coloana
Coloana vertebrala se prezinta ca un stalp osos, format din 33-34 de vertebre, dintre care: 7 cervicale, 5 lombare, 12 dorsale, 5 sacrale si 4-5 coccigiene. Curburile normale, fiziologice dau coloanei o mare elasticitate si sunt 4 in plan sagital si 3 in plan frontal. Curburile sagitale au rol in marirea rezistentei coloanei vertebrale si sunt orientate cu convexitatea inainte (lordoze) si cu convexitatea inapoi (cifoze). Acestea sunt: lordoza cervicala, cifoza toracica, lordoza lombara si cifoza sacro-coccigiana. Cand curburile naturale sunt exagerate sau in mod anormal reduse, tind să aibă semnificatie patologica. Curburile in plan frontal (mai putin pronuntate decat primele) sunt in numar de trei si au rol compensator stabilind echilibrul corporal. La persoanele „stangace” aceste curburi sunt orientate in sens invers.

Scolioza, ciofoza si lordoza sunt afectiuni care reprezinta modificari patologice de ax ale coloanei vertebrale. Frecventa deviatiilor patologice ale coloanei vertebrale la copil este foarte ridicata, estimarile specialistilor fiind de peste 50% din totalul copiilor evaluati in colectivitati. Cu toate acestea in majoritatea cazurilor sunt lipsite de semnificatie patologica (atitudinile scoliotice reprezentand 2-3% din totalul copiilor examinati).

Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital (vertical), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica in fata, provocand cocoasa, compensata fiind printr-o hiperlordoza (incovoiere inainte) in zonele cervicala si lombara, pentru echilibrarea coloanei. La sugar cifoza este normala pana reuseste sa stea in sezut, iar pe masura ce creste spatele lui se va indrepta.

coloana2
Scoliozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan frontal caracterizate prin rotirea corpurilor vertebrale de partea convexa, rotiri care antreneaza si coastele, determinand o gibozitate de partea covexa. Aceasta noua pozitie a coloanei vertebrale produce asimetrii ale umerilor si omoplatilor. Vorbim de o atitudine scoliotica cand curburile se pot redresa usor si de scolioza adevarata cand s-au produs modificari osoase. Scolioza se constata la examinarea copilului, folosind aplecarea trunchiului inainte, pozitie in care apare gibozitatea de partea scoliozei. Incidenta scoliozei la nivel mondial este relativ constanta, de 2 cazuri la 1000 de locuitori si mai frecventa in randul sexului feminin. Scolioza poate fi cu o singura curbura (majoritatea) – in forma citerei „C” – si cu 2 sau 3 curburi – in forma literei „S”.

Lordozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale cu convexitate anterioara aparute prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Datorita tonusului crescut al muschiului psoas si slabirii tonusului muschilor abdominali bazinul este impins inainte exagerand, astfel, curbura lombara.

Care sunt principalele cauze si factori favorizanti care pot determina dezvoltarea deviatiilor patologice ale coloanei vertebrale?

In 90% din cazurile de scolioza originea bolii este necunoscuta (scolioza idiopatica) iar in procent de 10% scoliozele pot aparea datorita: malformatiilor vertebrale, fracturilor vertebrale, bolilor neuromusculare, maladiei Recklinghausen, inegalitatea membrelor inferioare etc. Se dezvolta de obicei in copilarie sau adolescenta.
Atitudinea cifotica apare fie datorita unei debilitati generale sau pozitii gresite (in banca, la locul de munca etc), dar mai poate fi favorizata dezvoltarea ei si in prezenta miopiei. Cifozele adevarate au la baza un traumatism cu turtirea unei vertebre in unghi ascutit spre inainte (in pana) ceea ce determina asezarea coloanei in unghi deasupra si sub vertebra lezata.

O cauza favorizanta de lordoza la femei este purtarea incaltamintei cu tocuri inalte, care determina inclinarea bazinului inainte si a trunchiului inapoi cu aparitia lordozei. Mai este prezenta si in luxatia congenitala de sold bilaterala, in spondilolistezis.
Alte cauze medicale care pot determina aceste afectiuni sunt: rahitismul, miopia, modificari ale auzului care obliga copilul sa ia atitudini asimetrice sau incorecte, pentru a corecta defectul in detrimentul pozitiei normale a corpului

Care sunt solutiile?

