Atat tiroida cat si paratiroidele sunt glande endocrine fara de care organismul uman nu ar putea supravietui. Desfasurarea normala a proceselor organice, cresterea si dezvoltarea si mentinerea unui echilibru fosfocalcic se numara printre atributiile acestor glande.
Pentru a intelege mai bine importanta si rolurile indeplinite de acestea voi prezenta pentru fiecare in parte impactul pe care il au asupra organismului.
Glanda tiroida
Tiroida este o glanda endocrina localizata la baza gatului. Aceasta secreta hormonii tiroidieni (T3 si T4) pe care ii depoziteaza la nivelul foliculilor tiroidieni, iar cand organismul o cere ii secreta in torentul sanguin. Printre principalele roluri ale acestei glande se numara: reglarea proceselor metabolice, sustinerea dezvoltarii fatului, mentinerea sanatatii aparatului reproductiv, reglarea nivelului de colesterol, mentinerea tonusului muscular si functionarea corecta a sistemului nervos.In momentul in care functia tiroidiei este perturbata pot sa apara o serie de afectiuni.
Astfel, atunci cand tiroida produce mai putini hormoni (afectiune ce poarta denumirea de hipotiroidism), organismul se va confrunta cu semne si simptome de tipul: piele uscata, intoleranta la frig, constipatie, bradicardie, cresterea nivelului de colesterol, tulburari ale ciclului menstrual si crestere in greutate.
La polul opus se afla hipertiroidia sau afectiunea caracterizata de un nivel ridicat de hormoni tiroidieni in sange. Astfel, pacientii cu hipertiroidie se vor plange de intoleranta la caldura, transpiratii excesive, accelerarea tranzitului intestinal, scadere in greutate cu apetit pastrat, cresterea frecventei cardiace, agitatie si insomnii.
Si, nu in ultimul rand, tiroida poate sa sufere modificari structurale prin aparitia nodulilor de tiroida. Toate aceste afectiuni au nevoie de evaluare endocrinologica si tratament tintit pentru fiecare patologie in parte.
Glandele paratiroide
Glandele paratiroide (de regula in numar de 4, dar pot fi si mai multe) se afla in vecinatatea tiroidei, posterior de aceasta. Atunci cand sesizeaza ca nivelul de calciu din sange scade, paratiroidele secreta un hormon (parathormonul) responsabil de reglarea nivelul de calciu din organism. Totodata, acest hormon important secretat de glandele paratiroide este responsabil de reglarea vitaminei D3, care, la randul ei, va fi implicata in absorbtia intestinala a calciului.Si la nivelul glandelor paratiroide pot sa apara diverse probleme. Tiroidectomia este o interventie chirurgicala care presupune indepartarea tesutului tiroidian. Indicatiile acestei proceduri pot fi aparitia nodulilor de tiroida suspecti sau gusile foarte mari care fac compresie pe structurile din jur.
Avand in vedere ca paratiroidele sunt localizate posterior de glanda tiroida, o interventie chirurgicala de acest fel poate sa lezeze aceste glande si sa cauzeze hipoparatiroidismul. Aceasta afectiune va fi caracterizata de un nivel scazut al calciului in sange.
La spectrul opus se afla hiperparatiroidismul, caracterizat de un nivel crescut de parathormon si, deci, de hipercalcemie. Ambele situatii, atat hipoparatiroidismul cat si hiperparatiroidismul, necesita evaluari endocrinologice periodice si tratament tintit.