Varicele reprezinta o afectiune frecventa, incidenta lor fiind estimata la aproximativ 25% din populatie cu pondere egala la ambele sexe.
Varicele reprezinta dilatatii ale venelor membrelor inferioare care apar mai frecvent in partea superioara a gambei, pe partea interna, la nivel subcutanat. Aspectul varicose este dat de sinuozitatile venelor dilatate.
Factori favorizanti ai aparitiei varicelor
Exista mai multi factori care determina aparitia si, ulterior agravarea varicelor la nivelul membrelor inferioare:
- Profesia in cazul in care aceasta implica ortostatism prelungit (perioada lunga in care se sta exclusive in picioare)
- Obezitatea, cu atat mai importanta cu cat excesul ponderal este mai semnificativ
- Sarcina deoarece pe langa excesul ponderal firesc asociat acesteia exista si o schimbare a profilului hormonal care favorizeaza dilatatia mai facila a peretilor venosi
- Incaltamintea neadecvata (prea stramta sau cu toc prea inalt)
- Tratamentul anticonceptional oral urmat timp indelungat poate agrava boala
- Sporturile care presupun utilizarea excesiva a detentei (volei si baschet) sunt de asemenea factori favorizanti pentru dezvoltarea in timp a varicelor
- Factorul genetic este de asemena citat in literatura de specialitate ca factor care influenteaza aparitia si evolutia ulterioara a bolii varicoase
Cum se manifesta?
In functie de gradul de dilatatie (si implicit de insuficienta) al venelor superficiale, tabloul clinic se compune din: senzatie de greutate si tensiune in picioare, de gambe grele si “nelinistite”. Persoana in cauza simte nevoia sa isi miste mereu picioarele pentru ca nu se simte bine in repaus.
Tendinta la edeme (umflarea gambelor), crampe musculare nocturne, dureri de diferite grade sub forma de arsura sau intepatura la nivelul gambelor (mai ales in ortostatism), prurit apparent nejustificat la nivelul membrelor inferioare (senzatie de mancarime care se accentueaza o data cu evolutia varicelor).
Cum se trateaza?
Dupa stabilirea diagnosticului care trebuie sa fie facut de catre medicul chirurg sau de catre cardiolog, singura modalitate de tratament cu efect durabil este interventia chirurgicala. Celelalte optiuni terapeutice (tratamentul medicamentos, unguentele aplicate local, contentia elastica cu ciorapi speciali, pozitia membrelor inferioare cat mai mult timp ridicate) sunt doar tratamente care dau satisfactie pentru o perioada relative scurta de timp, temporizand evolutia bolii dar neputand sa o vindece).
Exista mai multe metode de chirugie a varicelor (inclusive operatia cu laser, singurul in masura sa decida metoda de abordare fiind medicul chirurg). Dupa interventie evolutia este in general favorabila existand insa si cazuri de recidiva. Practic poate sa existe o recidiva in acelasi loc (operatia a fost incomplet efectuata) sau pot aparea dilatatii ale venelor din alte zone necesitand o alta interventie chirurgicala. Rata recidivelor varicoase difera in functie de statisticile publicate pana in prezent intre 10-25%. Totusi solutia chirugicala in pofida unei posibile recidive ramane principala optiune terapeutica .
Complicatii posibile in lipsa tratamentului
Netratate varicele pot da trei tipuri principale de complicatii grave:
- Ruptura varicelor – poate determina o sangerare masiva iar daca nu se intervine rapid poate surveni decesul .
- Tromboflebita superficiala varicoasa (complicatie redutabila de tip trombotic).
- Ulcerul de gamba (rana la nivelul gambei care nu se mai vindeca) aparitia lui fiind precedata de alte tulburari de tip trofic (pielea devine bruna).
Retineti!
Varicele reprezinta o problema relative frecventa de sanatate si frumusete a membrelor inferioare, insa diagnosticata si tratata la timp si efficient nu influenteaza viata ulterioara a persoanei afectate.
Imagini: https://www.freepik.com/