Prezentarea copilului sau a adolescentului la examene medicale periodice este importanta astfel putand fi prevenite progresia bolii si aparitia complicatiilor. Ori de cate ori se observa modificari ale coloanei vertebrale (cifoze, scolioze, lordoze) sau ale membrelor inferioare (genunchi in „X”, picior plat) mergeti la un consult de specialitate. Atentie, scolioza nu doare! Copilul cifotic are pozitia capului si jumatatea superioara a trunchiului mult aplecate in fata manifestand si o proeminenta a bazinului. Toate aceste modificari trebuie comunicate medicului specialist
Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic complet si a examenului radiologic. Uneori mai pot fi cerute examen RMN (rezonanta magnetica nucleara) si examene de laborator.
Cel mai frecvent tratament este cel nechirurgical si consta in functie de tipul deformarii in: gimnastica medicala fiecarei deformari, purtarea unui corset pentru oprirea accentuarii curburii, masaj. Tratamentul chirurgical se practica in cazul deviatiilor mari scoliotice.

Cum putem preveni aparitia deformatiilor patologice ale coloanei vertebrale?

Chiar daca 90% dintre scolioze au o cauza necunoscuta, totusi respectarea unor norme igieno-dietetice sunt importante pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Astfel sunt importante:
• educarea copilului pentru a avea o pozitie corecta pe scaun, in banca, la masa sau in fata calculatorului (acasa sau la scoala);
• inaltimea adecvata a scaunului, a biroului si asigurarea corespunzatoare a sursei de lumina, astfel incat copilul sa nu se aplece asupra mesei, ci sa aiba spatele drept (pozitia corecta este cu picioarele sub scaun si spatele drept, lipit de spatar)
• ghiozdanul sau rucsacul purtat alternativ in maini sau pe spate, avantajand pozitia corecta a coloanei vertebrale;
• practicarea unui sport (inotul, atletismul) inca din perioada prescolara pentru intarirea si dezvoltarea musculaturii coloanei vertebrale;
• o alimentatie echilibrata ce va conduce la o dezvoltare fizica si psihica armonioasa.

N.B. Articol scris in februarie 2009 in perioada de lansare a acestui blog!

    1. Intrebarea este extrem de generala. Sunt zeci de „probleme ale spatelui” iar fizioterapia poate constitui – in multe dintrea aceste situatii – o solutie terapeutica. Evident, nu singura!

  1. buna! de cateva zile m-am fortat umpic la sala si de atunci am dureri pe la mijlocul coloanei mai special in partea stanga si nu stiu ce sa fac:(

  2. Buna ziua. Acum o luna si jumatate m-am trezit in dureri groaznice de biceps femural al piciorului drept si spate in zona lombara. Am fost la medic si mi-a spus ca am hernie de disc si mi-a recomandat mydocalm, arthrotec 75 si nurofen. Dupa cinci zile am observat ca nu ma pot ridica pe varful piciorului drept si ca am senzatie de furnicaturi in partea exterioara a talpii si in degetul mic. Am inceput sa fac fizioterapie si m-au lasat durerile dar pe varful piciorului tot nu ma pot ridica decat 3 cm, oricum de la o saptamana la alta am simtit imbunatatiri.Acum din cand in cand ma mai doare pe picior in jos dar nu foarte tare. Am mai fost la doi medici si mi-au spus ca am discopatie si(sau)lombosciatica, unul dintre dansii mi-a recomandat milgamma N. Ar trebui sa facun RMN? Am facut o radiografie si m-a cam speriat cum arata coloana mea. M-ar ajuta si parerea dumneavoastra. Poate sa imi fac si o programare. Mentionez ca merg la sala de 10 ani. Multumesc frumos.

  3. In prima zi cand au inceput durerile pe la ora 07:00 au inceput si crampele pe la ora 17:30 si le-am avut incontinuu pana seara tarziu cand m-am culcat. A doua zi mai rar, a treia si mai rar, si usor au disparut. Nu erau de intensitate mare, deci nu erau dureroase deloc, dar nu era placut. Multumesc

  4. fetita mea in varsta de 6 ani se plange ca are dureri ale coloanei vertebrale , undeva unde se termina coloana aproape de zona cervicala .medicii au spus ca creste rapid sa fie asta o cauza?
    multumesc astept raspuns

  5. buna ziua.de un timp am observat,cand stau jos am o deformare a coloanei..pe la lombar..iar gatul sta aplecat..incerc sa-l trag si sa stau drept dar e greu..ce sa fac?va rog un raspuns prin email.multumesc

