Oscilatiile tensiunii arteriale sunt o acuza frecvent intalnita in populatia generala. Mai mult decat atat, hipertensiunea arteriala netratata poate avea consecinte nefaste asupra organismului, motiv pentru care dorim sa va prezentam cateva reguli de baza care sa va ajute sa monitorizati in mod corect valorile tensiunii arteriale.
De regula, cand aceasta creste peste 140/90mmHg, incep sa apara diverse simptome, printre care amintim durerea de cap si ametelile. Chiar si asa, nu putini sunt cei care sunt asimptomatici desi prezinta valori crescute ale tensiunii arteriale.
Ce trebuie sa stiti despre masurarea tensiunii arteriale
Pentru cei care doresc sa isi monitorizeze tensiunea arteriala (fie ca este vorba despre cei care se cunosc cu hipertensiune, fie ca discutam despre un simplu control) exista in comert o varietate de dispozitive, de la tensiometrul clasic pana la cel automat. Acestea pot prezenta diferite modalitati de prindere la nivelul antebratului sau bratului. Toate vin cu instructiuni de folosire, insa dorim sa ne asiguram ca respectati cei mai importanti pasi atunci cand va monitorizati tensiunea arteriala.
In acest sens, pentru a realiza acest gest cat mai corect trebuie sa intelegeti ca tensiunea arteriala poate fi influentata de respiratie, pozitia corpului, odihna (sau lipsa acesteia), stare emotionala sau practicarea unei activitati sportive. In plus, valorile tensiunii arteriale pot varia de la o masuratoare la alta (insa nu semnificativ-nu mai mult de 20 mm Hg). Cu alte cuvinte, nu va asteptati ca la doua masuratori succesive valorile aratate de aparat sa fie absolut identice.
Reguli pentru a masura corect tensiunea arteriala
- Inainte de a va masura tensiunea arteriala este indicat sa nu beti cafea, sa nu fumati (cu o jumatate de ora sau o ora inainte) si sa nu practicati o activitate sportiva.
- Se recomanda sa stati pe scaun, cu spatele rezemat atunci cand masurati tensiunea, iar bratul sa fie sprijinit pe o masa, astfel incat cotul sa fie aproximativ la nivelul inimii.
- Nu trebuie sa vorbiti sau sa miscati bratul in timpul masuratorii.
- Si, nu in ultimul rand, este indicat sa faceti doua masuratori ale tensiunii arteriale la interval de 5 minute. Media celor doua masuratori este valoarea pe care trebuie sa o considerati ca fiind cea corecta.
Persoanele care sunt deja diagnosticate cu hipertensiune arteriala ar trebui sa aiba un caiet in care sa isi noteze valorile tensiunii arteriale pentru a putea avea o evidenta clara a tensiunilor pe o anumita perioada.
In plus, daca acestia au inceput un tratament antihipertensiv, este cu atat mai bine sa noteze toate valorile si sa le prezinte medicului atunci cand merg la evaluarea periodica. In acest fel medicul isi va putea da seama daca tratamentul functioneaza sau daca este nevoie si de alte masuri.
Atentie la hipertensiunea de halat alb! De regula, aceasta situatie trebuie suspectata atunci cand monitorizarea tensiunii releva valori crescute in cabinet, dar normale la monitorizari repetate la domiciliu. Cu alte cuvinte, acest lucru poate sa insemne ca emotiile pacientului au cauzat valorile tensionale crescute fara ca acest lucru sa necesite tratament.
Imagine: https://www.freepik.com/
Articol aparut initial pe catenapascupas.ro