dupa articolul „Aceste alimente care ne fac bine” din revista Le point din 22 octombrie 2009, nr. 1936. Multumesc dr. Laura Bara pentru ajutor in traducerea si adaptarea textului de mai jos.

In fiecare zi organismul produce aproximativ un milion de celule precanceroase iar alimentatia este cea care transforma organismul intr-un loc favorabil sau defavorabil dezvoltarii lor. Moleculele anticanceroase continute in anumite alimente impiedica aceste tumori microscopice sa progreseze pana la boala. Alimentatia reprezinta un fel de chimioterapie preventiva fara efecte secundare. Spre exemplu, japonezii datorita alimentatiei lor sunt de zece ori mai putin atinsi de cancer de prostata decat occidentalii.

Tot datorita alimentatiei, infarctul miocardic este mai rar in Japonia decat in Europa sau S.U.A. Alimentatia mediteraneeana este si ea un bun mijloc de a scadea riscul de infarct si recidiva postinfarct. Acest tip de alimentatie este mult mai bine adaptata genelor noastre deoarece este mult mai apropiata de ceea ce consumau stramosii nostri acum 5 milioane de ani: legume, fructe, leguminoase, grane si putine proteine animale. In prezent genele noastre trebuie sa se adapteze la tipul de alimentatie industriala cu carenta de vitamine, saruri minerale si omega3 . A reinvata sa manaci presupune si a manca mai putin: obezii spre exemplu au un risc de 25 de ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat. A fi suppraponderal sau obez nu este o problema estetica ci metabolica. S-a observat ca persoanele obeze, cu colesterol mare au un risc de dementa multiplicat cu sapte iar la examenele imagistice cerebrale ale persoanelor obeze s-au observat anomalii caracteristice imbatranirii accelerate a neuronilor.

In fiecare moment organismul oxideaza si genereaza radicali liberi care provoaca degenerescenta celulelor. Unul din mijloacele de franare a acestei oxidari este consumul de alimente care contin antioxidanti ( in special vegetale) dar si reducerea aportului caloric zilnic. Aceasta este “ reteta” sanatatii locuitorilor din Okinawa, Japonia, care bat recordul la longevitate.

Alimente care ne fac bine.

Tomate.
Previn: cancer, diabet.
Italienii, spaniolii si mexicanii care consuma tomate in cantitati apreciabile, au un nivel scazut de cancer de prostata. Aceasta se datoreaza licopenului din tomate care este un pigment resposabil de culoarea sa rosie stacojie, un puternic antioxidant care se pare ca ar reduce cu pana la 25-30% riscul de a dezvolta tumori ale prostatei, cu conditia ca tomatele sa fie consumate cel putin de doua ori pe saptamana. Neutralizand radicalii liberi proveniti din razele ultraviolete, licopenele ajuta la incetinirea imbatranirii pielii.
Sfat: fierberea tomatelor cu ulei ( de preferat ulei de masline) potenteaza efectele licopenului si absorbtia sa in organism.

Soia.
Previne: cancerul, bolile cardio-vasculare, imbatranirea
Japonezii consuma munti de soia- 4 kilograme pe persoana pe an. Interferand cu hormonii sexuali, izoflavonele continute in soia reduc riscul cancerului de san ( dar favorizeaza recidiva in caz ca acesta a fost prezent deja).De asemenea soia are rol si in diminuarea colesterolului “rau” ( LDL-colesterol).
Bonus: este bogata in vitaminele B si E, ebnefice pentru piele, par si ochi si atenueaza probelemele legate de menopauza.
Sfat: 50 grame pe zi de soia nemodificata genetic, este de preferat varianta bio. Atentie: germenii de soia nu sunt soia.