  6. Buna seara.Am o fetita de 1 an jumatte si un baiat de 4 ani jumatate.Fetita me de ceva timp,mai exact de pe la 1 an a inceput sa acuze dureri de mijloc si sa inceapa sa planga,este adevarat nu erau dese crizele si am spus ca poate sunt niste nazuri de-ale ei.Dar de 3 saptamani incoace acuza aceste dureri si plinge spunand ca a facut kk fara sa fie asa de 3-4 ori pe zi.Acum 3 saptamani am terminat un tratament cu antibiotic pt ca a avut otita,in aceea zi a plans din 10 in 10 minute spunand ca a facut kk si tinandu-se de spate,tragea si de pampers.Speriata i-am facut o urocultura care a iesit stetrila gandindu-ma ca prob are inf urinara,am facut si eco abdominala care a iesit ok.Am mai repetat o urocultura si sumar urina in care a iesit>100000 flora mixta iar sumarul ok.
    Copilul tot mai are crize asemanatoare dar mai rare cam de 2-3 ori pe zi.
    Va rog daca se poate sa imi dati un sfat si sa imi spuneti unde ar trebui sa merg cu ea pt un consult,nu stiu ce are si devin paranoica.Am obsertvat ca o mai deranjeaza si in zona cefei…tot asa… duce mana acolo si plange.In rest este ok,a avut in aceea perioada o lipsa a poftei de mancare dar acum este ok.

    Imi cer scz pt mesajul lung si va multumesc anticipat.

  7. am fost diagnosticata cu spondilolistezis, si urmeaza sa ma opereze in luna iunie.
    am dureri de spate, nu ma pot apleca dimineata,ca, mai spre pranz, sa ma pot apleca…
    oare chiar trebuie sa ma operez?

  8. Buna sunt Mariana si am 27 ani.De mica nu am respectat pozitia corecta a spatelui si in adolescenta stateam destul de aplecata ca sa nu mi se vada sani.Acum sunt cam aplecata si toata lumea imi spune :Stai dreapta!!Nu pot sa stau dreapta fiinca ma doare spatele pieptul masinile gatul si nu rezist decat cateva secunde.Ce ma sfatuiti sa fac?

  9. buna seara!am 16 ani si de 3-4 ani am dureri de spate,de ceva timp sa agravat .cand este nor afara nu pot sa ma ridic din pat de durere ( imi amorteste mana..piciorul..).am fost la cateva spitale si mi sa spus diferite lucruri(cifoza, scolioza, hernie de disc , mam nascut fara un”inel”…, ba trebuie sa ma operez,ba de la greutate..). ce imi puteti spune?

  10. Buna ziua.Ma numesc Paul am 16 ani si am fost diagnosticat cu spondilolistezis (L5-S1 cca 7 mm).Nu am dureri iar doctorul mi-a interzis sa mai merg la sala, mi-a spus sa ma intorc la cabinet cand o sa am dureri.Vreau sa stiu daca ma pot recupera si cum.Va multumesc.

  11. buna ziua!am 13 ani si am scolioza de vreo 3 ani(atunci am fost diagnostificata).Ce sporturi pot sa fac inafara de inot(mi-e fica de apa)?va rog sa-mi raspundeti cat mai repede cu putinta.multumesc anticipat!

  12. Fetita mea in varsta de 8 ani si 10 luni, acuza dureri de picioare(in special la genunchi, mai mult cel stang)de obicei dupa efort fizic(face dans sportiv)Pana acum a avut 3 „crize”, ca sa zic asa,in interval de 3 luni; noaptea dureri cumplite.Am crezut ca este febra musculara, pana cand mi-a spus ca de la genunchi simte durerea ca se trage pe picior.
    Oare ce ar putea fi? Lipsa calciu, crestere rapida sau altceva?
    Multumesc!

      1. Buna Ziua,Alin vrau sami zici si mie te rog frumos ce sa fac,eu cred ca am spondiloza pentu ca am coloana in forma de S si am fost la medicul de familie si mia zis ca asa o so am toata viata,mie imi este frica,daca patesc ceva doamne fereste la coloana pot ramane paralizat total?sper ca nu,dar mai am ceva ciudat humeti sunt scosi unpic din spate si numi place e din cauza la coloana?si mai am si la piept un os parca in sus,vara cand es in tricou toti copii imi spun ca ce am acolo,si mi se pare ca pieptul stang e mai in fata decat cel drept,putin ajutor te rog.lasami un email la adresa asta de mail addy_adytzu05@yahoo.com,te rog frumos ajutama.vreau parerea ta.

