Sindromul de tunel carpian (STC) (sinonime: sindromul de canal carpian, neuropatia mediana a mainii) este cel mai frecvent dintre sindroamele canalare, afectiuni ce sunt datorate compresiunii unor trunchiuri nervoase la locul in care acestea traveseaza defileele musculare sau osteoarticulare.
Sindromul de tunel carpian reprezinta o neuropatie idiopatica (cel mai adesea) deteminata de compresia nervului median in canalul carpian pe care il strabate impreuna cu tendoanele muschilor flexori ai degetelor.
Anatomia tunelului carpian
Tunelul carpian – a se vedea figura alaturata, prima de sus – este delimitat de oasele carpului – posterior – si ligamentul transvers al carpului (sau retinaculul flexorilor) – anterior. El contine tendoanele flexorilor degetelor, tecile sinoviale ale acestora si nervul median. Canalul carpian este o structura inextensibila, cu un continut dens astfel incat orice modificare de calibru a acestuia (proces inflamator al tendoanelor si / sau tecilor sinoviale) se va rasfrange si asupra nervului median.
Nervul median se angajeaza in canalul carpian deasupra pliului de flexie a pumnului si il paraseste la extremitatea stiloidei radiale, divizandu-se in 3 contingente de fibre ce asigura inervatia motorie a versantului extern al eminentei tenare (muschii: scurt abductor, scurt flexor si opozant al policelui, si primilor 2 muschi lombricali) inervatia senzitiva (fata palmara) a primelor 3 degete si jumatatea radiala a degetului IV (fig. de jos, a doua) si cea mai mare parte din inervatia simpatica a mainii.
Functional tunelul carpian este solicitat in mod deosebit in miscarile de flexie si extensie a pumnului. In timpul flexiei pumnului, nervul median eate impins catre ligamentul transvers al carpului, iar presiunea intraarticulara creste brusc.
Etiologia sindromului de tunel carpian
Cel mai frecvent, cauza aparitiei STC ramane necunoscuta, idiopatica. Dar procesul patologic cel mai frecvent incriminat este tenosinovita flexorilor degetelor de la nivelul pumnului.
Etiologia acestei afectiuni poate fi sistematizata in cauze locale si generale. Principalele cauze generale (sistemice) sunt: poliartrita reunatoida (8%), diabetul zaharat (7%), hipotiroidismul (2%), obezitatea, sarcina (ultimul trimestru), acromegalia.
Dintre cauzele locale, in unele studii se subliniaza rolul solicitarii exagerate a flexorilor degetor mainii cu pumnul in flexie; aceasta suprasolcitare, de fapt, microtraumatisme repetate sunt responsabile in aparitia bolii in 50% dintre cazuri. Dupa alti autori, 17% dintre STC sunt urmarea unor accidente insotite de fracturi la nivelul articulatiei pumnului (fractura Pouteau-Colles), tendinite infectioase (tuberculoase in special), tumori benigne locale (lipon, malformatii vasculare, adenopatie locala etc).
O cauza rara o constituie tunelul carpin stramt, iar cauza este ereditara.
In ultimii ani s-a descris o forma particulara de STC la bolnavii cu hemodializa cronica la care afectiunea se dezvolta la membrul superior care poarta fistula.
In prezent, nu exista o cazualitate directa demonstrata care sa ateste legatura dintre STC si anumite meserii. Exista studii in derulare pe acest subiect, dar se speculeaza ca afectiunea este provocata de miscari repetitive de manipulare iar expunerea ar fi cumulativa.
Tabloul clinic
Nervul median fiind un nerv mixt, simptomele si semnele generate de suferinta sa sunt de ordin senzitiv si motor.
Simptomul principal il reprezinta paresteziile (furmicaturi, amorteli) uni- si bilaterale, senzatia de „degete umflate”, la nivelul fetei dorsale a primelor patru degete si palma distal, cu intensificari nocturne, care trezesc bolnavul din somn, putand fi cauza de insomnie. Sunt prezente si dimineata facand dificile si imprecise primele miscari, gesturi, dar scad in intensitate de-a lungul zilei, mentinandu-se la un nivel moderat si accentuandu-se dupa anumite miscari si / sau activitati: scris, sofat, spalat, tricotat etc. Paresteziile predominante la degetul mic sau care se extind la eminenta tenara sau fata dorsala a mainii sugereaza alt diagnostic. Un numar mare de pacienti nu-si pot localiza simptomele. Aceasta tulburare senzitiva generalizata poate indica afectarea fibrelor autonome si nu exclude sindromul de tunel carpian de la diagnostic.
