Oare suntem suficient de constienti de riscurile pe care le presupun kilogramele in plus? In Romania prevalenta obezitatii este de 37% in populatia adulta, in prezent existand peste patru milioane de persoane care se lupta cu excedentul ponderal, dintre acestia 20,7% sunt obezi clinic. Iar anul 2009 nu anunta nimic bun in acest sens…
• Afectiuni cardio-vasculare: Hipertensiunea arteriala este de 4 ori mai frecventa in randul persoanelor obeze decat in cazul normoponderalilor. Surplusul ponderal inseamna necesar crescut de oxigen si nutrienti ceea ce determina cresterea fluxului sangvin si, prin acesta, cresterea presiunii la nivelul peretilor arteriali. De asemenea, cresterea in greutate are tipic drept consecinta cresterea nivelului de insulina (hormonul care regleaza nivelul glucozei din sange) care se asociaza cu retentie de sodiu si apa determinand, astfel, cresterea volumului sangvin. Suplimentar creste frecventa cardiaca. Toti acesti factori pot duce la aparitia hipertensiunii arteriale. Ateroscleroza coronariana este o afectiune determinata de formarea de depozite de grasime la nivelul peretilor arteriali determinand ingustare lumenului arterial si astfel este redus fluxul sangvin catre inima. Efectul direct este instalarea anginei pectorale, iar daca se produce un blocaj complet, infarctul miocardic.
• Diabet zaharat tip II: 80% dintre bolnavii de diabet zaharat tip II sunt obezi! Obezitatea este in fapt una dintre cauzele principale incriminate in declansarea acestei afectiuni. Rezistenta la insulina este mecanismul prin care supraponderalitatea poate conduce la instalarea unui diabet patent. In ultimii ani s-a constat cresterea incidentei diabetului in randul tinerilor, consecinta directa a obezitatii infantile.
• Dislipidemie: Dislipidemia este de 10 ori mai frecventa in randul populatiei supraponderale! Dieta bogata in acizi grasi saturati (grasime) poate conduce nu numai la surplus ponderal dar si la nivele mari ale colesterolului in sange. In timp, acesta se depune la nivelul peretilor arteriali determinand ateroscleroza cu risc mare pentru arterele coronariene (inima) si cerebrale (accident vascular cerebral). De asemenea, hipercolesterolemia creste riscul de litiaza biliara (pietre la nivelul vezicii biliare).
• Cancer: Femeile obeze, care prezinta o distributie a surplusului de grasime in special in regiunea abdominala, sunt cu 70% mai susceptibile de a dezvolta cancer pancreatic s-a demonstrat in cadrul unui studiu de amploare, cunoscut ca Women’s Health Initiative, in care au fost evaluate mai mult de 138.000 de femei la menopauza din Statele Unite, pe o perioada de peste 7 ani. Intr-un alt studiu efectuat in cadrul Institutul German de Nutritie din Postdam pe un lot de 368.277 de pacienti s-a demonstrat legatura dintre obezitatea abdominala si cancerul de colon si rect. Pacientii au fost urmariti pe o perioada medie de aproximativ 6 ani si s-a constatat ca, in special, la barbati greutatea crescuta si indicele de masa corporala crescut (IMC) sunt factori care determina cresterea riscului de a dezvolta cancer de colon. Exista date statistice care atesta legatura directa dintre obezitate si alte tipuri de cancer ca: cancer renal, cancer de san si prostata.
• Tulburari de fertilitate si probleme in timpul sarcinii: Tesutul adipos in exces poate creea probleme de fertilitate atat la barbati cat si la femei. De asemenea, femeile insarcinate obeze prezinta risc de avort spontan, probleme la nastere – necesitatea unei operatie de cezariana, risc de diabet gestational. Potrivit unui studiu 35% dintre decesele femeilor insarcinate s-ar datora complicatiilor date de obezitate.
• Afectiuni cerebrale: Pe langa riscul de accident vascular cerebral (vezi mai sus) se atrage atentia ca supraponderalii au un risc crescut de a dezvolta la batranete maladia Alzheimer (dementa senila).
• Osteoartrita: Kilogramele in plus solicita suplimentar articulatiile soldului, coloanei vertebrale si genunchilor erodand cartilajul si determinand, in timp, aparitia artrozei.
Am „pus” pe prima pagina acest articol din… melancolie! A fost publicat prima data in 1 februarie 2009 – atunci cand a pornit acest blog la drum!
9 Comments
Domnul doctor imi puteti spune un regim de slabire.Am peste 5-6 kg peste greutatea ideala, si nu as vrea sa ma apuc sa slabesc dupa ureche, de aceea va cer ajutorul. Va multumesc
Am mult prea putine elemente (varsta, constitutite, activitate zilnica etc.) pentru a va putea oferi un raspuns cat de cat pertinent. Si oricum un regim de slabire, in opinia mea, trebuie personalizat!
MULTUMESC FRUMOS PT ACESTE MINUNATE INFORMATI ! MULTA BAFTA CU ACEST BLOG MINUNAT. INTREBARE; DOMNUL DR ALIN POPESCU DA SI SFATURI IN NUTRITIE ? MULTUMESC FRUMOS !
Obiectul meu principal de activitate nu e nutritia, Simona! Dar nici nu sunt strain de acest subiect. In general o fac (zona aceasta de nutritie) ca o parte integranta intr-un plan mai amplu care vizeaza stilul de viata! Sunt insa nutritionisti „full-time” (cum e cazul dr. Serban Damian)!
Buna ziua. Si eu as vrea sa mai slabesc cateva kg. Am ajuns sa fiu obsedata de greutatea mea.
Decizia este foarte buna. Ca sa poti fi ajutata trebuie insa mult mai multe detalii…
Buna ziua!
As dori sa-mi da-ti si mie cateva sfaturi despre cum as putea sa slabesc!Nu am o varsta necesara poate ca sa ma ingrijorez pentru greutatea mea,dar daca o tin asa o sa fie mai rau.
Am 15 ani,1,60m,55kg,am facut timp de 3 ani si jumatate atletism de performanta si m-am lasat cam brusc de aproximativ un an si de aceea m-am ingrasat.
Am incercat sa slabesc facand sport si mancand pana in ora 19 dar nu sunt rezultate si nu stiu ce fel de exercitii sa fac sau poate trebuie sa fac gimnastica sau trebuie sa mananc anumite mancaruri!
Poate ar trebui sa stiu ce trebuie sa fac,dar nu m-a invatzat nimeni cu exactitate!
As dori sa ma reapuc de atletism,dar ca sa fac acest lucru trebuie sa slabesc ca sa pot face lucrurile corect si cu usurinta,deoarece imi doresc foarte mult sa am rezultate foarte bune!
Mancare in mese mici si regulate, miscare fizica regulata, fara alcool si tigari, somn minim 7 ore pe noapte. Asta asa – pe scurt!
am auzit multe lucruri bune despre d-voastra;))multa bafata in continuare