Autor articol : Dr. Adrian Dumitrescu, medic specialist pediatru, vicepreşedinte Societate Română de Homeopatie
Contact : 0766 43 72 64 sau dumitrescu.md [la] gmail.com
Site web: www.cabinethomeopatie.ro
Angina pectorală (AP) este un sindrom clinic manifestat printr-o durere intermitentă retrosternală sau precordială consecutivă unui aport insuficient de sânge oxigenat la nivelul unei zone a muşchiului cardiac.
Poate dura între 1 şi 15 minute.
Se deosebesc 3 forme principale :
1. AP de efort (sau stabilă) – este legată de o diminuare temporară a afluxului de sânge către inimă. Adesea provocată de eforturi fizice importante sau de emoţii puternice.
2. AP instabilă (durată peste 15 min): poate să apară atunci când pacientul se află în repaus (semnifică afectare bi sau multivasculară). Orice modificare a duratei, intensităţii şi frecvenţei durerii faţă de episoadele precedente face parte din această categorie.
3. AP Prinzmetall: este consecinţa unui spasm al arterelor coronare şi nu a unei îngustări ireversibile ca în boala aterosclerotică.
Boala afectează mai mult sexul masculin.
Frecvenţa creşte cu vârsta şi este mai mare la bărbaţii de peste 65 de ani.
Femeia este rar afectată până la menopauză.
Necesită atenţie persoanele cu factori de risc care se cred sănătoase deoarece manifestările clinice apar în momentul în care lumenul vascular este îngustat cu peste 70% faţă de normal.
Durerea apare cel mai frecvent la efort (creşte consumul de oxigen al muşchiului cardiac) şi este resimţită ca o constricţie, strângere – strivire, presiune – greutate sau arsură la nivelul hemitoracelui stâng (aria precordială) sau la nivelul osului sternal.
Această durere poate să iradieze adesea către gât, braţe (stângul mai frecvent), spate, mandibulă sau chiar dinţi.
Boala se poate manifesta doar printr-unul dintre următoarele simptome (fără durere) : greutate în respiraţie (dispnee) însoţită de o stare de frică fără obiect (anxietate), fatigabilitate, transpiraţii, palpitaţii sau chiar dureri epigastrice.
Principalele cauze sunt :
1. Ateroscleroza coronariană care îngustează arterele (95% din cauze).
(infiltrarea pereţilor arterelor coronare cu colesterol şi grăsimi prezente în exces în sânge datorită greşelilor de alimentaţie; cu timpul în aceste depozite se depune şi calciu formându-se aşa-numitele plăci ateromatoase).
2. Spasmul arterelor coronare (angina lui Prinzmetall) – reversibil.
3. Îngustarea arterei aorte.
Unele condiţii pot favoriza producerea sau agravarea AP:
- – hipertiroidia,
– anemiile severe,
– febra,
– frigul sau trecerea de la cald la frig,
– mesele bogate,
– emoţiile puternice şi stresul.
Factori de risc asupra cărora se poate interveni:
- – nivelul crescut de colesterol în sânge;
– obezitatea;
– hipertensiunea;
– fumatul;
– sedentarismul;
– alimentaţia dezechilibrată.
Factori care nu pot fi modificaţi :
- – vârsta (peste 40 de ani);
– predispoziţia moştenită din familie;
– sexul masculin;
– boala diabetică.
Evoluţia este imprevizibilă putând surveni :
- – AP instabilă;
– tulburări de ritm cardiac;
– şoc cardiogen – edem pulmonar acut;
– infarct miocardic acut;
– moarte subită.
Mortalitatea este de 0,5-4% pe an.
Dacă este tratată prognosticul poate fi ameliorat.
Tratamentul homeopat :
Este foarte eficient deoarece scade frecvenţa, intensitatea şi durata crizelor uneori până la dispariţia lor completă. Se poate urma şi în paralel cu tratamentul alopat, fără efecte adverse.
Pentru început recomand asocierea următoarelor 2 remedii: Cactus Grandiflorus şi Latrodectus Mactans (uneori e nevoie ca farmaciile cu remedii homeopate să facă o comandă specială pentru acesta din urmă).
1. CACTUS GRANDIFLORUS: timp de 2-3 săptămâni până la rărirea crizelor, ulterior la 3-4 zile şi la nevoie (în criză):
Este folosit când există şi o patologie severă organică a inimii; durerea are caracter de constricţie puternică şi este însoţită de dispnee (respiraţie dificilă) şi palpitaţii puternice agravate de mers şi întins pe partea stângă.
2. LATRODECTUS MACTANS: aceiaşi posologie ca mai sus.
Are dureri violente la nivel precordial însoţite de anxietate şi agitaţie. Durerea iradiază până la degetele mâinii stângi care sunt ca şi amorţite.
În caz de infarct acest remediu ajută la recuperarea sau limitarea zonei necrozate (distruse).
Se mai pot folosi:
3. CRATAEGUS: în caz de AP însoţită de edeme cardiace, dispnee continuă (inclusiv în repaus), cianoza extremităţilor, stare generală deteriorată, insomnii de origine cardiacă.
4. NAJA: în caz de AP din bolile cardiace valvulare cu dispnee importantă la efort, palpitaţii şi tuse sau astm de origine cardiacă.
5. ARSENICUM ALBUM CH 9 dacă AP este periodic însoţită de stare de leşin şi slăbiciune extremă, agravată după miezul nopţii. Anxietatea este marcată şi pielea este rece.
Prevenţie:
Vestea bună este că s-a descoperit că ateroscleroza coronariană poate fi prevenită şi chiar reversibilă dacă :
- – se abandonează fumatul şi consumul de alcool;
– se urmează o dietă hipolipemiantă (fără grăsimi saturate: unt, lapte, carne grasă) ;
– se evită excesul de sare şi zahăr;
– se combate obezitatea şi se tratează hipertensiunea;
– se consumă fructe şi legume în cantităţi mai mari;
– se fac exerciţii fizice regulate;
– se urmează un program de reducere a stresului;
Autor articol : Dr. Adrian Dumitrescu, medic specialist pediatru, vicepreşedinte Societate Română de Homeopatie
Contact : 0766 43 72 64 sau dumitrescu.md [la] gmail.com
Site web: www.cabinethomeopatie.ro
7 Comments
Interesant, dar tot nitroglicerina e baza 🙂 Sunt cam sceptic in privinta tratamentelor homeopate.
Darius, asa am gandit si eu pana am invatat tehnica homeopatica de repertorizare si pana m-am deschis mental sa incerc si aceste remedii si, ce sa vezi? Acolo unde tratamentele medicinei alopate nu au efect, cu aceste medicamente homeopatice aplicate corespunzator am intrerupt dureri de provenienta cardiaca cu o eficacitate uimitoare. Am spus si catorva colegi. Dar ce sa vezi? Nu aveti nici unul nici macar curiozitatea sa incercati sa vedeti ce obtineti. E bine sa invatati multe. Fiti atenti ca un consult homeopatic nu este platit niciodata destul conform rezultatelor, dar nici cei care prescriu nu au experienta remediilor, drept pentru care nu abtin rezultate si compromit torul. Homeopatia este destul de dificil de practicat, de aceea atatea critici. Dar si cand detii cateva cunostinte despre actiuni eficiente. Pe mine medicamentele homeopatice aplicate corect in practica medicala ma-u ajutat sa nu pierd o multime de cazuri de cele mai diferite varste si din cele mai diferite specialitati. Sa nu credeti ceea ce nu sunteti in stare, dar sa va straduiti sa fiti in stare mereu mai mult!
Daca aveti nevoie de indrumare ca sa obtineti rezultate, scrieti moderatorilor ca sa ma contacteze in mod repetat pe adresa de mail si va pot da informatii la caz. Dar nu ma intrebati orice ciudatenie, ci doar despre ce este vorba aici. Pentru alte diagnostice sau afectiuni dificil de incadrat putem discuta separat. Nu va temeti. Cei mai multi sunt de parere ca efectul este placebo. Dar eu personal prefer un efect placebo eficient si foarte frecvent decat un tratament fara eficienta si care poate sa nu ma fereasca de moarte. Ce eficienta au tratamentele infarctelor de miocard. Daca ar fi asa eficiente, nu s-ar mai muri atat de des (procentual vreau sa spun).
Cred că ar fi fost responsabil din partea autorului să menţioneze că un asemenea tratament nu poate sub nicio formă să-l înlocuiască pe cel medical.
De asemenea, o menţiune a dovezilor ştiinţifice în favoarea tratamentelor ăstora ar fi şi ea binevenită. Din păcate, nu pricep de ce dovezile lipsesc întotdeauna din articolele de popularizare.
Pentru ca nu exista.
Este deasemenea indicat ca tratament alopant Triametazina pt. aceasta afectiune si desigur inpreuna cu tratamentul homeopat da rezultate bune.Nitroglicerina are efct doar de-a stopa criza nu a trata afectiunea.Multa sanatate tuturor!
Pentru bradicardie sinusala cu aritmie ortostatism exista homepatie?cine imi recomandai?