Al doilea simptom este durerea perceputa sub forma de crampa, frecvent de intensitate moderata, localizata la nivelul pumnului si distal in teritoriul de distributie a nervului median; rareori durerile sunt intense si radiaza ascendent de-a lungul membrului suprerior respectiv, catre umar. Aceasta durere proximala necesita investigarea pentru excluderea altor afectiuni (neurologice in special).
Scaderea preciziei si a tonusului muscular la nivelul mainii (slabiciune si neindemanare) mai accentuat la nivelul policelui (primul deget) este prezenta, totusi durerea este mai importanta in determinarea slabiciunii decit pierderea functiei motorii.
La examenul clinic se constata:
- hipoestezie (scaderea sensibilitatii tactile) la nivelul fetei palmare a primelor 3 degete, ca si pe jumatatea radiala a fetei palmare a degetului IV
- scaderea fortei musculare a policelui in efectuarea miscarilor de abductie si opozitie
- hipotrofie a eminentei tenare
- frecvent pot fi prezente si: tumefactie a fetei palmare a articulatiei pumnului, tulburari trofice locale si crize vasospastice (sindrom Raynaud) pe partea afectata
- prezenta semnului Tinel (percutia fetei anterioare a tunelului carpian reproduce simptomele), a semnului Phalen (lexia incheieturii pentru 60 de secunde reproduce simptomele), a testului compresiei carpiene (aplicarea unei presiuni directe pe tunelul carpian cu policele timp de 30 de secunde reproduce simptomele) obiectiveaza clinic compresia nervului median
Investigatii paraclinice
Examenul radiologic are o utilitate limitate in anumite forme etiologice de sindrom de tunel carpian.
EMG (electromiografia) la nivelul eminentei tenare evidentieaza o alterare neurogena periferica (denervarea musculaturii tenare). Determinare VCM (viteza de conducere motorie) si VCS (viteza de conducere senzitiva) ale nervului median stabileste diagnosticul pozitiv (in peste 90% dintre cazuri se constata o incetinire a conducerii nervoase la nivelul tunelului carpian, in special a conducerii senzitive).
Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe tabloul clinic si EMG.
Tratament
Sindromul acut de tunel carpian (STC) trebuie considerat un sindrom de compartiment iar decompresia trebuie efectuata rapid prin reducerea eventualelor fracturi sau dislocari.
In STC de cauza generala tratamentul include masuri ce se adreseaza afectiunii de baza (poliartrita reumatoida, diabet zaharat etc) si masuri locale.
Masurile locale constau in:
- punerea in repaus a articulatiei pumnului, folosirea unor orteze cu pumnul in pozitie neutra (mai ales in timpul noptii) cel putin timp de 2 saptamani
se recomanda un program stationar de aerobica (in zona neutra) - terapie fizicala: ultrasunet 20 sedinte de cate 5 min (1 W/cm²)
- terapia farmacologica: infiltratii locale cu derivate cortizonice cu efect de lunga durata in asociere cu un anestezic local si AINS (antiinflamatorii nesteroidiene) sistemic sunt utile in ameliorarea simptomatologiei acute
- terapia chirurgicala: consta in rezectia ligamentului transvers al carpului si este indicata pacientilor a caror conditie nu se amelioreaza dupa tratamentul conservativ si la care deficitul neurologic progreseaza.
Prognostic
Sindromul tunelului carpian tinde sa fie progresiv in timp si poate conduce la distrugerea permanenta a nervului median. Initial doar 90% dintre cazurile moderate de boala raspund la terapia conservativa. Pacientii cu sindrom de tunel carpian secundar unei patologii tind sa prezinte un diagnostic mai putin favorabil fata de cei fara o cauza de fond. Recurenta bolii dupa decompresia chirurgicala este rara. Prognosticul acestei afectiuni este bun daca este depistata la timp (inainte ca lezarea nervului median sa fie inreversibila).
