Explorarea aparatului locomotor a avut parte de o evolutie impresionanta in ultimii ani datorita perfectionarii unor tehnici istorice de investigare dar si datorita aparitiei unor noi metode mai performante si mai sigure pentru pacient. Odata cu dezvoltarea tehnologiei informatiei, aparatura medicala a beneficiat la randul ei de aceste progrese prin implementarea noilor puteri de procesare si de calculare in aparatele de investigare imagistica a corpului uman.

Radiografia

Reprezinta prima forma de investigare a aparatului locomotor datorita disponibilitatii si a specificitatii in abordarea tesutului osos si a relatiilor pe care acesta le are cu structurile din jur. Majoritatea unitatilor medicale au in dotarea acestora un aparat care emite raze X, ce poate fi folosit extrem de rapid, iar in ziua de astazi rezutatul este aproape instantaneu. Evaluarea sistemului osos, articular si calcificarile tesuturilor moi beneficiaza de o rezolutie foarte buna din partea acestei metode radiologice.  Radiografia are un dezavantaj major in evaluarea tesuturilor moi care absorb foarte putin fotonii incidenti oferind o imagine neclara in nuante variate de gri, in lipsa prezentei unor structuri cu densitate crescuta(calcificari, corp strain) sau foarte scazuta, precum aerul.

Computer tomografia (CT)

Aceasta forma de investigatie radiologica cu raze X este o metoda avansata de evaluare a aparatului locomotor prin utilizarea radiatiilor Roentgen sub forma transversala si integrarea acestora cu ajutorul unui calculator care poate deosebi mult mai bine diferentele de densitate ale unor structuri apropiate.  Astfel, evaluarea tesuturilor moi este mult mai exacta, alaturi de o rezolutie crescuta a tesutului osos. In plus, se poate adauga substanta de contrast care creste substantial calitatea informatiilor din imaginile rezultate, in anumite circumstante. Desi este o metoda cu o incarcatura ionizanta crescuta, ramane investigatia de electie in urgentele medicale datorita rezolutiei bune a tuturor tesuturilor. Folosirea acestei investigatii trebuie sa aiba in vedere si necesitatea iradierii crescute pe care o foloseste in functie de zona investigata sau caracteristicile pacientului(gravide, cancere in observatie sau barbati care urmeaza sa procreeze).  Computer tomografia este investigatia preferata in evaluarea amanuntita a sistemului osos, in urma unor suspiciuni ridicate de radiografia traditionala. Fata de radiografie, CT introduce prezentarea axiala a structurilor si chiar constructia tri-dimensionala a tesutului osos pentru examinari detaliate ale anatomiei si patologiei.

Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (IRM)

Imagistica prin rezonanta magnetica ofera cea mai buna imagine pentru evaluarea tesuturilor moi.  Este o metoda de examinare fara radiatii ionizante, care foloseste campuri magnetice foarte puternice, inofensive corpului uman. Pentru tesuturile moi poate oferi detalii extrem de valoroase legate de natura procesului inflamator, degenerativ sau traumatic. IRM prezinta posibilitatea accesarii imaginilor din mai multe planuri si compararea simultana a acestora. Rezolutia tesutului osos este buna, dar evidentiaza mai exact vascularizatia sau procesul inflamator din interiorul acestuia. In plus, se pot administra substante de contrast, care cresc calitatea imaginii in functie de zona interesata. Dezavantajul major al acestei examinari este timpul  mare de scanare si necesitatea imobilizarii pe termen lung pentru o rezolutie cat mai buna a imaginii la final. Mai mult, procedura este foarte zgomotoasa intr-un spatiu claustrofobic, situatie care necesita pentru anumite categorii de pacienti sedare. De asemenea, aparatura este foarte costisitoare iar majoritatea unitatilor medicale nu dispun de un astfel de instrument.

Ultrasonografia (ecografia)

Ultrasnongrafia este printre cele mai noi investigatii imagistice aparute in lumea medicala, cu un potential foarte mare de utilizare in viitor. Este o metoda destinata in principal tesuturilor moi, dar are o utilizare foarte buna si pentru sistemul articular.  Tesutul osos nu este vizibil pe imaginea echografica. dar poate fi interpretat cu ajutorul unor semne distinctive pe imagine. Abordarea in timp real a zonei investigate, face ca echografia sa fie extrem de eficienta in urgentele medicale si este folosita pentru ghidajul unor explorari invazive de rutina sau chiar speciale.  Mai mult, contrastul si rezolutia tesuturilor moi este foarte buna pentru majoritatea afectiunilor musculare, tendinoase si articulare neatingand, insa, calitatea oferita de IRM. In plus, ultrasunetele pot fi folosite si pentru masurarea vitezei de curgere a sangelui, lucru care face ca echografia sa abordeze si sistemul vascular in timp real cu o calitate buna. Astfel, putem primi informatii legate de vasele de sange adiacente musculaturii sau zonei traumatizate sau investigarea naturii unor colectii lichidiene din profunzime.

Avantajul considerabil fata de alte investigatii imagistice este prezentarea imaginilor in timp real, lipsa radiatiilor si portabilitatea. Mai mult, prin schimbarea pozitiei sondei in relatie cu zona investigata putem salva imagini ale aceluiasi loc, dar observat din mai multe planuri.  In prezent, aparatele au fost reduse la nivelul unor sonde de marimea unui telefon mobil modern care se poate conecta la aproape orice interfata disponibila in prezent (laptop, tablet, smartphone sau chiar TV). Dezavantajul ultrasonografiei este in stransa legatura cu experienta si cunoasterea celui care opereaza si interpreteaza imaginile.

Viitorul in imagistica medicala este greu de prevazut in momentul de fata din cauza evolutiei rapide a tehnologiei. Fiecare investigatie imagistica are ca tinta anumite tipuri de tesuturi,  dar ramane in final decizia medicului pe care o alege pentru a intelege si a vizualiza mai bine diagnosticul in concordanta cu modul sau de gandire si disponibilitatea aparaturii.

Autori – Dr Vlad Ilie si Dr Alin Popescu – medicina sportiva

Imagine: https://www.freepik.com/

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.