Alge.
Previn: cancerul, bolile cardio-vasculare, imbatranirea, diabetul zaharat.
Sunt cele mai vechi plante de pe planeta si sunt bogate in fucoidan, fucoxantin care provoaca moartea tumorilor de san si inhiba tumorile de prostata.
Unele dintre alge cum ar fi nori, contin proteine, minerale si vitamina B12 indispensabila in formarea globulelor rosii.. Contin si acizi grasi omega 3 benefici pentru creier si scad riscul de boli cardiace. Alte alge cum ar fi kombu, jumatate sarate, jumatate dulci, incetinesc imbatranirea gratie antioxidantilor.
Sfat: bogate in proteine si fier, alga douse cu gust de alune poate inlocui cu succes carnea iar algele wakame pot inlocui laptele deoarece contin de 13 ori mai mult calciu.

Ciuperci.
Previn:cancerul
Datorita polizaharidelor pe care le contin, stimuleaza sistemul imunitar ducand la cresterea de globule albe in sange, ceea ce impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Pot de asemenea sa reduca pana la 50 % riscul de cancer de stomac si sa scada nivelul de estrogeni asociat cu tumorile hormono-dependente, cum ar fi in cancerul de san.
Bonus: sunt bogate in proteine si sarace in calorii
Sfat: pentru a profita de aceste proprietati ale ciupercilor este suficient sa consumati 100 grame pe zi.

Leguminoase uscate: mazare, linte, fasole uscata
Previn: cancerul, bolile cardio-vasculare, diabetul zaharat, imbatranirea
Nu este o intamplare ca aceste legumnioase impreuna cu cerealele sunt printre primele pante cultivate de catre om. Ele sunt extrem de bogate in fibre, antioxidanti si minerale si se asociaza cu diminuarea riscului de boli cardiovasuclare si cancer colo-rectal. Consumul regulat de leguminoase uscate are rol si in preventia diabetului zaharat si in prevenirea imbatranirii pielii.
Bonus: pentru femeileinsarcinate reprezinta o sursa foarte buna de acid folic indispensabil in producerea materialului genetic al fetusului.
Sfat: combinarea cu cereale pentru a le face mai usor digerabile.

Varza.( conopida, varza de Bruxeles, brocoli, creson)
Previn: cancerul, bolile cardio-vasculare, imbatranirea.
Cultivate de mai mult de sase mii de ani, aceste legume sunt considerate a fi alimente anticancer, gratie polifenolilor si glucozinolatilor pe care ii contin si care impiedica transformarea microtumorilor in tumori maligne. Reduc riscul de cancer de stomac, de colon, rect, plaman ( cu 30%), de vezica cu 50%, prostata cu 50% si riscul de cancer de san cu 40%.
Brocoli amelioreaza functia musculara a inimii si duce la scaderea colesterolului “rau”( LDL-colesterol) in sange, crescand valoarea colesterolului sanguin “bun”( HDL-colesterol). Bogate in antioxidanti, cruciferele incetinesc si procesul de imbatranire a pielii.
Sfat: se consuma de 5 ori pe saptamana, preparate la aburi sau in tigaile chinezesti wok. Prin fierbere, ele pierd aproximativ 75 % din agentii lor anticancerigeni.

Morcovul
Previne:cancerul, imbatranirea
Poseda virtuti antiinflamatorii si anticanceroase, bogat in carotenoizi- molecule care interfera cu productia de radicali liberi si le permite sa lupte impotriva imbatranirii pielii spe care o fac mai putin sensibila la actiunea razelor ultraviolete.
Falcarinolul un pesticid natural pe care morcovii il contin si ajuta la prevenirea cancerului. In ciuda gustului sau dulce, morcovul nu duce la cresterea brusca a glicemiei in sange( indicele sau glicemic creste doar daca este fiert).
Bonus: bogat in fibre, amelioreaza tranzitul intestinal.

Chimen, patrunjel, coriandru, chimion, telina, anason, pastarnac
Previn: cancerul
Inca din secolul VII, apiaceele faceau parte dintre plantele care erau cultivate la manastiri. Rolul lor este puternic anticanceros capabile sa opreasca cresterea tumorilor si sa creeze un mediu defavorabil proliferarii lor. Chimenul si patrunjelul s-au dovedit a fi eficace contra cancerului de san, colon, plamnai, prostata.
Sfat: inlocuiti sarea din alimente cu aceste condimente aromatizante.