48 Comments
Ca si o curiozitate personala:se opereaza si la noi in tara aceasta afectiune?Cunosc oe cineva(cumnata )care s-a operat in Spania(fiul ei este medic acolo,dar nu chirurg)spunind ca mergand la doctor aici,in Romania,i s-a spus ca nu se cunoaste aceasta afectiune si ca la noi nu se opereaza asa ceva.
Va multumesc pt raspuns.
Se opereaza si la noi. Cu succes chiar!
o clinca va rog daca stiti unde se efectueaza operatia?
La diagnosticul : „sindrom de tunel carpian mana dreapta”, mi-a fost recomandata, pe langa antiflamatori si cateva sedinte de fizioterapie, trei metode, dintre care una este TENS, care presupune inducerea de curent electric in zona afecatata. Aceasta procedura mi se pare un pic ciudata, senzatia indusa este exact cea de electrocutare, amortire, disconfort care se aduna peste ceea ce simt de cand am acest sindrom. Intreb asadar, inducerea de curent electric ajuta sau deranjeaza si mai mult nervul afectat? VA multumesc.
Da, se opereaza, iar eu am fost supusa unei astfel de interventii chirurgicale in ianuarie 2011. Evolutia bolii a fost rapida, iar in urma unei EMG s-a pus diagnosticul si dupa o perioada cu tratament, la care nu am raspuns adecvat, s-a hotarat interventia chirurgicala de urgenta. Pacat ca la momentul cind mi s-a pus dignosticul, nu existau atat de multe explicatii pe Internet.
cat mai este onorariu si unde te-ai operat
puteti sami spuneti in ce orasi si ce doctor a efectuat operatia? eu am fost operata la mana dreapta in spania si trebuie sa ma operez si la mana stanga si as incerca in romania dar nu stiu unde se fac asemenea operati . va multumesc
sunt diagnosticata cu acest sindrom de anul trecut. m-am tratat cu tenoxicam si dexametazona intravenos, cu succes, la indicatia unui medic BFT. Apoi medicul de familie a decis ca trebuie sa fac o groaza de analize ca sa elimine orice posibilitate de poliartrita. Mi-a prescris movalis intramuscular insa de data aceasta durerile nu au cedat. Cateodata durerile pornesc de la cot si atunci durerea este mai crunta. Oricum as vrea sa implinesc macar 30 de ani – acum am 28 – inainte de a discuta de operatie. nu stiu daca este un motiv plauzibil dar asta simt. Aproape m-am obisnuit sa am dureri la care efectiv ma scoala din somn si ma fac sa plang.
Buna,Carmen.Si au am fost diagnosticata cu acelasi sindrom.Abia ieri am aflat,dar medicul de fam.mi-a recomandat ibalgin si diclofenac unguent.Ma simt la fel ca tine,am dureri groaznice mai ales noaptea.Nu inteleg de ce trebuie sa astepti sa ai 30 de ani ca sa te operezi.Daca medicul mi-ar spune ca este nevoie de operatie ca sa ma simt mai bine (ca altfel nu se poate)nu as sta pe ganduri.
As vrea sa stiu care sunt costurile investigatiilor specifice si costurile reale ale acestei operatii. Nu vreau sa ma plang dar statul roman plateste o absolventa de studii postuniversitare – adica pe mine – cu 700 lei lunar…
sufar si eu de aceasta boala,mai am si diabet zaharat tip 2,pe linga acestea adaugindu-se o menopauza.de o luna ma lupt cu durerile si de 10 zile am inceput tratament medicamentos antiinflamator si fizioterapie.rezultate se vad in sensul ca au scazut durerile in intensitate de la incheietura inspre cot dar cele 3 degete nu si-au revenit din amorteala.cit trebuie sa treaca pina isi revin complet?e nevoie de operatie?mai pot astepta?rog un raspuns de la d-l doctor si daca trebuie intervenit chirurgical cum trebuie sa procedez si unde ma sfatuieste sa ma indrept,eu locuiesc in craiova.multumesc anticipat
Amorteala de care spuneti poate dura si pana la un an, deoarece nervul median a suferit un entrapment (o prindere) in tunelul carpian si prin urmare o leziune la nivelul acestui nerv. Asteptati finalul tratamentului si apoi daca inca aveti dureri si parestezii, este de luat in considerare o interventie chirurgicala care sa elibereze nervul. Inainte insa de aceasta este bine sa faci o electromiografie ( EMG). Interventiile chirurgicale de acest gen le fac medicii ortopezi sau de chirurgie reconstructiva!
