Exercitiul fizic are un impact puternic asupra homeostaziei glucozei. Fie ca este vorba despre persoanele sanatoase, fie despre cei care sufera de diabet, este recunoscut faptul ca activitatea fizica influenteaza valorile glicemiei. Este importanta constientizarea variatiilor glicemice in timpul sportului pentru a putea actiona in consecinta. Atat hiperglicemia, dar mai ales hipoglicemia se pot manifesta zgomotos, putand avea diferite grade de severitate.
Ce sporturi sunt recomandate?
Multe din activitatile sportive practicate de populatia sanatoasa pot fi incorporate si in programul saptamanal al pacientului cu diabet. Chiar si asa exista o categorie de pacienti (cei cu probleme oculare sau leziuni la nivelul picioarelor) la care se recomanda prudenta in efectuarea activitatii sportive. In cazul acestora plimbarile sau inotul (cu insotitori) pot sa fie variante foarte bune pentru a face o activitate fizica.
Activitatea fizica zilnica-de real ajutor
Practicarea unui sport sau efectuarea zilnica a unei activitati fizice moderate pot avea un efect pozitiv asupra reglarii nivelului de glucoza din sange. Cercul vicios al obezitatii, hiperglicemiei si complicatiile acestora se poate anula in momentul in care pacientul cu diabet intelege ca prin practicarea unui sport va scadea in greutate, va reusi sa aiba glicemii mai bune, putand chiar simplifica tratamentul. Daca pacientul cu diabet nu este obisnuit cu sportul atunci este bine sa se inceapa treptat cu 10 minute/zi, cu cresterea progresiva a acestui interval de timp. In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva activitati fizice pe care un pacient cu diabet le poate efectua fara sa fie la risc de a avea un dezechilibru glicemic.
• Plimbati-va prin casa in timp ce vorbiti la telefon; daca aveti scari puteti sa incercati sa le urcati si sa le coborati de cateva ori pe zi.
• Curatenia in casa, mersul pe jos pentru a face cumparaturile, lucratul in gradina pot fi considerate exercitii fizice.
• Mersul cu bicicleta este o activitate placuta de care cei cu diabet se pot bucura.
• Exercitiile aerobice sunt si ele printre cele mai bune activitati pentru pacientul cu diabet. In medie 30 de minute pe zi sunt suficiente pentru ca efectul optim sa se vada atat din punct de vedere al indicelui de masa corporala, dar si pentru reglarea glicemiei. Aceste exercitii sunt extrem de eficiente pentru ca au efect asupra musculaturii striate. Cu cat pacientul diabetic va avea mai multa masa musculara si mai putina masa grasa acest lucru se va traduce prin scaderea in greutate si imbunatatirea controlului glicemic.
Planificarea exercitiilor fizice
Preventia este esentiala prin acest lucru intelegandu-se faptul ca e mai usor sa prevenim o hipoglicemie decat sa o tratam. Toti diabeticii trebuie sa stie ca sportul poate sa duca la dezechilibre glicemice atat timp cat nu sunt respectate cateva lucruri. In primul rand atunci cand se pune problema unei activitati fizice pacientul cu diabet trebuie sa se sfatuiasca cu medicul curant. Regulile de aur inainte de orice antrenament se refera la a avea un aport caloric adecvat si la a controla glicemia inainte de a face sport. Stiind de la ce glicemie se pleaca se poate stabili si doza de insulina necesara (in cazul celor care sunt pe acest tratament) pentru a evita o hipoglicemie.