Cerealele si painea integrala
Previn: diabetul zaharat
Spre deosebire de painea alba si cerealele industrializate care sunt cel mai adesea ultrarafinate, produsele cerealiere neprelucrate contin putine glucide care duc la cresterea nivelului glicemiei in sange responsabil de aparitia diabetului zaharat. Indexul glicemic al painii albe este de 85 iar cel al painii complete este de 50.
Bonus: efect de satietate rapid instalat , care ne face sa mancam mai putin.

Ceai verde
Previne: cancerul, maladia Alzheimer, bolile cardiovasculare.
“ Al saselea ma face sa ma simt nemuritor” scria poetul Lu Thung cu 800 de ani inainte de Christos. Era vorba de cel de-al saselea bol de ceai verde zilnic pe care il consuma. Este alimentul care contine cele mai multe molecule anticanceroase. Frunzele sale contin catechine componenti care infometeaza celulele canceroase si le impiedica sa se formeze reteaua sanguina din care ele se hranesc. Consumul zilnic de ceai verde reduce riscul aparitiei microtumorilor vezicii urinare, a prostatei si riscul de cancer colo-rectal cu 57%. Ar putea sa participe la preventia maladiei Alzheimer , a bolilor coronariene si a accidentelor vasculare cerebrale.
Sfat: 3 cesti pe zi, preferabil ceaiul verde japonez mult mai bogat in celule anticanceroase. Se prepara prin infuzie timp de 10 minute. Atentie: laptele neutralizeaza efectele!

Seminte de in
Previn: cancerul, bolile cardiovasculare, Alzheimer
Foarte bogate in acizi grasi omega 3 sunt singurele capabile de a restabili in organism echilibrul vital intre omega 3 si omega 6 care ne sunt furnizati in exces prin alimentatia industriala. Gratie efectelor antiinflamatorii, semintele de in pot preveni maladia Alzheimer. Ele pot de asemenea sa ajute la incetinirea cresterii tumorilor de prostata.
Sfat: o lingurita pe zi de seminte de in sau ulei de seminte de in ( se pot conserva la frigider pentru a evita oxidarea).

Curcuma
Previne: cancer, boli cardio-vasculare, imbatranire, diabet zaharat, Alzheimer
Aparuta cu 3000 ani inainte de Christos in tratatele medicale siriene. In prezent este utilizata de catre medicii traditionali chinezi, tibetani si islamici, ceea ce ar putea explica procentul scazut de cancer de stomac, intestin, piele, ficat, san, ovare si leucemie in randul populatiei din zonele respective. Actiunea inflamatorie pe sistemul cardio-vascular diminua riscul de accident cerebral vascular si probleme cardiace. Actioneaza prin reducerea excesului de zahar in sange si atenueaza tulburarile pe care acesta le provoaca la diabetici. Polifenolii pe care ii contine au rol neuroprotector.
Bonus: amelioreaza probleme digestive, artrita si problemele hepatice.
Sfat: piperul ii potenteaza actiunea.

Scortisoara
Previne: maladiile cardio-vasculare, diabetul zaharat
Previne riscul de diabet deoarece amelioreaza toleranta la glucoza a organismului si protejeaza peretii vaselor sanguine impotriva leziunilor produse de excesul de zahar.
Reduce riscul de boli cardio-vasculare si incetineste imbatranirea si pierderea elasticitatii vaselor de sange.
Bonus: sursa de energie pentru muschi

Ghimbirul
Previne: cancerul
Este un ucigas al tumorilor canceroase si un redutabil antiinflamato. Este o radacina omniprezenta in farmacopeea chineza si indiana.
Favorizeaza digestia si tonusul si este un bun remediu impotriva gretii.
Bonus: bun afrodisiac
Sfat: daca se amesteca cu curcuma pentru a-i inzeci efectele.