sint din ploiesti.unde pot face o electromiografie. multumesc anticipat
Buna ziua aceste probleme se pot trata ? Acum au aparut uleiurile de la doterra care se aude ca sunt f eficiente ,as vrea sa stiu daca stie cineva ceva despre aceste uleiuri ,si daca se poate trata problema canalului carpien cu aceste uleiuri . Va multumesc
SI EU SUFAR DE SINDROM DE TUNEL CARPIAN AM AVUT DURERI MARI AM LUAT ANTIINFLAMATOARE ACUM NU MAI AM DURERI DDAR CONFORM DIACNOSTICULUI EMG MI SA- SPUS CA TREBUIE SA MA OPEREZDEOARECE MUSCHIUL DE LA MINA S-A ATROFIAT DAR EU NU MAI AM AMORTELI ACUM DECIT F PUTIN LA VIRFUL DEGETELOR SI AM PUTERE IN MINA ACUM INAINTE NU AM AVUT PUTERE SA MA INCHEI LA NASTURI SAU SA TIN UN AC IN MINA INTREBAREA MEA ESTE DACA ESTE NECESAR SA MA OPEREZ ACUM SAU POT SA FAC INFILTRATI CU CORTIZON SAU ACOPUNCTURA SA U CE POT SA MAI FAC DEOARECE NU A-SI VREA SA MA OPEREZ NUMAI DACA ESTE F GRAV
am fost nevoita conform electromiogramei sa ma operez da r acum nu mai este necesar deoarece am facut injectie cu diprofos direct in nervul carpian asa ca dupa 2 saptamini mi-am revenit complect nu stiu ce s-a intimplat dar eu sunt 100% vindecata multumesc medicului sandor ioska care m-a salvat de la aceasta operatie va recomand acest tratament
D-na herbszt liana,
SUNT IN ACEEASI SITUATIE CA DV. INAINTE DE INFILTRATIE.
VA ROG DIN SUFLET SI CAT MAI REPEDE POSIBIL SA IMI SPUNETI UNDE IL GASESC PE MEDICUL:sandor ioska PENTRU A-MI FACE INFILTRATIE CU DIPROFOS.
VA MULTUMESC!
Maria Frandes
pe doctorul sandor iosca il puteti gasi la sf gheorghe jud covasna la ortopedie eu am facut aceste infiltratii cu diprofos a trecut de atunci aproape un an si boala nu a mai recidivat incercati va doresc mult noroc sanatate
Buna seara, am gasit site-ul dvs cautand explicatii despre electromiografie.acum doua luni mi-a amortit degetul mic si jumatate din cel inelar de la mana stanga.dupa un control la medicul neurolog si tratament cu movalis, milgamma si tanakan de doua saptamani degetele mele sunt cam in acelasi statiu,poate un pic mai bine,furnicaturile si amorteala nu a disparut in tottalitate.mi s-a recomandat si o emg dar din motive financiare nu am ajuns deocamdata.medicul neurolog mi-a pus diagnosticul de pareza nerv cubital stanga….mentionez ca acum cativa ani am mai avut acest lucru dar am avut alt tratament si atunci in 2 saptamani mi-a trecut…va rog sa imi dati un sfat.va multumesc
Va rog, spuneti-mi si mie unde se face „electromiografia”, daca si in Ploiesti, este posibil?
De un an si ceva, am dureri si amorteli ale mainii drepte, in special la degetul mare. Am facut tratament cu antiinflamatoare, cu fel de fel de unguente specifice, dar, fara rezultat. De ceva timp a inceput si la degetul mare de la mana stanga.
