Exercitiul fizic are un impact puternic asupra homeostaziei glucozei. Fie ca este vorba despre persoanele sanatoase, fie despre cei care sufera de diabet, este recunoscut faptul ca activitatea fizica influenteaza valorile glicemiei. Este importanta constientizarea variatiilor glicemice in timpul sportului pentru a putea actiona in consecinta. Atat hiperglicemia, dar mai ales hipoglicemia se pot manifesta zgomotos, putand avea diferite grade de severitate.
Ce se intampla cu glucoza in timpul efortului fizic
In momentul efortului fizic sustinut, organismul are nevoie de energie pentru a putea functiona. Astfel, sursele principale de energie (combustibilii) in timpul antrenamentului sunt glucoza si acizii grasi liberi. In primele 30 de minute de sport sursa majora este glucoza ce provine din sange, muschi si ficat. In mod normal, variatiile glicemiei nu duc la problem majore, insa pacientii cu diabet zaharat pot risca o hipoglicemie (scaderea valorii glucozei din sange). Daca acestia sunt in tratament cu insulina sau medicamente din clasa sulfonilureicelor, cu atat mai mult creste riscul de hipoglicemie, motiv pentru care aceasta categorie de personae trebuie sa fie pregatita pentru aceasta eventualitate.
Sportul in cazul pacientilor cu diabet
Activitatea fizica regulata, indiferent de forma acesteia, nu trebuie sa fie contraindicate pacientilor cu diabet, deoarece aceasta are un impact pozitiv asupra acestora. Sigur ca exista riscul de hipoglicemie sau chiar hiperglicemie, insa daca aceste complicatii sunt intelese si sunt luate masurile necesare, pacientii diabetici pot duce o viata perfect normala din care sportul nu lipseste. Este adevarat ca in cazul pacientilor cu diabet de tip 1 activitatile sportive aerobe pot duce la scaderea rapida a glucozei in sange in timp ce efortul fizic anaerob poate sa creasca glicemia. Chiar si asa, un antrenor specializat in coordonarea antrenamentelor pacientilor cu diabet la care se adauga o dieta personalizata pot evita aparitia acestor neplaceri.
Efortul fizic si nivelul glucozei
Efortul fizic poate fi considerat un stres fiziologic pentru organism, ducand la importante perturbari in homeostazia glucozei si in necesarul de energie. Efortul fizic poate fi clasificat in doua mari categorii: aerob si anaerob, in functie de viteza si forta contractiei musculare la care se adauga substratul energetic utilizat. Daca in mod normal aceste tipuri de efort nu produc diferente substantiale, in cazul pacientilor diabetici pot avea efecte divergente din punct de vedere al valorilor glicemiei. Nivelul de glucoza ce circula in sange in mod normal la o persoana de 70 de kg este estimat la 4 g. In momentul in care se incepe un exercitiu fizic aerob de intensitate medie, productia de glucoza de la nivelul ficatului creste de 5-10 ori pentru a putea acoperi consumul acesteia in periferie. De asemenea, controlul valorii glicemiei din sange in timpul efortului sta si sub influenta a numerosi hormoni precum glucagon, insulina, catecolamine si cortizol.
Monitorizarea glicemiei in timpul efortului – de real ajutor
Persoanele sanatoase nu necesita monitorizarea glicemiei in timpul efortului. Nu acelasi lucru se poate spune despre diabetici (mai ales cei care fac tratament cu insulina sau sulfonilureice). Acestia trebuie sa isi monitorizeze in mod activ glicemia inainte de a incepe efortul, in timpula cestuia si dupa, pentru a intelege care sunt variatiile in timpul antrenamentului. De asemenea, alimentatia corecta joaca un rol important in cazul acestor pacienti. Este nevoie ca inainte de a face sport sa se consume o anumita cantitate de carbohidrati (recomandata de catre medicul diabetolog). In functie de valorile glicemiei ce precede efortul fizic se va ajusta doza de insulina pentru a evita o posibila hipoglicemie.