Ligamentele, muschii si tendoanele care reprezinta structurile moi din jurul oaselor si articulatiilor, pot fi lezate in mai multe moduri.
Tipuri de leziuni:
- Entorsele – leziuni care apar ca rezultat al intinderii sau ruperii muschilor sau tendoanelor. Entorsele se produc atunci cand muschiul este intins la extrem. uschiul poate fi partial rupt, mai ales la jonctiunea cu tensonul care se fixeaza pe os. In cazul rupturii, muschiul sau tendonul se rupe complet.
- Luxatiile – leziuni care apar ca rezultat al intinderii sau ruperii ligamentelor. Acestea presupun clacarea ligamentului in proximitatea articulatiei. De obicei se produce in timpul unei rasurciri bruste, cand oasele din articulatia respectiva se deplaseaza peste limitele mobilitatii fiziologice si rup tesuturile din jur.
Simptomele acestor leziuni sunt de la dureri de intensitate mica până la dureri severe, rigiditate, umflături și / sau vânătăi. Sunt cazuri in care este greu să se diferențieze fractura vs entorsa / luxatie, insa metoda de acordare a primului ajutor este aceeasi. Prin urmare, atunci când vorbim despre entorsa / luxatie, ne putem gandi si la o eventuala fractura si invers.
Entorsele si luxatiile apar frecvent in activitatile sportive. In cazul acestor tipuri de leziuni ar trebui constatat daca locul leziunii este dureros si sensibil, daca exista dificultati in miscarea zonei afectate, mai ales daca este vorba de o articulatie, daca zona afectata este tumefiata si vanata. Urmatorul pas este aplicarea procedurii RICE (Rest, Ice, Compresion, Elevation) pentru a diminua tumefactia si durerea:
- Rest (repaus) – este o componenta cheie a refacerii organismului – ajutati persoana care a suferit o entorsa/luxatie sa se intinda;
- Ice (gheata) – gheata este un remediu excelent la reducerea răspunsului inflamator și a durerii asociate cu caldura generata de creștere a fluxului sanguin. Raciti zona afectata cu compresa cu gheata. Se recomanda aplicarea compreselor cu gheata cate 20 de minute/ora.
- Compresion (compresie) – Compresia are ca scop reducerea edemului rezultat din procesul inflamator. Cu toate ca edematierea zonei afectate este inevitabila, totusi un edem prea mare are ca rezultat pierderea semnificativa a functiei. Sprijiniti confortabil zona afectata, apoi cu un bandaj elastic bandajati pana la articulatia urmatoare. Spre exemplu, pentru o leziune la nivelul gleznei, bandajul trebuie sa se extinda de la baza degetelor pana la genunchi. Verificati circulatia in exteriorul zonei bandajate din zece in zece minute, deoarece un bandaj strans va avea drept rezultat afectarea circulatiei in zona respectiva.
- Elevation (ridicare) – are ca scop reducerea edemului prin cresterea intoarcerii venoase. Acest lucru va duce la diminuarea edemului, iar efectul este scaderea intensitatii durerii si umflaturii.