Autor articol : Dr. Serban Damian, nutritionist sportiv, acreditat CIO
Contact : 0722.616785 sau drsdamian (la) yahoo.com
Website : www.doctor.info.ro | www.nutritiesportiva.ro
Traim intr-o societate care considera ca un corp suplu este o imagine a frumusetii. Din aceasta cauza dorinta de a slabi a oamenilor si in special a femeilor este atat de puternica incat poate produce boli de nutritie foarte grave. Astfel de boli sunt anorexia nervoasa si bulimia, a caror incidenta a crescut mult in ultima perioada in intreaga lume. Cu toate ca de obicei o dieta incepe cu simpla dorinta de a pierde cateva kilograme, regimul poate deveni o obsesie iar persoana isi poate pierde controlul.
Anorexia nervoasa
Cuvantul „anorexie” vine din limba greaca si semnifica lipsa poftei de mancare. Anorexia nervoasa este acea stare caracterizata printr-o aversiune emotionala sau psihica fata de mancare, ceea ce duce la o slabire extrema a corpului. Desi pot fi afectati si barbatii de aceasta boala, ea este de 20 de ori mai des intalnita la femei, mai ales la cele tinere.
Persoanele suferinde de anorexie nervoasa simt o dorinta foarte intensa de a slabi. Ele nu par sa-si dea seama de starea lor de subnutritie si nu simt foamea. Cu toate ca pot fi persoane extrem de slabe, uneori cantarind numai jumatate din greutatea normala, sustin in continuare ca sunt grase. Bolnavii de anorexie nervoasa rezista foarte mult timp fara mancare. Chiar mai mult, aversiunea lor fata de mancare este atat de mare incat isi pot produce singure varsaturi. In toata aceasta perioada in care nu se alimenteaza, anorexicii se antreneaza cu mult zel pentru a slabi si mai mult. De obicei sunt neodihniti si hiperactivi, negand totusi ca sunt prea slabi si ca mananca prea putin.
Nu este surprinzator sa constatam ca anorexia nervoasa poate fi un factor extrem de distructiv pentru organism. O persoana bolnava de anorexie poate suferi si de diverse tulburari digestive (ulcer, constipatie, diaree, varsaturi), scaderea pulsului si a tensiunii arteriale, anomalii de crestere si scaderea performantelor intelectuale. La unele femei se observa scaderea menstruatiei, putand sa ajunga pana la intreruperea menstruatiei (amenoree). Daca anorexia nervoasa apare la fete inaintea perioadei de pubertate se va inregistra o intarziere mergand pana la oprire a dezvoltarii lor sexuale. Intr-un numar redus de cazuri, anorexia nervoasa poate sa duca la moartea persoanei respective.
Tratamentul anorexiei nervoase este mult mai usor cand aceasta stare este depistata intr-un stadiu precoce, dar necesita cooperarea deplina a bolnavului. Tratamentul include terapia comportamentului, alimentatie supravegheata si psihoterapie de sustinere. Atunci cand un anorexic si-a facut tot tratamentul, poate parea vindecat, dar inca mai poate fi chinuit de ideea ca este gras. Din aceasta cauza, suportul moral este foarte important, fara el anorexia nervoasa putand sa inceapa din nou.
Bulimia este o tulburare a nutritiei caracterizata prin perioade de excese culinare sau de o indulgenta foarte mare fata de mancare (persoana poate manca foarte mult, fara sa simta ca s-a saturat). Un suferind de bulimie poate consuma cateva mii de calorii intr-o singura ora, inghitind o cantitate enorma de mancare pe care apoi incearca sa o elimine provocandu-si varsaturi, folosind diuretice sau laxative, facand efort fizic in exces. Unii suferinzi de bulimie pot consuma pana la 20000 calorii la o singura masa. De obicei bulimia apare la tinere, cu conditii bune de viata, educate, dar care sufera de depresie, anxietate, care isi subapreciaza propria persoana. Majoritatea persoanelor bolnave de bulimie nu sunt obeze, dar de obicei greutatea lor este mai mare decat cea normala.
Ca si anorexia nervoasa, bulimia poate produce multe complicatii grave cum ar fi: ruptura stomacului, caderea dintilor datorita varsaturilor repetate, deshidratare, pierderi de ioni, tulburari menstruale. De asemenea, bolnavii au glandele salivare marite mult fata de normal si prezinta si tulburari de respiratie (lipse de aer). Foarte rar, bulimia poate sa duca la moartea persoanei respective.
Semne si simptome:
Anorexia nervoasa:
- 1. Dieta excesiva, persoana respectiva mananca foarte putin si e preocupata prea mult de grasime, calorii etc.
- 2. Micsorarea ciclului menstrual.
- 3. O imagine falsa despre propriul corp.
- 4. Scaderi anormal de mari ale greutatii corporale.
- 5. Hiperactivitate, exercitii fizice practicate in exces.
- 6. Schimbari psihice si fizice. Caderea parului, intoleranta pentru temperaturile joase, scaderea pulsului si a tensiunii arteriale, constipatie.
- 7. Depresie, iritabilitate.
Bulimia:
- 1. Persoana e foarte preocupata sa manance.
- 2. Mananca pe ascuns.
- 3. Tulburari menstruale.
- 4. Variatii mari ale greutatii corporale.
- 5. Abuz de laxative sau substante care produc varsaturi.
- 6. Schimbari fizice: marirea glandelor, caderea dintilor.
- 7. Depresie, iritabilitate.
Daca suferiti de anorexie nervoasa sau de bulimie, sau cunoasteti pe cineva afectat de aceste boli, e bine de stiut un lucru foarte important: ambele se pot vindeca relativ usor, dar nu de unul singur, ci numai cu ajutorul medicului.
Autor articol : Dr. Serban Damian, nutritionist sportiv, acreditat CIO
Contact : 0722.616785 sau drsdamian (la) yahoo.com
Website : www.doctor.info.ro | www.nutritiesportiva.ro
3 Comments
ma numesc adriana am 24 ani si am o problema cu kg am 1.65 si am 72kg as vrea sa luam legatura daca se poate numai problema este caci sunt in spania de aceia va las adresa mea adry_damsa@yahoo.com as vrea daca se poate sa luam legatura?
Ok. Cum vreti sa va ajut de la distanta?
De studiat toate reprezentarile zeitei Venus din Antichitate, sau modul in care pictorii Renasterii isi reprezentau frumusetea feminina. Nici vorba de femei slabe.
Problema e culturala, in primul rand, si e greu de inteles cum s-a ajuns la crearea acestor standarde aberante, de 90-60-90.