Federatia Romana de Rugby in colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti continua campanie de donare de sange, cu a patra donare, ultima, din 2018.
Astfel, vineri, 14 decembrie, in sala de conferinte a Federatiei Romane de Rugby, de pe Bd. Marasti nr.18-20, sector 1, Bucuresti, va fi amenajat un centru de donare respectand toate regulamentele in vigoare.Cei care doresc sa isi ajute semenii, pot veni sa doneze sange vineri, intre orele 8:15 – 11:45. Pentru gestul lor, donatorii vor fi rasplatiti cu beneficiile acordate de lege.
„Dorim sa incheiem acest an in forta si sa pastram numarul minim de 50 de donatori pe care i-am avut la cele trei campanii precedente din 2018, de aceea va rugam sa fiti alaturi de noi. Donarea de sange este un gest extrem de important, este un gest mic din partea noastra, a tuturor, care poate insa reda speranta la viata a cuiva aflat in grea suferinta. Ii asteptam cu drag pe toti cei care pot fi alaturi de noi vineri si doresc sa le multumesc, inca de pe acum, pentru timpul pe care si-l rup din programul lor pentru a ajunge la donarea de sange”, a declarat Alin Popescu, medic coordonator FRR.
Chiar TU poti dona daca:
1. Ai varsta cuprinsa intre 18 si 60 ani;
2. Ai o greutate corporala minima de 50 kg;
3. Ai tensiunea arteriala sistolica (maxima) intre 200 mmHg si 110 mmHg;
4. Nu ai afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, sifilis, hepatita virala cronica, HIV/SIDA
5. Au trecut 70 zile de la ultima donare.
! Daca esti hipertensiv (pana la 200 mmHg, insa!) trebuie sa stii ca este chiar recomandat sa donezi.
In Romania donatorului de sange ii sunt recunoscute si acordate o serie de drepturi si avantaje menite a incuraja si stimula acest act caritabil, salvator pentru unii dintre semenii nostri.
Donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, urmatoarele:
-un numar de 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil;
– o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati sau o zi scutire de frecventa, in ziua donarii, in cazul elevilor, studentilor si a militarilor;
– decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu sau de resedinta inscrisa în actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange; in cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna.