Cu totii am resimtit cel putin o data in viata transpiratia palmelor, intensificarea ritmului cardiac si senzatia de neliniste pe care de multe ori nici nu o putem descrie sau explica. Stresul este perceput de multi ca o amenintare sau poate fi detectat ca iminenta unui eveniment ce ne poate face rau, mobilizand astfel intreg organismul pentru a se apara. Asteptarea rezultatului unui test sau chiar un deadline impus la serviciu ne pot crea o serie de neplaceri care in timp vor fi resimtite ca obstacole greu de depasit. Felul in care corpul raspunde la aceste asa zise amenintari si intensitatea acestui raspuns poate varia de la persoana la persoana. De altfel este bine cunoscut faptul ca exista indivizi care suporta mai bine stresul, facand fata cu brio problemelor intampinate in fiecare zi. Chiar si asa, nu putini sunt cei care, in urma expunerii prelungite la stres se simt in mod constant obositi si fara chef de viata. In cele ce urmeaza dorim sa va prezentam cateva din efectele pe care stresul le are asupra organismului, pentru a va ajuta sa intelegeti complexitatea acestei probleme si nevoia de a discuta cu un specialist pentru a putea combate efectele negative ale cronicizarii acestei stari.
Ce se intampla in organism cand ne stresam?
Stresul cronic se repercuta asupra diferitelor organe si sisteme in numeroase feluri. Astfel, in situatiile tensionate are loc o eliberare de hormoni si multe alte substante realizandu-se astfel raspunsul de tip „lupta sau fugi ” al organismului. Adrenalina si cortizolul sunt poate cei mai cunoscuti hormoni implicati in acest scenariu. In momentul in care este eliberata adrenalina in circulatie are loc dilatarea cailor aeriene astfel incat se produce o crestere a oxigenarii creierului. In urma acestui fenomen s-a observat o senzatie intensa de alerta cu ascutirea simturilor precum gustul, auzul si mirosul. In pofida acestui lucru, multe persoane care se confrunta cu stresul cronic nu au relatat o perceptie accentuata a simturilor, fiind mult prea absorbite de apasarea si tensiunea pe care o resimt in mod constant.
Bruxismul, tahicardia si problemele dermatologice-posibile consecinte ale stresului
Multi dintre cei care se confrunta cu stresul au tendinta de a isi inclesta maxilarul. Cu alte cuvinte, muschii sunt pregatiti pentru o actiune rapida, acesta fiind indemnul organismului de a face ceva pentru a scapa de amenintarea perceputa fie ea fizica sau mentala. Bruxismul sau inclestarea dintilor cu scrasnirea acestora este o trasatura a celor care se confrunta cu stresul. In timp, cei care au aceasta problema se pot trezi dimineata cu dureri de cap putandu-se ajunge pana la distrugerea tesutului gingival sau osos.
Asupra creierului stresul poate avea efecte extrem de daunatoare. Se pare ca depresia, anxietatea, tulburarile cognitive dar si cele de memorie pot fi consecintele expunerii prelungite la stres.
Persoanele stresate sunt mai predispuse catre aparitia problemelor dermatologice. Astfel, stresul poate declansa sau agrava afectiunile inflamatorii ale pielii printre care se numara psoriazisul, dermatita atopica si acneea. In plus s-a observat o legatura intre stres si vindecarea intarziata a ranilor. Si nu in ultimul rand se pare ca imbatranirea prematura a pielii este mai frecventa in cazul celor care se confrunta cu stresul cronic.
Pe termen lung stresul poate fi extrem de nociv asupra inimii si vaselor de sange. Nivelul ridicat al hormonilor de stres poate duce la tahicardie (cresterea pulsului) valori crescute ale tensiunii arteriale dar si la alte afectiuni cardiovasculare.
Imagini: https://www.freepik.com/