Pulsoximetrul este un dispozitiv uzual folosit la camera de garda pentru a masura rapid pulsul si saturatia de oxigen din sange. Intrucat poate fi utilizat cu usurinta si la domiciliu de catre persoane care nu au o pregatire medicala, acest aparat este util pentru a monitoriza starea celor care prezinta probleme respiratorii. Pentru a intelege mai bine utilitatea acestui dispozitiv, vom incepe prin a prezenta cele mai frecvente afectiuni ce necesita monitorizare cu ajutorul pulsoximetrului. Totodata, in articolul de fata vom explica cum trebuie sa folositi acest dispozitiv si care sunt situatiile care afecteaza acuratetea masuratorilor.
La ce este util un pulsoximetru
Pulsoximetrul este util pentru verificarea capacitatii de pompare a oxigenului de catre inima sau pentru a monitoriza pacientii care se cunosc cu diverse boli cardiologice sau respiratorii. Astfel, pentru pacientii cu astm, boala pulmonara obstructiva cronica sau pneumonie, monitorizarea saturatiei oxigenului cu ajutorul acestui dispozitiv poate da detalii importante ce ii ajuta pe acestia sa ia masuri in momentul in care se constata diverse dezechilibre.
Daca va stiti cu o problema cardiorespiratorie si constatati ca valorile inregistrate de pulsoximetru nu sunt cele normale, atunci trebuie sa anuntati medicul sau sa mergeti cat mai repede la spital. Alaturi de afectiunile mentionate anterior, apneea in somn, anemia, insuficienta cardiaca si malformatiile cardiace congenitale sunt alte situatii in care nivelul de oxigen din sange poate sa scada, impunand astfel monitorizarea cu ajutorul pulsoximetrului.
Pozitionarea pulsoximetrului
Pozitionarea corecta a acestui dispozitiv va putea oferi date despre frecventa cardiaca si saturatia oxigenului. De regula, zona pe care se aplica pulsoximetrul trebuie sa fie relativ imobila si sa fie suficient de perfuzata pentru a se putea face cuantificarea parametrilor amintiti. Astfel, cele mai comune zone unde poate fi pozitionat pulsoximetrul sunt degetele de la mana sau lobul urechii. Pentru a evita masuratorile inexacte, cititi cu atentie instructiunile acestui dispozitiv (acesta vine de regula si cu o schema/desen care exemplifica felul in care trebuie pozitionat).
Exista cateva situatii care pot sa scada acuratetea masuratorilor efectuate cu ajutorul pulsoximetrului. Astfel, hipotermia si tensiunea arteriala scazuta pot afecta rezultatele obtinute in urma pulsoximetriei. Si, nu in ultimul rand, la persoanele care prezinta tremor al extremitatilor exista riscul sa apara erori de cuantificare.
Semnele scaderii oxigenului din sange
Uneori nu este nevoie sa aveti o pregatire medicala pentru a recunoaste semnele si simptomele ce anunta afectarea oxigenarii sangelui. Astfel, daca experimentati dureri de cap de diverse intensitati, tulburari de concentrare si lipsa coordonarii, dificultati in respiratie, fatigabilitate (oboseala), ameteala si confuzie, atunci folosirea pulsoximetrului este justificata. Avand in vedere toate aceste informatii, putem afirma ca pulsoximetrul ofera date importante medicului cu privire la gradul de oxigenare a sangelui, reflectand astfel starea pacientului si raspunsul acestuia la diverse tratamente.
Imagine: https://www.freepik.com/