,,Câte bordeie atâtea obiceie,, spune o vorba din popor, lucru valabil atât în cazul felului în care mâncam cât şi în cazul modului de preparare al alimentelor. Nimeni nu se naște învățat şi cu toții facem greșeli mai mari sau mai mici când vine vorba de gătit,importanta fiind însă disponibilitatea fiecăruia de a-şi corecta obiceiurile culinare . Acest post are menirea de a vă da câteva sfaturi care vă vor ţine departe de cele mai comune greșeli culinare şi alimentare.
1.Prima şi poate una din cele mai frecvente greșeli culinare este utilizarea în cantitate mare a uleiului în prepararea diverselor mâncăruri şi de asemenea încălzirea excesivă a acestuia până în momentul în care iese fum. În situaţia în care uleiul ajunge la o temperatură prea ridicată (tradusa prin prezenta fumului) acesta elimina o serie de substanțe cancerigene.
2.Din lipsa timpului, senzație de foame imperioasă sau obișnuință, mulți au tendința să prepare o cantitate cât mai mare de mâncare o dată, fără să porționeze alimentele. Acest lucru poate împiedica alimentele să se prepare corect din punct de vedere termic şi de asemenea vă va tenta să mâncați o cantitate mai mare. Iar o cantitate mai mare este sinonimă cu creșterea în greutate.
3.Renunţaţi la cuptorul cu microunde: numeroase studii au demonstrat efectul nociv pe care acesta îl are asupra alimentelor încălzite/gătite cu ajutorul lui. Cu alte cuvinte alimentele îşi pierd din beneficiile nutritive ca să nu mai vorbim de ipoteza cancerigenă a microundelor.
4.Scăpaţi de ustensilele din aluminiu şi evitați să gătiți în oale care sunt făcute din acest material deoarece acesta este periculos pentru organism. Nu degeaba sunt studii care atestă legătura dintre aluminiu şi boala Alzheimer.
5.Mâncaţi cât mai multe crudități (fructe şi legume). Cu cât acestea sunt expuse la temperaturi ridicate prin fierbere sau alte modalități de preparare cu atât mai mult îşi vor pierde substanțele nutritive (ca vitaminele şi antioxidanții).
6.Mai ușor cu amestecatul încontinuu în momentul preparării alimentelor deoarece acest lucru presupune modificarea temperaturii la care se gătește prin ridicarea capacului sau prin deschiderea cuptorului. În acest fel, amestecatul excesiv poate prelungi timpul de gătire şi implicit distrugerea nutrienţilor şi chiar modificarea gustului şi a texturii bucatelor.
7.Decât gătitul unei oale enorme de ciorba sau unei tăvi imense de mâncare, ca să ajungă o săptămână întreagă, mai bine gătiți cantități mai mici la 2 zile. O mâncare nu mai este tocmai proaspătă după 3 zile chiar dacă nu miroase sau nu îşi schimbă gustul. Gătind mai des şi mai puțin cantitativ veți avea parte atât de o varietate culinară cât si de un organism mai sănătos.
8.Nu plecați la cumpărături fără o listă atent întocmită şi evitați odată ajunși în locul tentațiilor supreme (supermarketul) să cumpărați alimente de care nu aveți nevoie şi care vor sfârși aruncate la gunoi. Economia şi discernământul la cumpărături vor fi aliații unui organism sănătos şi armonios.
9. Cea mai nocivă modalitate de a găti carnea este prăjitul! Carnea este unul din alimentele cel mai des consumate la noi in ţară. Din păcate în timpul supunerii acesteia la temperaturi ridicate (prin prăjeala) se pot elimina o serie de substanțe toxice pentru organism. O modalitate facilă şi la îndemâna oricui de a evita acest lucru este marinarea acesteia înainte de prepararea propriu-zisa. Marinarea presupune, în general, o acţiune de absorbţie a unei cantităţi de lichid aromat printre fibrele cărnii prin lăsarea acesteia într-o soluție de apă cu condimente (baiţ).
3 Comments
Mi-a placut foarte mult articolul si e binevenit!
Ma bucur sa aud asta!
Chiar imi necesar sa mai citesc cateva fraze pentru a avea o viata cat mai sanatoasa am invatat multe de pe acest forum, cand o sa simnt nevoia o sa mai deschid aceasta pagina de cate ori o sa am nevoie va multumesc mult.