Diabetul zaharat este principala cauza de hiperglicemie (cresterea valorilor glucozei din sange). In aceeasi masura pacientii diabetici (fie ca este vorba de diabet tip 1 sau 2) care fac tratament cu insulina pot sa se confrunte cu scaderea glicemiei sub nivelul normal – hipoglicemie.
Ambele situatii sunt periculoase pentru organism fiind nevoie de o interventie medicala rapida si eficienta. Trebuie mentionat ca exista si alte afectiuni care pot duce la scaderea glucozei din sange printre care amintim tumorile secretante de insulina (hormon hipoglicemiant).
Cum recunoastem hiperglicemia?
Hiperglicemia poate sa fie trecuta cu vederea o perioada indelungata deoarece organismul se obisnuieste cu aceste valori crescute. Cu alte cuvinte multi pacienti diabetici sunt asimptomatici. Diagnosticul poate fi pus in momentul in care se efectueaza analizele anuale uzuale sau cand incep sa apara simptomele.
Scaderea in greutate, poliuria (urinari dese) si polidipsia (sete profunda) pot fi primele semne ale unui nivel crescut al glicemiei. Un nivel foarte inalt al zaharurilor din sange poate sa puna viata in pericol. Urgentele medicale care pot pune viata in pericol sunt statusul hiperglicemic hiperosmolar si cetoacidoza diabetica. Prima situatie afecteaza de regula pacientii care se confrunta cu diabet zaharat tip 2 si care prezinta insulino rezistenta (rezistenta tesuturilor la actiunea insulinei) pe cand a doua situatie e mai frecvent intalnita la pacientii cu diabet zaharat tip 1 care nu isi fac tratamentul cu insulina (sau nu si-l fac in mod corect).
Ce este de facut?
Daca apare stare generala proasta, oboseala, poliuria-polidipsia si scaderea in greutate recomandam o vizita cat mai rapida la medic pentru a verifica glicemia. In cazul in care este cunoscut deja diagnosticul de diabet si apare slabiciune, pierderea cunostintei atunci este nevoie ca pacientul sa fie transportat de urgenta la spital pentru a beneficia de ingrijire si tratament de specialitate. Pacientii in cetoacidoza gasiti cazuti pe strada sau in casa pot emana un miros de mere verzi care seamana destul de mult cu mirosul de alcool motiv pentru care se confunda cauza starii proaste cu o posibila intoxicatie alcoolica.
Cum recunoastem hipoglicemia
Hipoglicemia este cauzata de scaderea glucozei din sange si apare de regula la pacientii diabetici care fac tratament cu insulina si medicamente din clasa sulfonilureicelor dar si la cei care se confrunta cu tumori secretante de insulina (insulinom-cauza foarte rara). Aceasta entitate medicala este mai periculoasa chiar decat hiperglicemia fiind insa reversibila in momentul in care pacientiiisiautoadministreaza zahar. Hipoglicemia se manifesta prin urmatoarele: paloare, transpiratii reci, senzatia de foame, slabiciune, tahicardie, tulburari de vedere, ameteli, reactivitate intarziata, confuzie pana la pierderea cunostintei si coma.De regula pacientii care sunt in hipoglicemie nu mai pot reactiona alert astfel incat cei din jur trebuie sa recunoasca rapid aceste semne si sa actioneze.
Ce este de facut?
In cazul in care sunteti in prezenta unui pacient cu hipoglicemie care este insa constient trebuie sa ii administrati o cantitate de zaharuri (20g)-suc dulce, cubulete de zahar, bomboane. Daca pacientul nu este constient atunci trebuie adminstrata glucoza intravenos sau glucagon (subcutanat/intramuscular). Daca nu aveti pregatirea necesara atunci trebuie chemata rapid o salvare deoarece hipoglicemia poate sa puna viata pacientului in pericol.