Usturoiul
Previne: cancer, boli cardio-vasculare
Protejeaza impotriva substantelor cancerigene care se formeaza de exemplu pe carnea prea prajita si impiedica inmultirea metastazelor in sange, stomac, colon, esofag, prostata si san. Este un aliat al inimii pentru ca determina scaderea in sange a colesterolului si scade tensiunea. Bogat in seleniu stimuleaza sistemul imunitar.
Bonus: previne indigestia si constipatia. Este de asemenea si antiseptic, antibacterian si diuretic.
Sfat: gatit sau zdrobit in ulei ( de masline de preferinta), usturoiul este mai bine asimilat de catre organism.

Ierburi aromatizante( oregano, busuioc, rozmarin, cimbru)
Previn: cancerul, maladiile cardio-vasculare, diabetul zaharat
Aceste ierburi nu intervin doar in armatizarea gratarelor, ele sunt si agenti anticancer. Cimbrul protejeaza sistemul cardio-vascular si incetineste imbatranirea si pierderea elasticitatii vaselor de sange, diminuaund si risculd e diabet.
Bonus: cimbrul este si antiseptic.

Alune, migdale, nuci
Previn: cancerul
Sunt foarte bogate in acizi omega 3, sunt benefice pentru creier, artere si inima. Ca urmare a mai multor studii efectuate s-a dovedit ca un pumn de nuci pe zi ar reduce cu aporximativ 30% riscul de boli cardio-vasculare. Aceste alimente ajuta si in acumularea depozitelor de seleniu care incetineste imbatranirea pielii.
Bonus: sunt benefice sanatatii parului- este suficient sa va uitati la blana veveritelor.

Iaurtul
Previne: cancer, boli cardio-vasculare
Aceste proprietati le au in special iaurtul fermentat, laptele batut si kefirul.
Elie Metchnikoff a primit premiul Nobel pentru medicina la inceputul secolulul XX pentru descoperirea probioticelor. Iaurturile cu bifidobacterii sau lactobacili contin bacterii care amelioreaza flora intestinala, impiedica proliferarea microbilor patogeni si diminua colesterolul rau ( LDL colesterol). In urma anumitor studii li s-au conferit si proprietati benefice pentru sistemul imunitar. Atentie: la animale consumul lor cotidian favorizeaza obezitatea.
Sfat: este bine a se consuma impreuna cu ceapa, tomate sau banane care le maresc efectele pe flora intestinala. Evitati iaurturile cu zahar.
Bonus: previne diareea, infectiile urogenitale si osteoporoza.

Fructele exotice( rodie, mango, kiwi, ananas)
Previn: cancerul, imbatranirea
Rodia are o activitate antioxidanta si antiinflamatoare contra cancerului de prostata: incetineste cresterea tumorii, diminua proliferarea si reduce riscul de recidiva. Mango este bogat in betacaroten responsabil de culoarea fructului si care este foarte bun pentru sanatatea pielii. Sunt bogate in vitamine si minerale in special kiwi care contin o mare cantitate de vitamina C si E.
Sfat: unul pe zi
Bonus: sunt bune pentru tonus, vedere si imunitate. Ananasul n-a ars niciodata grasimile, dar faciliteaza digestia.

Fructele rosii ( capsuni, fragi, mure, afine, merisor, coacaze)
Previn: cancerul
Mai sunt denumite”superfructe”, deoarece contin 3 tipuri de polifenoli cu putere antioxidanta capabili sa blocheze cresterea unui mare numar de celule canceroase.
Bonus: coacazele negre sunt de asemenea si diuretice, ajuta in tratarea probelmelor circulatorii sanguine si previn glaucomul si cataracta.
Capsunile poseda proprietati antidiareice iar merisorul previne infectiile urinare.
Sfat: se pot congela, moleculele lor anticanceroase rezista la temperaturi extrem de scazute.

Ciocolata neagra
Previne: bolile cardio-vasculare
Pasta de cacao este unul din alimentele care contine cei mai multi antioxidanti. Polifenolii din constitutia sa determina dilatarea arterelor si amelioreaza circulatia sanguina si astfel previne riscul de hipertensiune arteriala si boli cardio-vasculare.
Bonus:magneziul pe care il contine este un bun pentru muschi dar si un aliat impotriva stresului.
Sfat: 2 patratele de 70% continut cacao pe zi. Evitati ciocolata cu lapte deoarece proteinele lactice impiedica absorbtia antioxidantilor in intestin.