  13. Buna seara..AM 22 de ani si am o problema,stau putin mai aplecat…de la jumatea coloanei..si ma indrept ff greu parca sa format coloana stramba de la mijloc…ce este de facut sau ce probleme pot intampina!!

  14. Buna ziua! Sunt Dana si am 22 de ani. Am probleme cu coloana… Nu am respctat niciodata sfaturile mamei de a sta dreapta, iar acum se vad consecintele. Am dureri de coloana in momentul cand stau dreapta. Incerc mereu sa-mi corectez pozitia, dar uit si revin la acea pozitie inestetica. Sunt foarte afectata de comentariile celor din jur. Mi-am cumparat un corset din comert, dar degeaba. V-as ruga sa-mi dati un sfat. Multumesc!

    1. Buna ziua.am un copil de 1 anișor și cînd sta pe fundulet sta puțin aplecat..as dori sfatul dumneavoastră

  15. buna am doi copii fata de 12 ani si baiatul de 8 ani . cel mic a fost depistat la scoala de medicul scolii de cifoza ce trebuie sa fac si unde sa merg. aceasi problema o are si fetita doar ca la ea a aparut deja o bolfa dupa cap sus unde se termina coloana ce trebuie sa fac ar trebui sa ma adresez unui ortoped sau cui nu stiu? va rog sa mi scrieti pe mail daca se poate

  16. Buna ziua.

    Am o problema legata de postura.De mica am bazinul iesit in afara, iar in momentul in care merg nu reusesc sa-mi corectez pozitia si din cauza asta corpul meu arata tare cidat, ca si cum as fi insarcinata. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc.

  17. Salut, In aceasta saptamana la scoala un copil (mai tembel) mi-a tras scaunul cand doream sa ma asez ,am cazut si m-am lovit la asazisa coada a calului ,ultima parte a coloanei mai exact ,am ceva dureri dar nu grave ,sper sa sti daca imi va trece de la sine sau va trebui sa ma consulte un medic(coloana nu are deviatii de la cazatura din cate observ eu)

  18. Buna seara. Dl. doctor va cer o parere. Pe data de 1 Mai am stat pe pamantul ud si cred ca de acolo mi se trage pt ca eu nu am avut decat cu 20 de ani in urma o durere mare de coloana timp de 1 saptamana datorita unei miscari bruste si fortzate. In data de 21.05 am avut un blocaj sciatic pe piciorul stang cu dureri groaznice, incat de la 7 dimineata pana la 3 dupa-masa nici nu m-am putut misca desi la ora 10 mi s-a administrat injectie, iar pe la ora 12 am incept sa am niste pulsatii mari in fesa stanga, probabil atunci se producea pareza piciorului pt ca dupa aceea nu l-am mai simtit…in data de 24 am ajuns la un RMN 4 D si dupa interpretare in data de 25.05 am fost bagata de urgenta la operatie. Diagnosticul a fost SDR de coada de cal prin HDL 5 stg, deficit motor scor ASIA 4 PCT, deficit de sensibilitate L5 STG, tulburari sfincteriene…operatie L5-S1. Decompresiunea sacului dural la nivel L4-L5 si L5-S1. Problema mea este ca inainte (de la blocaj pana dupa operatie) nici pe calcai nu puteam statea si nici pa varful piciorului…dar dupa 1 saptamana de la operatie m-am putut ridica pe calci, insa pe varful piciorului nu pot…degetul mic si urmatorul imi sunt amortite inclusiv partea exterioara a piciorului, din aceasta cauza si schioapat.
    Au trecut 6 saptamani de la operatie si 7 saptamani de la blocaj …acum cel mai mult ma ingrijoreaza ca nu ma pot ridica pe varful piciorului…si din cauza aceasta schiopatez. De o saptamana fac reflexoterapie si exercitii de recuperare iar din data de 15 vreau sa merg la baile felix. Pt ca in experienta dvs ati intalnit si cazuri ca al meu, am sa va rog sa imi spuneti mai sunt sanse de recuperare sau voi ramane schioapa pe viata, pt ca se pare ca medicina nu e o stiinta exacta ca matematica si depinde de la caz la caz, mentionez ca am 44 de ani. Va multumesc din suflet si astept cu nerabdare raspunsul dvs
    Cu respect pentru timpul acordat, desi stiu ca toti medicii sunt in lipsa totala de asa ceva

  19. buna ziua am 15 ani si am fost diagnosticata cu scoliaza lombara dextroconcava si spina bifida s1 am dureri insuportabile pe coloana si se lasa durera in picioare .ce sa fac va rog frumos.