Va multumesc anticipat
Eu mi-am facut programare pt a face Electromiograma , la clinica particulara Provita , care se gaseste in Bucureti , in curtea Spitalului Matei Bals …si eu sufar de peste trei ani de aceste dureri ale degetelor , amorteli totale , care nu au cedat la niciun tratament.La recomandarea medicului neurolog , care mi-a spus ca trebuie sa fac EMG pentru a vedea daca este vorba de dg de ,, sindromul tunelului carpian , am mers si m-am programat , pentru ca nu mai pot suporta durerile si am devenit inactiva , ne mai putand folosi mainile cum trebuie … Sper sa se rezolve dupa operatie .Costul acestei analize EMG , este de 250 lei.
cat costa un EMG la ambele maini,va rog!
ajutatima va rog sufar si eu de SINDROMUL RAYNAUD ce trebuie sa fac sau sa iau
as dori sa stiu ce implica recupèrarea postoperatorie.de cate zile e nevoie pt o recuperare completa?
m-am operat in 3 noi la recuperari cluj- chirurgie plastica prof.georgescu.A durat 1 h operatia totala, cred ca a reusit, maine /luni merg la pamsat.Eu am mai avut eva complicatii – noduli la degete si in palma.Mi-a fost foarte frica, dar nu va lasati merita sa faceti interventia, sunt altele mai grave decat atat.Sanatate!!!
Si eu am avut, si din pacate continui sa am simptomele sindromului de tunel carpian. La mine, simptomele au aparut in urma fracturii unui deget al mainii drepte, mai exact la aproximativ doua saptamani, dupa ce mi-am scos ghipsul.I-as sfatui pe toti cei care au simptomele sindromului de tunel carpian, sa nu apeleze direct la tratamentul chirurgical (operatie), mai ales daca cauza o reprezinta o trauma, cum ar fi fractura unui os al palmei. Vorbesc din propria experienta, pentru ca un foarte cunoscut chirurg m-a convins sa ma operez, explicandu-mi ca operatia este una extrem de simpla cu beneficii imediate (dupa perioada de recuperare, simptomele nu vor mai aparea pentru ca nervul median nu va mai fi presat). Din pacate la mine s-a dovedit a fi doar o pura teorie, pentru ca la cateva luni de la operatie, simptomele au reaparut fiind mult mai neplacute decat inainte de operatie. Inainte de operatie am urmat un tratament nechirurgical de aproximativ 3 luni, bazat pe antiinflamatorii si cateva zeci de sedinte de fizioterapie. In acest interval de timp simptomele s-au diminuat dar intr-un ritm destul de incet, acesta fiind si unul din motivele pentru care m-am lasat convins sa efectuez operatia. Inainte de operatie mai aveam doar o amorteala in doua degete ale mainii. Era mult mai bine decat atunci cand au debutat simptomele, si cu toate astea am facut operatia fiind convins de chirurg ca amorteala din degete ar putea sa nu dispara.
Buna am fost un bun viorist am cantat de la varsta de 11 ani pana la 17 dupa care nam mai putut sa cant din cauza ca nu puteam sa coordonez degetele,naveam putere sa tin degetele pe corzi dar numai cand cantam la vioara,in prezent am 38 de ani cant si acuma dar nu pot coordona degetele cum trebuie parcas mai scurte la degetul mare simt durere daca il fortez si fara a canta de asemena imi si amorteste,am fost operat in 2009 de tunel carpian dar rezultatul este cam acelasi putin s a imbunatatit, cand incordez muschii nu am sensibilitate cum ar fii mana moarta exista vre un tratament si daca exista va rog sa ma ajutati orice chiar si operatie dar sa fiu sigur va rog sami raspundeti pe acest site cat mai repede.
Am avut o taietura la mina dreapta chiar la incheietura miinii si mi-a fost atins si nervul median (dar a fost doar atins nu si taiat). Acuma simt furnicatura in degetul aratator,mare si mijlociu. Intrebarea este daca o sa-mi mai revina simtul degetelor inapoi, sau ce trebuie sa fac ca sa-mi revina
Mersi
M-am operat de 2 zile de sd de canal carpian, durerile au mai cedat dar amortelile si paresteziile persista !Va rog sa-mi spuneti o sa scap de aceasta problema ? recuperarea cat dureaza ? e de lunga durata , ce pot sa mai fac ? Multumesc anticipat !!!
