Sistemul endocrin este in stransa legatura cu numeroase functii ale organismului. Hormonii sunt substante secretate de glandele endocrine ce joaca un rol esential in dezvoltarea normala si in mentinerea oraganismului in stare functionala. Fiecare hormon in parte poate influenta mai multe aparate si sisteme in mod diferit. Acestia sunt eliberati in sange, prin intermediul caruia pot ajunge la organele si sistemele pentru care sunt conceputi. Daca exista prea putini hormoni (secretii insuficiente) sau prea multi (hipersecretie), pot sa apara dezechilibre ce afecteaza bunul mers al organismului. In cele ce urmeaza va vom prezenta efectele hormonilor asupra sistemului muscular.

Testosteronul

Testosteronul este un hormon secretat atat la barbat cat si la femeie (in cantitate redusa). Acest hormon contribuie la dezvoltarea armonioasa a musculaturii barbatilor. In cazul in care exista un deficit, acest lucru poate sa se reflecte si asupra sistemului muscular. In egala masura, daca exista o secretie prea mare de testosteron la femeie poate sa apara o dezvoltare exagerata a musculaturii acestora, asemanatoare cu cea tipic masculina.

Hormonul de crestere

Hormonul de crestere este implicat in dezvoltarea armonioasa a intregului organism. Printre numeroasele roluripe care le are acest hormon se numara si dezvoltarea masei musculare. Atat adultii, cat si copii care prezinta o secretie inadecvata a hormonului de crestere prezinta hipotonie musculara si cresterea tesutului adipos in raport cu masa musculara. Persoanele cu un nivel scazut al acestui hormon se plang de oboseala si slabiciune musculara.

Cortizolul

Cortizolul sau hormonul de stres este secretat de catre glandele suprarenale. In situatiile in care exista un exces al acestui hormon, pot sa apara dureri la nivel muscular si chiar topirea musculaturii datorita efectului de catabolism proteic pe care il are acest hormon. Cu alte cuvinte, persoanele care prezinta cortizol in exces prezinta un aspect caracteristic descris in carti ca “lamaia pe scobitori” (abdomen marit de volum cu maini si picioare extrem de subtiri). De asemenea, acestia mai pot acuza si slabiciune musculara.

In cazul in care va confruntati cu slabiciune sau dureri musculare la efectuarea celor mai mici eforturi, este recomandat sa va adresati medicului endocrinolog, care, in urma dozarilor hormonale, va putea evalua posibilele dezechilibre existente si modalitati terapeutice pentru fiecare situatie in parte.

Photo: Unsplash.com

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.