Sacroileita reprezinta o inflamatie a uneia sau ambelor articulatii sacroiliace care este articulatia dintre coloana sacrala cu pelvisul. Face parte dintr-un grup de boli numite spondiloartropatii – artrite inflamatorii ale coloanei vertebrale. Cel mai frecvent simptom este durerea lombo-sacrala, motiv pentru care ridica dificultati de diagnostic, putand fi usor confundata cu alte boli care cauzeaza dureri sacro-lombare.

Miscarile in aceasta articulatie sunt minime, functia acestei articulatiii este de a absorbi socurile de la nivelul coloanei vertebrale printr-o miscare de tip planorism. Inflamatia articulatiei sacroiliace este de obicei cauzata de artrita degenerativa, leziuni traumatice cum ar fi cele prin accident de autovehicul sau lovituri in regiunea pelvina sau fese. Femeile au un risc mai mare de a dezvolta sacroileita, deoarece pelvisul acestora sufera in timpul nasterii prin intinderea ligamentelor de la acest nivel, determinand modificari degenerative si durere cronica.

Cauze

O gama larga de factori pot cauza sacroileita, cum ar fi:
– Spondiloartropatii care includ spondilita anchilozanta, artrita asociata cu psoriazis
– Artrita degenerativa denumita si osteoartrita coloanei vertebrale, ducand la degenerarea articulatiei sacroiliac cu inflamatie si durere usoara.
– Ridicare de greutati, mai ales daca ridicati incorect sau muschii nu sunt pregatiti pentru acel tip de activitate.
– Un traumatism sau un impact brusc, cum ar fi un accident de autovehicul sau o lovitura care afecteaza coloana vertebrala, partea inferioara a spatelui, pelvisul sau fesele.
– Sarcina , din cauza pelvisului care trebuie sa se acomodeze nasterii, ducand la intinderea ligamentelor care duc la degenerare.
– Infectia articulatiei sacroiliace cauzata de anumite bacterii cum ar fi brucella
– Infectiile de tract urinar, care se pot extinde de la nivelul tractului urinar, rinichi, vezica si uretra la articulatia sacroiliaca
– Endocardita- aceasta infectie la nivelul endocardului poate sa ajunga in articulatia sacroiliaca.
– Persoanele care isi injecteaza droguri pot avea un risc crescut de a dezvolta sacroileita.

Simptome

Durerea din sacroileita este in general difuza si apare cel mai ades in fese si la nivelul coloanei lombosacrate, care poate iradia in membrele inferioare si se agraveaza in ortostatism prelungit, urcatul scarilor, alergare, posturi extreme.
Frecvent, sacroileita este confundata cu sciatica. Multe boli reumatice nu se limiteaza doar la inflamatia articulatiei sacroiliace ci si la alte organe ale corpului cum ar fi pielea, vasele de sange, ochii, inima, plamanii, rinichii si sistemul nervos.

Simptomele sacroileitei mai pot include:
– durere si rigiditate in partea sacrata a coloanei vertebrale, coapse sau fese, mai ales dimineata sau in timpul ortostatismului prelungit. Durerea si rigiditatea pot aparea si la nivelul soldurilor si a umerilor.
– durerea se agraveaza in timpul mersului datorita miscarii de pendulare a soldurilor care determina apropierea suprafetelor din articulatia sacroiliaca
– inflamatia la nivelul unui ochi sau a ambilor( uveita sau irita)
– se asociaza frecvent si cu psoriazisul, diaree cu sange sau febra care apare brusc.