Uleiul de masline
Previne: cancerul, Alzheimer, imbatranirea
Toate studiile arata ca o alimentatie mediteraneeana diminua riscul de boli cardio-vasculare si de boala Alzheimer. Alimentul de baza in acest tip de alimentatie este reprezentat de uleiul de masline care participa in mod egal la prebvenirea cancerului de colon, de prostata( risc cu 32 % mai mic). Polifenolii sai protejeaza pielea de stresul oxidativ care agreseaza celulele.
Bonus: favorizeaza tranzitul intestinal.

Peste gras ( sardine, macrou, ton, somon)
Previne: cancer, boli cardio-vasculare, diabet zaharat, Alzheimer, imbatranirea
Este bogat in acizi grasi omega 3 – care sunt grasimi “inteligente” care joaca un rol crucial in functionarea creierului si a retinei. Omega 3 duce la scaderea nivelului sanguin de colesterol “rau:”( LDL-colesterol), regland ritmul cardiac si nivelul de glucoza, posedand virtuti antiinflamatorii care permit reducerea cu pana la 50% a riscului de dezvoltare a cancerului ( de san, colon, prostata, ovare). Somonul si tonul sunt bogati si in vitamina D- care este vitala organismului si amelioreaza rata de supravietuire a persoanelor atinse de cancer de san, scazand la jumatate riscul recidivei.
Un consum regulat va diminua cu 35 % riscul de boala Alzheimer, iar seleniul si vitamina B12 pe care le contin acesti pesti franeaza imbatranirea pielii.
Sfat: de 2 sau 3 ori pe saptamana.

Citrice (portocala, mandarina, grapefruit)
Previn:cancerul
Compusii lor anticancerosi( monoterpene si flavonone) blocheaza cresterea tumorilor, in special la nivelul tubului digestiv (esofag, stomac, buze), ceea ce va reduce riscul aparitiei acestor tipuri de cancer cu pana la 40-50%.
Grapefruitul prelungeste in sange durata de viata a acestor molecule anticanceroase.
Bonus: sunt foarte bogate in vitamina C si A, fiind benefice pentru tonus, vedere si imunitate.
Sfat: consumate impreuna , citricele isi multiplica efectele.

Vinul rosu.
Previne: maladiile cardio-vasculare, boala Alzheimer
Datorita continutului sau bogat in polifenoli, vinul rosu (nu si cel alb) figureaza printre alimente bune pentru sanatate.
Resveratrolul in particular reduce formarea de placi de aterom care pot sa obstrueze vasele de sange.
In plus reveratrolul poate sa ajute la prevenirea riscului de boala Alzheimer.
Sfat: se prefera vinul rosu bio, pentru a evita pesticidele. Nu se consuma mai mult de un pahar pe zi.

Adaptare dupa articolul „Aceste alimente care ne fac bine” din revista Le point din 22 octombrie 2009, nr. 1936. Multumesc dr. Laura Bara pentru ajutor in traducerea si editarea textului.

  1. Foarte fain articolul…in zilele noastre oamenii sunt debusolati din cauza multitudinii de produse existente pe piata incat nu mai stiu sa consume alimentele de baza pt un stil de viata echilibrat si sanatos, cele care le fac bine!
    Chiar vorbeam sambata cu pacientii care au intrat intr-un program de slabit si chiar ei spuneau k nu mai stiu ce sa cumpere si ce sa consume..asta dupa numeroase diete tinute.
    Sper ca lumea sa isi revina in curand si sa ia atitudine …daca nu, vom consuma in continuare alimente ce nu ne fac bine deloc…
    O zi buna! Andra Popovici, Kinetoterapeut

  2. In primul rand doresc sa va urez un an nou fericit si plin de realizari alaturi de familie !! Nu am mai scris demult, insa citind acest articol excelent revin cu multumiri !

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.