Cum te mai simti? Si eu urmeaza sa operez si nu sunt inca pregatit. Tu unde te ai operat?
unde ai fost operata trebuie sa ma operez si eu tot de sd.de canal carpian
recuperarea ta sar putea sa dureze ceva timp , dar va fi ok . doar rabdare si sa nu faci efort cu mana cel putin trei luni
problemele mele cu sindromul de tunel carpian au aparut de mai multi ani dar diagnosticul oficial mi-a fost pus in anul 2011. o data, maximum de doua ori pe ani fac tratament prescris de medic BFT si anume – 5 zile tenoxicam intravenos, 3-5 zile dexametazona intravenos, 5 zile arcoxia pastile de 90mg. dupa o astfel de sesiune de tratament, la circa o luna dupa finalizarea lui durerile si furnicaturile dispar (aproape)in totalitate. efectul lor ma tine intre 3-5 luni. daca este nevoie la interval de o luna jumatate mai fac cate o dexametazona intravenos, asta daca durerile reapar. daca nu fac acest tratament durerile sunt groaznice, noaptea nu pot dormi, scap obiecte din mana, chiar si o hartie care cantareste evident vreo 3 grame daca o tin intr-o anumita pozitie (dealtfel foarte normala) ma face sa am dureri. m-am gandit la operatie dar la mine in oras – Deva, nu se face. nu-mi permit sa ma duc intr-un centru universitar, avand in vedere ca doar EMG-ul costa vreo 300 lei iar interventia chirurgicala, cine stie. probabil ma voi opera cand medicamentele si injectiile nu imi vor mai folosi si durerea va fi insuportabila.
carmen am citit comentariul tau pina la urma te-ai operat de sindrom de tunel carpian si unde ,am inteles ca esti din deva
nu m-a operat nici acum. intre timp insa am nascut un copil si vreau sa va spun ca intreaga perioada de sarcina nu am avut nici o durere. chiar ma gandeam cum voi trai noua luni fara dexametazona sau alte antiinflamatoare… dar nu am avut nevoie. acum am doua luni de la nastere, amortelile la efort au reaparut insa durerile nocturne atat de intense altadata, nu. ma intreb cat va dura. sper sa dureze intrucat in noua situatie am alte prioritati si nu ma pot gandi la operatie
Buna seara! Am 24 de ani si ma confrunt cu aceasta problema de mai bine de 4 luni , totul a inceput atunci cand am acceptat sa lucrez ca si cameriera intr un hotel. La inceput au fost niste furnicaturi in degete si amorteli a mainilor pana la cot… am zis din start ca e vb de efortul pe care l depuneam…. nu m am dus la niciun medic sperand ca imi va trece de la sine.. dupa ceva timp nu mai eram in stare nici sa merg pe bicicleta pt ca nu mi mai puteam corela miscarile mainilor.. am ajuns de urgenta la spital unde nu vreti sa stiti dar mi au zis ca sunt sanatoasa tun (nu in Romania). A doua zi mi am facut programare la un neurolog si m a diagnosticat cu tunel carpian grad II si ca nu ma poate rezolva decat prin operatie.. Nu raspund la niciun tratament medicamentos, calmante perfuzii sau altceva; am dureri groaznice nu pot dormi noaptea imi cad lucrurile din mana nu pot sa fac nimic care sa mi implice o miscare indelungata a mainilor fara sa ma odihnesc. am crampe f mari. Azi mi a prescris medicul din nou ceva pe baza de codeina timp de o sapt. 🙁 nu stiu ce sa cred.. pe mana medicilor din Italia nu m as da. Astept luna sept sa ma pot intoarce in Romania si daca am vreo sansa sa ma operez in tara mea 🙁
BUna,mie mi-a spus la mana dreapta operatie iar la stanga o proteza pentru noapte,am avut doar o noapte proteza ca ieri am fost diagnosticata iar azi dimineata parca eram alt om,deci pararea mea incearca proteza daca nu te-ai operat deja ,eu stau in germania
multa sanatate:)
eu am fost operata (in Germania fiindca aici locuiesc) pe 23.03.2011 la incheitura cotului= nerv ulnar , m-am refacut dupa o luna adica dupa ce mi-au scos atela mi-am pus mina la munca(mi-am zis ori la bal ori la spital) , acum trebuie sa ma operez la aceiasi mina = tunel carpian , imi amorteste degetul mare si daca il fortez ramine blocat, sau cum se spune ramine blocat daca il masez doare dar isi revine. operatia si recuperarea dureaza in functie de fiecare
Ieri am fost diagnosticata si eu cu sindomul de tunel carpian ,mi sa spus ca cu cat te operezi mai repede mai bine ,dupa masuratori care la mana dreapta sunt de 6 si ar trebui sa fie depana la 4,5.
