Care sunt cele mai noi terapii care se aplica in cazul crizei de lumbago?
Criza de lumbago (durerea lombara acuta) se defineste ca o contractura puternica si dureroasa a muschilor paravertebrali lombari care imobilizeaza bolnavul, punandu-l in imposibilitatea efectuarii miscarilor de aplecare, extensie si rotatie a trunchiului.
In absenta simptomelor (prezenta semnelor neurologice, debutul sub 20 ani si peste 55 ani, traumatism recent, durere constant progresiva non-mecanica, cancer in antecedente, scaderea inexplicabila in greutate, febra etc) care sa sugereze o boala grava ca si cauza de lombalgie tratamentul este unul conservator si are conform Ghidului European de tratament urmatoarele obiective: controlul simptomatologiei (combaterea durerii si a inflamatiei, a contracturii musculare paravertebrale), mentinerea pacientului in activitate si informarea corecta si astfel linistirea pacientului.
Repausul la pat nu este recomandat ca si tratament, ba din contra, studiile au aratat ca poate fi nociv (se asociaza cu o recuperare mai slaba si de durata mai lunga). Pacientii sunt incurajati sa isi continue activitatea zilnica, inclusiv serviciul.
Combaterea durerii se obtine cu ajutorul medicamentelor din clasa antiinflamatoriilor nesteroidiene, miorelaxantelor, analgezicelor (acetaminofen) pentru o perioada scurta de timp de pana la 1 saptamana.
Manipularile vertebrale reprezinta o metoda terapeutica care inca nu e general acceptata dar care dupa unele studii ar determina o ameliorare semnificativa a simptomatologiei (ghidul american de tratament din 2007 recomanda metoda pacientilor adulti la care nu s-a obtinut reluarea rapida a activitatii prin metodele mentionate mai sus). Fizioterapia (TENS, terapia cu ultrasunet), acupunctura pot fi, de asemenea, utile.
Nu se recomanda – in faza acuta – kinetoterapia (gimnastica medicala), tractiunile si masajul.
Care este incidenta si prevalenta bolii?
In statele bogat industrializate lombago este o afectiune comuna care conform ultimelor statistici afecteaza un numar mare de persoane: 85% din populatie va suferi la un moment dat, de-a lungul vietii, o criza de lombago (prevalenta) si, in orice moment, 7% din populatia adulta sufera o criza de lombago cu durata de 2 saptamani sau mai mult! Costurile care deriva din aceasta sunt semnificative, astfel, in Statele Unite ale Americii de pilda se estimeaza costuri care depasesc 100 de miliarde de dolari in fiecare an!
Concluzia care se poate trage este ca lumbago este cea mai frecventa si costisitoare problema de sanatate in intervalul de varsta 30 – 50 de ani si este a doua cauza de consult medical dupa raceala si gripa.
Care este atitudinea pacientilor care se confrunta cu o astfel de problema? Se prezinta imediat la doctor sau trateaza simptomele cu indiferenta?
Criza de lombago necesita un consult medical de specialitate pentru a exclude afectiuni cu potential sever care se pot manifesta ca o lombalgie acuta initial (vezi mai sus) si, nu in ultimul rand, pentru a primi un program terapeutic avizat si a obtine astfel o recuperare corecta si cat mai rapida. Ignorarea simptomelor si autoadministrarea unui tratament in afara recomandarilor medicale pot creea complicatii serioase si, de asemenea, prelungi perioada de recuperare si revenire la capacitatea fizica maxima.
2 Comments
F. utile informatiile! Multumesc !
Foarte greu de incadrat durerile de spate, greu de descris….Eu am fost la doctor pt durere persistenta in partea stanga spate zona lombara, am platit consultatie, analize de sange, ecografie, radiografie de coloana lombara si bazin si inca o consultatie de control si medicul nu a stiut sa incadreze durerea intr-o afectiune anume. Pana la urma durerea (nu era acuta) a trecut in timp; mai apare din cand in cand, nici eu nu reusesc sa o asociez cu o anumita cauza… Ce vreau sa spun este ca in general cand te duci la doctor cu dureri de spate invariabil ti se prescriu antiinflamatoare si sa faci gimnastica medicala (daca ai bani). Medicul de familie iti da antiinflamatoare si PUNCT, nu te trimite nicaieri pt investigati mai aprofundate, nu iti recomanda fizioterapie sau kinetoterapie…