  20. am uitat sa va spun am facut toate investigatile 2 rmn ,radiografii kineoterapie si nimic ma doare foarte tare

  21. Am fost diagnosticat acum doua luni cu spondilolistezis L5- S1 de 3 milimetri cu pensarea spatiului intervertebral, inceput de osteofite, ultimele doua discuri deshidratate, fara hernii, sau compresiuni.Am facut 10 sedinte de fizioterapie, calmante, alifii, etc., dar nu sunt imbunatatiri spectaculoase.Durerile sunt doar lombare, inghinale si pe sold si fesa dreapta (cele inghinale, de pe sold si fesa parca au mai disparut, cele lombare au ramas).Mi s-a zis ca nu e inca de operat, dar imbunatatirile nu sunt spectaculoase.Ce e de facut ? Mai am voie sa fac sport ?

  22. Buna seara, va cer si eu o parere. Baiatul meu de 12 ani a inceput sa aiba dureri de spate in zona joasa, aproape de sold, care cateodata se transmiteau si in zona soldului. A observat acest lucru dupa un antrenament de fotbal( face atat fotbal cat si tenis de camp). Deoarece se repetau astfel de dureri am fost la un medic pediatru care l-a consultat, i-a facut si o radiografie si a zis ca nu are nimic, probabil s-a lovit si o sa-i treaca, i-a recomandat niste unguent antiinflamator. Am mers si la o clinica particulara, a facut un RMN care nu a aratat nimic in neregula. Copilul a facut si sedinte de terapie BOWEN, a continuat si cu unguente antiinflamatoare, dar durerea revine la efort, la antrenamente, meciuri, etc. Ce ma sfatuiti sa fac si care ar putea fi cauza acestor dureri? Multumesc frumos!

  23. Buna ziua,
    Am o fetita de 10 ani . Pe data de 18 februarie a fost operata de apendice. Analizele au fost Ok. I s-a facut radiografie la cap pentru ca o durea foarte tare capul inainte de operatie si nu s-a confirmat diagnosticul de sinuzita. Pe data de 20 martie am facut radiografie la sold in urma unor dureri aparute cu 4 zile in urma la sold. Radiografia a fost OK. Diagnostic SINOVITA cu tratament repaus total la pat 5 zile. Dupa a 4 zi de repaus total ne-am internat in spital pentru ca nu mai putea de dureri si un alt domn dr ne-am propus pentru radiografie luni la coloana pentru ca apăsând-o pe coloana jos o doare foarte tare. I-au facut analize la rinichi, ASLO, etc…toate foarte bune. Acum este pe antibiotic cu gentamicina si un diagnostic de sindrom posta operatie de apendicita. Întrebarea mea, pe langa faptul ca nu stiu ce ar putea avea ..nu sunt prea multe radiografii in cateva zile? Multumesc pentru raspuns.

  24. Buna ziua!De vreo 2 ani am dureri lombare.Am fost la medic,am facut radiografie si a rezultat ca am lordoza.Nu am facut inca fizioterapie.Durerrile nu sunt mari,pot face si exercitii,dansez si de multe ori am impresia ca exagerez.Stiu ca nu este bine.Cateodata fac si unele exercitii pe care mi le-a recomandat neurochirurgul.As vrea sa incep sa alerg,sa ma inscriu la cursuri de dans,insa as dori sa va cer sfatul.Pot face aceste lucruri,chiar daca inca nu am facut fizioterapie?Se va agrava problema?Multumesc!

  25. Buna seara..as avea nevoie de un sfat..in partea stinga a coloanei vertebrale ( partea de jos) mi- a aparut o inflamare ca un os crescut..nu ma doare, dar nu am fost la nici un medic..oare despre ce este vorba…

  26. Buna ziua, domnule doctor! Lordoza patologica poate fi diagnosticata cu ochiul liber? Am fost cu cel mic la o prietena kinetoterapeut (care nu mai practica) si i-am spus ca ma doare spatele, lombar, si analizandu-mi spatele a spus ca am lordoza. Sa ma duc sa ma investighez? Sau direct la un kinetoterapeut pt exercitii? Va multumesc aniticipat! Mentionez ca durerile persista de vreo 4 luni….

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.