WE LOVE SPORT: Domnule doctor, cât de sigur este sportul practicat în timpul pandemiei de copii?
Dr. Alin Popescu: Sportul în pandemie trebuie să se subscrie unor reguli. Nu spun că e comod, dar cu puțină disciplină putem face acest lucru. Tenisul de câmp, de exemplu, este printre cele mai sigure sporturi, singurul detaliu de care trebuie să avem grijă fiind partea legată de vestiar. La fel și tenisul de masă. Sporturile de echipă la copii sunt mai chestionabile – echipa e un grup și în grup uităm mai ușor să ne protejăm și să-i protejăm și pe alții. În orice caz, toate sporturile de copii vor trebui să se repornească inteligent, pentru că inactivitatea nu e bună nici fizic, dar nici psihic. Trebuie să ne supunem legislației, iar colectivitățile mari nu sunt recomandate. Însă copiii încep oricum școlile, așa că vom avea parte de un mimetism și în sport. Sunt numeroase cluburi sportive școlare care au tras obloanele pe 11 martie și nu s-au deschis nici până acum. Este vorba, de fapt, despre sănătatea populației. Deja sunt șase luni fără sporturi de contact sau de echipă și totul trebuie repornit gradual, cu reacomodarea la efort.
W.L.S: Au existat niște propuneri la nivel de minister al Educației ca, odată cu reluarea școlii, sportul să dispară din orar. Cum vi se pare această decizie?
Dr.A.P: E o aberație, nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Și-așa avem destui copii obezi, hrăniți cu mâncare megaprocesată, care stau non-stop cu nasul în ecrane. Așa că ar face bine ca școala românească să nu renunțe la sport. Sigur, aici totul ține de minimele dotări ale școlii și de istețimea profesorilor. Va fi mai greu în sezonul rece, asta e cert. Însă pericolul sedentarismului e subestimat și primii care greșesc aici sunt părinții. Mișcarea nu e o rată bancară, pe care s-o poți suspenda șase luni din cauza epidemiei. Fiul meu a făcut niște ore de sport online foarte potrivite. Semnalul e foarte bun, trebuie să le dăm orice semn că sportul e esențial și dacă e pandemie, și dacă nu e. Da, ducem o viață stranie și parcurgem o provocare medicală majoră, dar sportul ne vorbește tocmai despre importanța imunității, a normoponderalității, a somnului bun și odihnitor. Activitatea fizică aduce o stare de funcționare optimă a organismului, deci și o capacitate crescută de a lupta împotriva bolilor.
W.L.S: Știu că aveți o slăbiciune pentru înot. Decizia autorităților de a păstra închise bazinele acoperite vi se pare bună sau greșită?
Dr.A.P: A fost o precauție, prin care ministerele Sănătății și Sportului au transmis că nu sunt dispuse să riște nimic. Nu peste tot sunt vestiare suficient de mari și nu toate bazinele au intrări și ieșiri diferite, ca să creezi circuite de deplasare. Însă înotul e un sport miraculos și o soluție terapeutică perfectă pentru durerile de spate sau pentru recuperarea după diverse intervenții chirurgicale. E o formă de mișcare eficientă, care îți protejează partea inferioară a trupului și pe care o voi recomanda întotdeauna.
W.L.S: În ultima jumătate de an, majoritatea copiilor nu se mai pot dezlipi de telefoane sau tablete și este un fenomen care se adâncește. Ce pot face părinții pentru a-i activa din nou și pentru a-i retrimite spre mișcare?
Dr.A.P: E o misiune dificilă, mai ales din cauza hiatusului școlar. Cu această ocazie, atenția față de tot ce înseamnă ecran s-a schimbat mult în rău. Dacă le iei tableta, se duc la telefon. Dacă le iei și telefonul, se duc la laptop. Eu aș spune că pentru un copil, o perioadă cuprinsă între 30 și 60 de minute este tot ce aș recomanda. Poate părea puțin în ziua de azi. Trebuie să fie scoși din case, trebuie să citească. Să-și antreneze ori corpul, ori mintea.
W.L.S: Ce părere aveți despre sportul online? Nu cumva are în el o doză de artificialitate care-l face imposibil pe termen lung? Sau e un compromis potrivit pentru perioada aceasta dificilă?
Dr.A.P: Pe termen lung, nu ai cum să înlocuiești sportul practicat corect și temeinic. Însă e mai mult decât nimic dacă vine din partea școlii. Copilul își dă seama că școala îi spune că sportul nu trebuie să dispară din viața lui. Pe termen lung, acest lucru nu merge. Nu se poate face corect sport cu mulți participanți în același timp. E vorba de faptul că profesorul nu poate îndrepta mișcările, dar și de faptul că elevii se plictisesc.
W.L.S: Cât de OK este să faci sport cu masca pe față? Este cazul sălilor de sport, spații închise. Am văzut și bicicliști cu mască. Există posibile efecte adverse?
Dr.A.P: În aer liber, masca nu are căuta pe față. În spații închise, da, o purtăm, mai ales dacă sunt aglomerate. Masca nu are efecte adverse dacă facem sport cu ea pe față, dar e adevărat că disconfortul crește, mai ales când ea e purtată corect, peste nas și gură.
W.L.S: Ce riscăm odată cu reluarea competițiilor sportive, la nivel de copii și de seniori?
Dr.A.P: Sportul nu va putea fi Covid-free pentru că virusul se răspândește în medii largi – îl poți lua din familie, mijloacele de transport în comun, supermarketuri. Vom avea, fără îndoială, sportivi pozitivi. Însă atunci nu mai ești sportiv, ci ești pacient.
W.L.S: Afectează pandemia fenomenul de supraponderalitate în privința copiilor? Se văd deja efectele sau trebuie să ne așteptăm să ne izbească peste câțiva ani?
Dr.A.P: Mi-e teama că da. Tendința exista bine-merci și fără pandemie. Dar este evident că pandemia o accentuează nedorit. Paradoxal, speranța mea e că frica îi va face pe părinți să-și dea seama că e dăunător pentru copii. Teama de faptul că oamenii cu imunitate slabă, obezii și diabeticii sunt grupe de risc dovedite în fața SARS-CoV-2, dar și în fața altor afecțiuni.
W.L.S: Exercițiu de imaginație: omenirea a mai sărit ani olimpici, dar numai din cauza războaielor. Cât de grav ar fi pentru mișcarea sportivă internațională ca Jocurile Olimpice de la Tokyo să nu aibă loc nici în 2021?
Dr.A.P: Dacă Jocurile Olimpice nu vor avea loc nici în 2021, vor avea loc în 2022. Astfel s-ar scurta următorul ciclu olimpic la numai doi ani, dar ar fi un sacrificiu meritat. E vorba despre presiunea de imagine, dar și despre rămânerea în atenția publică a unor modele, tipare, exemple, pentru campionii de mâine. Într-un fel sau altul, lumea trebuie să meargă mai departe.
Interviul în întregime îl găsiți aici:https://wesport.ro/stiri/dr-alin-popescu-medicina-sportiva-miscarea-fizica-nu-e-o-rata-bancara-pe-care-so-intrerupi-din-cauza-pandemiei-si-so-reiei-dupa-sase-luni-3868
Imagine: https://www.freepik.com/