Se poate scadea in greutatea daca se scoate din alimentatie carnea?

Raspuns: FALS
Carnea si produsele din carne nu sunt cele de care trebuie sa ne temem atunci cand tinem dieta. De cele mai multe ori cei care renunta la carne ajung sa consume intr-o maniera compensatoare o cantitate mai mare de calorii deoarece senzatia de foame este mai pronuntata (carnea fiind un aliment satios). O alimentatie bazata pe carne slaba (pui, curcam, peste), legume, furcte si produse lactate cu un procent scazut in grasime fara a se face insa excese nu afecteaza silueta in mod negativ. Cu alte cuvinte nu carnea este cea care trebuie eliminata din dieta zilnica (pentru o scadere armonioasa in greutate) ci dulciurile, painea, pastele si produsele de patiserie. Si nu in ultimul rand cei care renunta la carne trebuie sa inteleaga ca aceasta este o sursa importanta de fier si vitamina B12 substante de care organismul are nevoie.

Sunt medicamentele de slabit o varianta buna pentru o silueta de invidiat?

Raspuns: FALS
Oricat de tentant ar suna un tratament medicamentos pentru slabit implica numeroase riscuri. Utilizarea pe termen lung a unui astfel de tratament poate avea numeroase efecte negative asupra metabolismului, inimii si sistemului nervos. Marea majoritate a produselor existente pe piata contin efedrina substanta ce poate afecta sistemul nervos si inima pana la aparitia depresiei sau a aritmiilor. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca dupa intreruperea tratamentului de cele mai multe ori kilogramele in plus sunt puse la loc. Avand toate acestea in vedere este de preferat unui astfel de tratament o dieta echilibrata la care se adauga practicarea in mod regulat a unei activitati fizice.

Daca se inlocuieste zaharul cu zaharina se poate slabi mai usor?

Raspuns:FALS
Despre zaharina (indulcitor artificial) s-a crezut mult timp ca este un ajutor de nadejde in combaterea kilogramelor in plus putand inlocui zaharul. Ultimele studii nutritionale arata exact contrariul si anume ca persoanele care folosesc zaharina pe post de indulcitor uzual se confrunta in continuare cu problema supraponderabilitatii. Mai mult decat atat zaharina oricat de inofensiva ar parea se pare ca provoaca numeroase atipii celulare fiind legaturi clare intre consumul acesteia si aparitia cancerului de vezica urinara, genital si de prostata. Acestea fiind spuse o varianta sanatoasa de inlocuire a zaharului rafinat este mierea de albine. Chiar daca nu doriti sa folositi zaharina trebuie sa stiti ca aceasta este intalnita in numeroase produse de cofetarie si panificatie lucru ce impune o atentie deosebita in citirea etichetelor inainte de cumpararea unui produs.

  1. Buna ziua! As dori sa va intreb, daca imi permiteti, cam la ce cantitate de carbohidrati( cereale, paine) ar trebui sa se se limiteze o persoana care doreste sa slabeasca si care desfasoara o activitate statica (munca la birou). Va multumesc!

    1. Glucidele sau pe intelesul tuturor zaharurile trebuie sa reprezinte in cazul unei persoane sanatoase aproximativ 50-55% din ratia calorica zilnica. Cu alte cuvinte necesarul zilnic de glucide ar trebuie sa se mentina in intervalul 100-300g/zi. Pentru a putea avea o idee generala despre cantitatea de glucide ingerate intr-o zi trebuie sa stiti ca 1g de glucide este echivalentul a 4 Kcalorii. Cunoscand aceste lucruri va sfatuim sa cititi cu atentie eticheta produselor inainte de a le cumpara pentru a va informa cate glucide contin. Sursele cele mai bune de glucide ( care nu pun in pericol silueta si care nu incetinesc digestia) sunt fructele!
      Este recomandat sa se evite consumul exagerat de dulciuri, produse de patiserie cat si utilizarea unei cantitati mari de zahar pentru indulcirea ceaiului sau cafelei.
      In cazul in care totusi simtiti nevoia de dulce incercati pe cat posibil sa nu faceti astfel de imprudente mai frecvent de 2 ori saptamanal.

      1. Nu cred ca fructele sunt cea mai buna sursa de glucide. Au si ele rolul lor, dar mai mult de 300g fructe (ex: 2 mere mai mari) pentru o persoana care vrea sa dea jos kilograme nu cred ca sunt recomandate, ele avand intre 10-15% ba chiar 22% glucide.Daca cineva vrea sa manance cantitativ mai mult poate manca legume care cresc la suprafata solului (nu cele sub forma de boabe) care au doar 3-5%glucide.Pentru un meniu echilibrat care se presupune ca va deveni mod de viata e nevoie de toate categoriile de alimente: paine (are 50%glucide-mult mai putin cea hipoglucidica care acum se gaseste in toate supermarketurile), paste,orez,mamaliga,cartofi,fasole boabe (fierte au 20-28% glucide), evident fructe (dar tot cantitate limitata) si legume (3-5% glucide -cele de la suprafata solului, pt ca radacinoasele au la fel de multe glucide ca si fructele).
        Acestea fiind zise, 160g glucide cat contine un meniu de 1200-1300kcal (cu care se pot da jos kg fara infometare) se pot obtine din 4felii paine, 200g orez/cartofi/paste/mamaliga (cantarite fierte), 300g fructe (mai putin struguri si banane) si 400g legume.
        Iar zaharina poate avea efecte adverse doar daca e consumata in cantitati mari. Daca o persoana consuma 3 pastilute de zaharina /zi cand isi bea ceaiul sau cafeaua, e putin probabil sa-i apara atipii celulare. Studiile de laborator care dovedesc implicarea sigura a zaharinei in mutatiile celulare folosesc cantitati de zaharina echivalente cu cateva cutii de zaharina/persoana/zi, experienta imposibila in viata reala. Mierea de albine, oricat ar fi ea de sanatoasa, ingrasa si in plus, ca si zaharul, e nerecomandata persoanelor diabetice.

Lasă un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.