Tratament

Consta in cele mai multe cazuri in repaus, medicatie antiinflamatorie si terapie fizicala care atenueaza simptomatologia. Terapia fizicala trebuie orientate pe mobilizare( exercitii si manipulari efectuate de catre kinetoterapeut) si pe stabilizarea articulatiei prin tonifiere musculara.
Terapia antalgica. Pentru alinarea durerii se utilizeaza preparate injectabile cortizonice dirijate fluoroscopic, deoarece aceasta articulatie este situata profund in regiunea fesiera si acoperita de catre muschi. Utilizarea razelor fluoroscopice ajuta la vizualizarea articulatiei sacroiliace si permite medicului sa vada exact locul in care va injecta substanta care va scadea inflamatia si va reduce durerea.
Medicatia antireumatica (DMARDs) include administrarea de sulfasalazina si methrotrexat, al caror rol este de a limita degenerarea articulara. Administrarea timpurie a acestor medicamente este foarte importanta, ducand la incetinirea acestei degenerari.
De obicei acest tip de medicatie se asociaza cu administrarea de antinflamatorii nesteroidiene sau corticosteroizi, deoarece reprezinta o medicatie care actioneaza incet si poate dura cateva luni pana cand se observa anumite beneficii.
Inhibitorii de factor necrotic tumoral (TNF)- reprezentati de etanercept si infliximab, cu rol in blocarea citochinei care actioneaza ca agent inflamator. Blocand citokina TNF poate reduce durerea, rigiditatea si tumefierea articulara.
Terapia fizicala include atat repausul pentru a ajuta la calmarea durerii si tumefierii, cat si anumite miscari care trebuie efectuate cum ar fi exercitiile de stretching pentru a mentine flexibilitatea in articulatii si exercitiile de tonifiere pentru stabilizarea articulatiei.

De cele mai multe ori inflamatia articulatiei sacroiliace se datoreaza unei boli reumatice mult mai grave cum ar fi spondilita ankilozanta, motiv pentru care trebuie investigata in continuare orice modificare de structura a articulatiei sacroiliace, pentru a putea administra tratamentul necesar.

  1. Interesant articol,domnule doctor,cel putin pt mine,care demult suspectez ca durerile difuze dar persistente din zona lombara,cu iradiere spre fese,bilateral,care apar dupa stat in picioare prelungit sau mers mai indelungat sant legate de articulatiile soldurilor si NU de cele ale coloanei lombare.Si stiti de ce?Pt ca,paradoxal,aceste dureri se atenueaza sau dispar pt o vremedupa o mobilizare sistematica a soldurilor si taliei prin diferite exercitii.
    Apropo,pana la urma,dg de certitudine se pune doar pe baza semnelor clinice sau se folosesc alte mijloace(Rx,RMN,Eco)?
    O zi buna si multumiri pt raspuns.

      1. o intrebare mi sa detectat si mie sacroileita si mi sa impus o dieta vegetariana.Ajuta la ceva daca o respect

  2. Buna seara.Tocmai ce am fost diagnosticata cu aceasta boala (in urma unui ex.RMN),urmeaza acum niste teste de sange si voi vedea in continuare ce va urma.As dori sa stiu cat mai multe despre aceasta afectiune,am atatea intrebari incat nici nu stiu cu care sa incep.Am citit tot ce am gasit pe net despre boala si sincer ma sperie rau.Tatal meu sufera de spondiloza anchilozanta si cocxartroza,este pensionat pe caz de boala de 5 ani,oare asta sa fie mostenirea mea?

  3. Despre complicatii, prognostic si stil de viata nu prea ati specificat nimic… S-ar putea sa ne oferiti cateva informatii legate de acestea?
    Va multumesc

  4. buna ziua
    as avea si eu niste intrebari
    mi sa pus diagnosticata preventiv cu sacroileita
    dar marea problema e ca sunt gravida in 5 luni si jumatate si au inceput durerile de spate in zona de jos
    ce as putea face?

    1. Stai cat mai mult timp intinsa in pat sau in pozitia sezut, pemtru o ameliorare si pentru a nu forta coloana vertebrala, zona lombara! foloseste gel antireumtic sau antiinflamatoare care pot fi administrate si pe timp de sarcina, si calmante la fel, care nu pun viata fatului in pericol! durerile o sa se accentueze pe masura ce arcina evolueaza!

  5. A si eu o intrebarea in urma unei RMN am fost dianosticata cu sacoroilieita va rog sin suflet daca stiti un tratament pentru aceasta boala am niste dureri foarte mari va multumesc!

  6. buna ziua,am fost diagnosticata de curand cu sacroeleita bilaterala,am si 3 operati la coloana,ultima de 2 luni si am dureri foarte mari la nivelul soldurilo,abia ma misc.am facut rmn si radiografi si la toate au iesit acelasi diagnostic.am facut 1 infiltratie,dar doar cateva saptamani am simtit soldurile amurtie,apoi a revenit durerile insuportabile.am fost din nou la medic si mi sa spus sa fac din nou 1 infiltratie.nu stiu ce sa mai fac,am 25 de ani si am dureri foarte mari.