Imi poate spune cineva cam cat ar dura recuperarea??
De curand si mama mea a fost diagnosticata cu pareza de nerv cubital si trebuie operata.A incercat fizioterapie dar fara succes.Aveti idee cam la ce costuri se ridica operatia?Sanatate maxima!
Buna seara eu sunt operata de sindrom de nerv cubital la mana stanga de 2 ori in palma pe nervu senzitiv si de la cot im sus pe nerv carpian .Sunt operata la brasov de 6ani dar trebuie chirurgie plastica si un medic bun multa sanatate va doresc lilana
m-am taiat la degetul inelar catre mijlociu de la mana dreapta .la o luna m-a operat iar pentru a mai extrage alte 2 cioburi inchistate dar „curentatul” tot n-a disparut. mi s-a propus o noua interventie. ce ma sfatuiti ? eu fiind o persoana alergica medicamentos praf mucegai polen chiar astm . astept o recomandare. multumind anticipat.DOINA N.BUCURESTI
operatia de tunel carpal dureaza in medie 25 de minute ,am fost operata in noiembrie de un chirurg plastic ptr maini ,mentionez ca am facut operatia in italia, au trecut 3 luni si ma simt destul de bine ,inca mai am dureri suportabile ,dar mana degetele nu imi mai amortesc ,am 6 ate ,doctoru cand ma vazut prima data mia zis ca fara operatie nu o sa imi treaca ,eu aveam dureri fff mari imi amortea tot de la varful degetelor pana in umar ,in timp daca nu se intervine chirurgical iti poate afecta muschii.eu am incercat cu tot antiinflatamoare sinflex 550 ,momendol ,creme ,fase,etc ,aici in italia este considerata boala profesionala ,
Buna Ziua ! In urma cu aproape 2 ani m-am taiat la incheietura mainii drepte intr-un geam.De atunci degetele 3,4 si 5 sunt amortite.Cand scriu ma jeneaza foarte tare (parca as tine mana pe ace),imi oboseste repede si simt un fel de carcei intre degete.Am fost la domnul doctor care m-a cusut insa acesta mi-a spus ca trebuie sa sa astept pentru ca o sa-si revina.A trecut destul timp de atunci insa mana mea este la fel.In urma taieturii mi-a fost sectionat nervul median dar nu si tendoanele ! Nu stiu ce sa fac…
Sunt in Anglia de 1 an si de ceva timp am si eu sindromul de tub carpian la ambele maini (la dreapta mai avansat); amorteala degetelor( mare aratator si mijlociu), dureri coate, umar.In plus mie mi se blocheaza degetul mijlociu, cand stang pumul, mai tare la mana drapta. Nu stiu ce sa fac… Nu cred ca o sa ma operez aici in Marea Britanie deoarece nu am prea avut de a face cu doctorii…
Imi poate da cineva un sfat?…ce sa fac..?
Sal și eu m-am operat de tunel carpian și sint mai bine acum nu mai am amorțeli . Recomand la timisoara adresa de mesenger dr Vladislav Gyebnar .
Buna ziua,
Nu recomand operatia decat in extremis. Este ttaumaizanta. recuperarea dureaza chiar si un an si operatii extrem de simple anterior, dupa operatie pot fi un chin. Lucrez in domeniul medical si in teorie este una dar in practica am avut membri din famile care dupa un an de la operatie nu puteau duce usor o cana de apa la gura. Sunt metode alternative prin care sa treceti anterior. Multe cu succes. Recomand sa incercati homeopatie, uleiuri esentiale, remedii naturale cu efect puternic antiinflamator, alimentatie din care sa elimati factori inflamatori si nu in principal incercati acupunctura. Am practicat si predau in prezent acupunctura si va spun ca ARE efect real in ameliorarea sindromului. Trebuie coroborat insa acel efect si cu alte metode…noninvazive..O parte le-am mentionat in post.