Hernia de disc este o afectiune extrem de serioasa, care afecteaza atat barbatii, cat si femeile. Incidenta acesteia in randul populatiei este de aproximativ 15%. Apare in general la varsta matura (40-45 de ani), simptomatologia putand varia de la durere moderata la durere atroce invalidanta.

Majoritatea persoanelor care se confrunta cu aceasta afectiune nu ofera importanta cuvenita durerilor de spate. Urmeaza tratament simptomatic si amana vizita la medic, lucru ce face ca hernia de disc sa fie deseori diagnosticata tarziu. Coloana este formata din mai multe vertebre ce adapostesc maduva spinarii, intre care se gaseste discul intervertebral (format dintr-un inel fibros la exterior si din nucleul pulpos la interior). Cand are loc distrugerea acestuia cu hernierea nucleului pulpos, apar durerile de spate, deoarece intre vertebre nu mai exista material suficient ca sa amortizeze socurile. Astfel, radacinile nervoase sunt comprimate.

Care sunt cauzele?

Exista mai multe cauze care duc la distrugerea discului intervertebral si, implicit, la aparitia herniei de disc:

  • Procesul degenerativ caracteristic inaintarii in varsta;
  • Traumatismele coloanei vertebrale;
  • Accidentarile sportive, ridicarea greutatilor.

Hernia de disc poate aparea la orice nivel al coloanei vertebrale, insa cel mai des se intalneste la nivelul coloanei lombare, intre vertebrele L4 si L5, L5 si S1.

Simptome

Manifestarile pot varia de la o usoara jena la nivelul spatelui pana la dureri atroce cu prinderea nervului sciatic (durere de la nivelul coloanei lombare pe fata posterioara a piciorului pana in calcai). Totodata, cei deja diagnosticati pot prezenta atat contractura si spasm al muschilor spatelui, cat si parestezii la nivelul picioarelor. 

Cand se intervine chirurgical?

Exista doua situatii in care se intervine chirurgical:

  • Prima indicatie de a interveni chirurgical este in cazul unui pacient care are dureri extrem de mari, invalidante, care nu cedeaza la tratament analgezic cu doze maxime. Pentru acesti pacienti este clar ca exista compresie pe nerv, ce nu poate fi rezolvata decat pe cale chirurgicala. In urma unei astfel de interventii, calitatea vietii pacientilor se amelioreaza in mod spectaculos.
  • A doua indicatie ferma in ceea ce priveste optiunea pentru tratamentul chirurgical se stabileste in momentul in care apare paralizia pe unu sau pe mai multi nervi. In aceasta situatie, nu trebuie temporizata interventia chirurgicala, deoarece cu cat se asteapta mai mult, cu atat sansa de vindecare este mai mica si recuperarea postoperatorie este mai dificila. Exista cazuri in care, din cauza intarzierii interventiei chirurgicale, pacientul poate resimti si dupa operatie cateva dintre simptomele caracteristice herniei de disc (dureri, parestezii si chiar paralizii). Prin decompresia radacinilor nervoase efectuata la timp de catre o echipa de neurochirurgi familiarizata cu astfel de interventii, se poate realiza o recuperare functionala, de cele mai multe ori spectaculoasa.

Diagnosticul de certitudine se stabileste prin cateva teste imagistice: radiografii, computer tomograf (CT), rezonanta magnetica nucleara (RMN), mielografie (tehnica invaziva).

 

Articol apărut pe Farmaciata.ro

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.