  7. buna ziua.am fost diagnosticata cu sacroileita bilaterala de curand.eu sunt operata de 3 ori la coloana,ultima de 2 luni de zile.am dureri foarte mari de picioare si de solduri.am facut 2 infiltrati si degeaba,medicamente tot ce a fost posibil am luat si nimic.acum mi sa spus sa mai fac 1 infiltratie in ambele solduri.nu stiu ce sa mai fac sa scap de dureri.am 25 de ani si abia mai merg.

    1. Din păcate nu exista doctori în România care sa trateze aceasta boală ..se dau cu părerea și atât, exact ca unul fara studii

  8. Buna seara,sunt insarcinata in 14saptamani si de o saptamana am dureri in zona osului sacru mai ales cand vreau sa ma aplec desi nu fac miscari bruste, durerile nu le aveam inaintea sarcinii, vor fi doar in perioada asta sau vor exista si dupa sarcina si ce exercitii as putea face pentru a ma ajuta? Multumesc!

  9. Buna seara! Recent am fost dignoaticata cu spondiloartropatie in urma mai multor investigatii. Nu este un diagnostic concret, pt ca mai de facut un rmn, si un Hla b27. De cand am primit acest diagnoatic m.am tot interesat care poate fii cauza, mai ales ca eu am pornit de la o durere taioasa de genunchi. Am mers pe mainile mai multor medici, dar nimeni nu a gasit un raspuns concret, pana cand am mers la un medic reumatotlog. Eu nu am acuzat alte dureri in afara de cele de genunchi. A.si dorii sa imi spuneti daca aceasta poate fii cauza durerilor? Si de ce atat de devreme? Am 22 de ani!

  10. Bună ziua.Am și eu o problema foarte. grava.Am o sacroilenta degenerative și ma omoară compresia pe nervul rusinos ce radiază în vezica ,penis și nu mai știu încotro sa apuc..VA ROG DIN SUFLET ..AM FAMILIE ȘI NU ȘTIU ÎNCOTRO SA MAI APUC….AJUTAȚI-MĂ CU INFORMAȚII. .MULTUMESC

  11. Mi s-a pus diagnosticul de sacroileita în urma unui rmn.Ce trebuie sa fac ? La ce trebuie sa mă aștept?

  12. Buna ziua,

    In urma examinarii RMN am primit urmatorul diagnostic:

    -plex epidural anterior discret hipertrofiat in portiunea lombo-sacrata, venele angorjate venind in contact cu elementele radiculare;

    – minima protruzie discala L5-S1 laterala dreapta, fara contact disco-radicular intraforamenal, cu hipersemnal T2 pe inelul fibros ce traduce discontinuitate fibrilara la acest nivel;

    – modificari inflamatorii cronice la nivelul articulatiilor sacro-iliace, cu minim edem osos pe si in 1/3 inferioara, sacrat stang 1/3 inferioara.

    Pana ajung cu acest rezultat la un medic care sa le interpreteze, as avea nevoie sa stiu ce inseamna cele de mai sus si cat de grav este.

    Va multumesc!

  13. Buna ziua,copilul meu joaca fotbal la republicani si acuza o intindere inghinala care nu ii trece desi a urmat tratament cu Ketonal retard,diclofenac gel si a folosit si banda kinesiologia.Unde ma invatati sa merg cu el la ce medic?Ce soecialitate?Multumesc

  14. Bună ziua
    Am avut de făcut o radiografie lombară profil și una bazin.
    Pe trimiterea de la medicul de familie apărea din greșeală in plus și lombară față. Așa că din păcate am făcut 3 radiografii în loc de 2. Am făcut lombară față și profil și bazin toate in aceeași zi. Este vreo problema? Mă refer la cantitatea de radiații.
    Mulțumesc

    1. Am întrebat la radiologie Hipocrat și au spus că s-au folosit pt toate 3 radiografiile 225 kilovolți. Eu citisem pe internet despre mSV. Mulțumesc

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.