Organismul uman prezintă trei tipuri de mușchi și anume: mușchii striați (sau scheletici), cei netezi care intră în alcătuirea organelor și mușchiul inimii.
În momentul în care apare o distrugere a țesutului muscular scheletic se elimină în sânge o componentă numită mioglobina (proteina ce intră în componența celulei musculare) acest fenomen purtând numele de rabdomioliza. În momentul în care fibra musculară este lezată are loc eliminarea în sânge a mioglobinei care din păcate poate precipita la nivel renal având la acest nivel un efect toxic cu posibilitatea apariției insuficientei renale acute. De asemenea distrugerea țesutului muscular poate cauza un dezechilibru electrolitic important cu apariția deshidratării și a tulburărilor de ritm cauzate de valorile crescute în sânge ale potasiului.
Cauzele rabdomiolizei
– traumatismul prin strivire de la nivelul mușchilor este una dintre cele mai frecvente cauze de rabdomioliză
– arsurile extinse și electrocutarea
– imobilizarea prelungită (întâlnită frecvent în cazul pacienților cu accident vascular cerebral sau alte patologii care îi obligă pe aceștia să rămână o perioadă lunga de timp la pat) poate avea repercusiuni negative asupra unor grupe de mușchi asupra cărora acționează greutatea corpului cu apariția rabdomiolizei.
– efortul fizic prelungit și excesiv (cel mai frecvent în cazul ridicării greutăților) poate duce la strivirea mușchilor
– criza convulsivă prelungită și statusul epilepticus în care mușchii sunt contractați pentru o perioadă lungăp de timp poate duce la lezarea acestora
– medicamentele menite să scadă colesterolul (statinele), antidepresivele, antipsihoticele, amfetamina, ketamina, heroina, LSD și mai toate drogurile recreaționale pot afecta țesutul muscular
– variațiile mari de temperatură la care este supus organismul (hipotermia sau hipertermia) pot cauza apariția rabdomiolizei
– infecțiile virale, bacteriene și afecțiunile autoimune, ca: polimiozita sau dermatomiozita, sunt și ele citate ca posibile cauze de lezare musculară
Cum se manifesta rabdomioliza?
Cele mai comune manifestări ale distrugerii țesutului muscular sunt:
– durerea musculară
– slăbiciunea musculară
– apariția urinei închise la culoare
Odată mușchiul lezat, la acest nivel, are loc un proces inflamator care explică durerea și slăbiciunea locală. Mioglobina în exces datorată distrugerii fibrei musculare este excretată urinar astfel explicându-se de ce pacienții cu rabdomioliză observă culoarea închisă a urinei. Mulți dintre cei care se confruntă cu această problema se prezintă alarmați la medic crezând ca urina închisă la culoare este de fapt sânge. Examinarea microscopică dovedește faptul că urina nu conține hematii.
În momentul în care rinichiul este afectat ajungându-se la insuficiență renală acută pot apărea următoarele simptome și semne:
– apariția edemelor de cauză renală
– scăderea diurezei
– letargie, slăbiciune generalizată
– simptome cauzate de hiperpotasemie: greață, confuzie, apariția tulburărilor de ritm
Tratament și prognostic
În cazul în care în urma unui efort fizic important, a unui traumatism sau după începerea tratamentului cu statine observați închiderea la culoarea a urinei la care se adăugă apariția durerilor și a slăbiciunii musculare prezentați-vă de urgență la medic. În cazul în care s-a instalat complicația renală trebuie instituită hidratarea parenterală pentru obținerea unui debit urinar adecvat. Există cazuri severe în care se poate ajunge chiar la hemodializă. De asemenea, este extrem de importantă corectarea hiperpotasemiei pentru a îndepărta astfel orice risc de apariție a tulburărilor de ritm (care pot pune viața în pericol).
Prognosticul acestei afecțiuni și evoluția clinică favorabilă depind în mare măsură de cât de repede se ajunge la medic și de tratamentul instituit în timp util.
3 Comments
Multumita articolului dumneavoastra despre rabdomioliza am realizat de ce sufera mama. Suntem din Constanta si am fost deja la multi doctori, fara succes. Ma intereseaza foarte mult daca dumneavoastra tratati aceasta afectiune sau puteti recomanda pe cineva in Constanta care o trateaza.
Analiza de creatinkinaza este de 6 ori mai mare decat normal si mama are toti muschii atat de slabiti incat abia isi mai poate tine capul. A fost trimisa sa se interneze in spital pentru mai multe analize dar i s-a spus ca nu sunt locuri si a fost programata pentru 26 iunie. Va rog sa ne sfatuiti, mii de multumiri. Ne putem deplasa la Bucuresti pentru tratament.
Am uitat sa specific ca mama a luat Crestor timp de 4 ani, apoi Actonel in decembrie 2014 si i s-a spus ca e posibil sa fi contribuit ambele la acest rezultat. A stopat ambele medicamente dar progresele sunt foarte mici. Multumesc din nou.
Am fost diagnosticata cu leucemie acuta myeloid.am facut transplant de celule stem .dupa 4 luni am inceput tratament cu nexavar 1 luna doza minima si 2 luni maxim.dupa 1 luna maxim, am inceput sa am durere de spate si oboseala ,durerea a urcat la umeri si git.acuma sunt in spital,nu pot tine capul sus,au oprit tratamentu cu nexavar,5 zile am fost pe imunoglobulina,5 zile pe steroizi iv,acuma au redus steroizi la 50 tablete.oase,carrier nu au fost afectate,doar muschìi imflamati. Ce tratament am nevoie si cit timp dureaza refacerea masei musculare? Fac exercitii de fizio dar e f incet si mainile imi sunt amortite tot timpul.