sursa: https://www.slabsaugras.ro/ce-trebuie-sa-stiti-despre-vitamina-c/

Vitamina C (sau acidul ascorbic) este fara doar si poate una din cele mai eficiente substante cu rol antioxidant. Aceasta vitamina solubila in apa ajuta la stoparea proceselor degenerative si la bunul mers al intregului organism. Acidul ascorbic are o istorie destul de lunga, prima data fiind mentionat in secolul 16impreuna cu afectiunea care l-a facut celebru-scorbutul. Din pacate organismul uman nu este capabil sa sintetizeze aceasta vitamina motiv pentru care dieta si suplimentele alimentare sunt cele mai importante surse.

Utilitatea vitaminei C

-Vitamina C participa la formarea colagenului (componenta esentiala a cartilajelor, tendoanelor, ligamentelor, pielii si oaselor).
-Fara vitamina C metabolizarea aminoacizilor si sinteza hormonilor nu ar fi posibila.
-Rata de absorbtie a calciului si a fierului (doua componente extrem de importante pentru organism) sunt direct influentate de catre vitaminaC.
-Putem afirma ca stalpul de sustinere al sistemului imunitar este vitamina C.
-Cicatrizarea corecta si vindecarea plagilor are nevoie de o cantitate adecvata de vitamina C.
-Rolul antioxidant al vitaminei C ajuta intreg organismul sa lupte impotriva a numeroase afectiuni printre care se numara si cancerul, diabetul zaharat sau afectiunile cardiovasculare.
-Vitamina C poate fi considerat un conservant natural pentru alimente

Surse naturale de vitamina C

Cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele si legumele. Astfel o dieta bogata in acestea ofera zilnic o cantitate adecvata de vitamina C. Legumele precum ardeiul gras, patrunjelul, legumele cu frunze verzi (spanac, varza, broccoli), usturoiul, cartofii, morcovii si conopida sunt printre cele mai bune surse de acid ascorbic. In aceeasimasura fructele vor aduce un plus de vitamina C. Dintre acestea amintim ca cele mai bune surse: citricele, kiwi, papaya, fructele de padure, pepenele galben, caisele, ciresele, strugurii si fructul kaki. Astfel o dieta bazata pe 3-5 portii de fructe sau legume va ajuta organismul sa lupte printr-un aportul corect de vitamina C.

Recomandari

Daca alimentatia este singura sursa de vitamina C atunci riscul de aparitie a toxicitatii legate de o supraincarcare cu vitamina C este apropape imposibil. Daca se opteazainsa pentru suplimentele alimentare atunci trebuie sa existe limite in aportul acestora. Astfel doza zilnica recomandata de vitamina C este de 75-90 mg. Limita maxima admisa si peste care apare toxicitatea acestui compus este de 2000mg/zi. Organismul uman este intr-o continua schimbare motiv pentru care si nevoile se pot modifica.

Pornind de la acest lucru va propunem urmatoarele recomandari:
• 0-6 luni – 40 mg
• 7 luni -1 an – 50 mg
• 1-3 ani – 15 mg
• 4-8 ani – 25 mg
• 9-13 ani – 45 mg
• 14 – 18 ani (65-75mg);
• adulti – (75-90);
• femei insarcinate – 85 mg;
• femei care alapteaza – 120 mg

Riscuri
Chiar daca vitamina C pare unul din cei mai benigni compusi, in exces aceasta poate sa fie raspunzatoare de o serie de efecte secundare.
Litiaza renala este una din consecintele depunerii de oxalat la nivelul tractului urinar in urma excesului de vitamina C. De asemenea o cantitate prea mare de vitamina C poate sa aiba si un efect diuretic.
Cantitatea de fier din intestin poate sa fie sporita de catre un aport crescut de vitamina C. Acest lucru se traduce prin aparitiatulburarilor gastrointestinale: greata, varsaturi, dureri abdominale si constipatie. De asemenea la o cantitate foarte mare de vitamina C ingerata pot sa apara dureri de cap, ameteli si chiar stari de lesin. Si nu in ultimul rand merita amintita interactiunea vitaminei C cu alte medicamente printre care amintim antiinflamatoarele nesteroidiene si antiacidele care continsaruri de aluminiu. Recomandam prudenta in cazul in care asociati vitamina C cu aceste medicamente.

sursa: https://www.slabsaugras.ro/ce-trebuie-sa-stiti-despre-vitamina-c/

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.