Reumatismul articular acut este o reactie inflamatorie a organismului ce apare ca raspuns la agresiunea streptococului beta hemolitic de grupa A.
Exista o sansa de 3% ca o persoana sa dezvolte aceasta boala in urma unei infectii a gatului netratata sau tratata necorespunzator. Copiii cu varsta cuprinsa intre cinci si cincisprezece ani sunt cei mai expusi sa dezvolte infectii ale gatului, si in consecinta reumatism articular acut. Alti factori de risc sunt saracia, locuintele aglomerate, lipsa de acces la un sistem adecvat de ingrijire medicala. Frecvent in tarile in curs de dezvoltare, reumatismul articular acut este rar intalnit in tarile dezvoltate, unde se raporteaza astfel de cazuri doar ocazional.
In 75% din cazuri boala debuteaza prin febra si artita migratorie care afecteaza articulatiile mari ( genunchi, glezna, coate, incheietura mainii ). Aceste articulatii devin rosii, calde, umflate, lucioase si extrem de dureroase. Afectarea nu este simetrica, adica boala nu afecteaza o articulatie specifica din partea dreapta si cea stanga a corpului in mod simultan.
Complicatii
Cea mai serioasa complicatie a bolii este pancardita, care poate genera o boala cronica cardiaca si dizabilitate sau, in final, moarte. Pancardita reprezinta inflamarea tutror celor trei straturi ale inimii: stratul interior care captuseste inima (endocardul), sacul care contine inima (pericardul) si muschiul inimii ( miocardul ). Un procent de 40-80% dintre cei cu reumatism articular acut dezvolta pancardita. Aceasta complicatie are cele mai serioase reactii adverse pe termen lung: sunt afectate valvele inimii (structuri care asigura curgerea sangelui in directia corecta intr-un anumit moment al ciclului cardiac). In consecinta, sangele va curge in directia gresita, inapoi, sau va intampina o rezistenta crescuta din partea unei valve rigide. Inima nereusind sa faca fata acestei situatii, va trimite o cantitate necorespunzatoare de sange in circulatia generala.
Mult mai rar apare o afectare tegumentara, eritemul marginat, sub forma unor pete roz dispuse pe trunchi si la radacina membrelor. Aceste pete nu sunt pruriginoase ( fara senzatie de mancarime ) si apar in special la pacientii care vor dezvolta probleme cardiace. Mai pot fi evidentiate uneori sub piele proeminente de marimea unor boabe de mazare, numite noduli subcutanati. Acestia sunt duri ca si consistenta, dar nedurerosi la palpare si cel mai frecvent se situeaza la nivelul coloanei, genunchiului si cotului.
O boala neurologica numita coree isi poate face simtita prezenta la cateva luni dupa infectia initiala, cauzand miscari involuntare, spasmodice, slabiciune musculara, vorbire neclara si tulburari de personalitate.
Diagnostic
Diagnosticul se pune in urma unei examinari atente a pacientului. Exista o lista cu criterii pentru diagnostic, “Criteriile Jones”, divizata in criterii majore si minore. Un bolnav este diagnosticat cu reumatism articular acut daca intruneste doua criterii majore sau doua minore si unul major. In ambele cazuri, trebuie dovedit ca boala a fost precedata de o infectie cu streptococ.
Criteriile majore sunt: cardita, artrita, coreea, nodulii subcutanati, eritemul marginat.
Criteriile minore sunt: febra, durerile articulare, modificarea activitatii electrice a inimii ( dovedita prin masurararea activitatii electrice printr-un test numit electrocardiograma ), prezenta in sange a anumitor proteine care apar precoce in bolile inflamatorii/infectioase ( prin intermediul analizelor de sange ).
Investigatii
La capitolul investigatii, analizele de laborator pot indica o anemie moderata, cresterea numarului de leucocite, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) accelerata. In exsudatul faringian se constata prezenta streptococului beta hemolitic de grup A.
Tratamentul trebuie initiat cat mai repede cu putinta si va dura pana la 12 sapatamani. Se recomanda repaus total la pat, deoarece miscarea solicita cordul. Medicatia antibiotica pentru inlaturarea infectiei streptococice ( Penicilina G ) se administreaza timp de zece zile, dupa care va fi urmata de o cura profilactica cu moldamin. In caz de rezistenta se foloseste ampicilina.
Simptomele artritei se amelioreaza atunci cand pacientul ia un preparat ce contine aspirina sau un antiinflamator nesteroidian precum ibuprofenul. Formele usoare de cardita raspund la acest tip de tratament, insa formele grave necesita corticoterapie. Miscarile involuntare din coree sunt combatute cu diazepam in cazurile usoare sau cu haloperidol in cele severe.
Ca indicatii se mentioneaza alimentatia fara sare, saraca in grasimi si glucide, bogata in proteine si vitamine.
Convalescenta, care dureaza 2-3 luni, trebuie supravegheata. Se vor relua treptat activitatile, sub tratament profilactic, suprimand activitatea sportiva.
Preventie
Evitarea recidivelor reumatismale este posibila prin profilaxie efectuata cu penicilina cu actiune prelungita ( moldamin ), administrata intramuscular. Diagnosticul corect al faringitei streptococice si tratamentul corect condus timp de zece zile cu antibioticul adecvat diminueaza riscul instalarii reumatismului. Prevenirea complicatiilor in momentul in care exista deja o afectare cardiaca presupune administrarea de antibiotice inaintea oricarei proceduri care ar putea permite accesul bacteriilor in torentul sanguin ( de exemplu, inainte de interventii stomatologice ).
Alimentatia in sezonul rece trebuie sa fie bogata in calorii si vitamine, suplimentar in vitamina A si D2, fier.
Prognostic
Prognosticul pe termen lung este influentat de prezenta sau de absenta carditei, deoarece este singura manifestare a reumatismului articular acut cu efecte ireversibile. Bolnavii cu forme usoare de cardita sau fara au un prognostic excelent. Formele severe de cardita pot genera insuficienta cardiaca sau alte probleme pe termen lung, avand indicatie de inlocuire chirurgicala a valvei afectate.
N.B. O forma a acestui articol a aparut in anul 2009 in revista „Farmacia ta” – la sectiunea „Ghid practic” – sub semnatura mea!
1 Comment