Prin alergie se intelege o reactie anormala a organismului cand acesta intra in contact repetat cu o substanta sensibilizatoare denumita alergen. Alergiile pot insa varia mult ca gravitate de la simple eruptii cutanate pana la aparitia starii de soc.
Alergenul incriminat in producerea alergiei poate patrunde in organism prin piele sau mucoase, prin inhalare sau ingerare sau caz mai rar dar mai grav prin intermediul injectiilor. Practic orice substanta chimica minerala sau organica se poate constitui intr-un alergen pentru o anumita persoana cu o sensibilitate crescuta la respectiva substanta. Astfel, alimentele, medicamentele, plantele, microbii,parazitii, praful, polenul, intepaturile de insecte, vaccinrile de diferite tipuri, pot fi alergene.
Reactia alergica apare imediat dupa contactul cu alergenul de la cateva minute la maxim 2-3 ore.
Manifestarile clinice ale alergiilor
Pot fi extrem de variate cuprinzand intreg organismul. Astfel, de la banalele eruptii (pete pe piele) si prurit (mancarime) local asociate cu stare de usoara indispozitie, trecand printr-o stare mai grava definta prin stranut cu rinoree apoasa, tuse cu expectoratie, jena in respiratie si chiar manifestari asmatiforme si ajungand pana la soc allergic. Socul alergic este caracterizat de edeme ale fetei si glutei (extreme de periculos deoarce produce asfixie), tuse sufocanta, febra, frisoane, eruptii cutanate generalizate si chiar pierderea a starii de constienta. In consecinta in functie de gravitatea manifestarilor alergice se instituie si tratamentul.
Conduita terapeutica in alergiile usoare
In cazul in care se cunoaste alergenul cel mai important lucru este indepartarea acestuia, de obicei prin spalarea tegumentelor sau prin provocarea de varsaturi. Dar in 80% din situatii nu se cunoaste exact substanta care a produs starea alergica si atunci varianta de urmat este un tratament general. In primul rand se sisteaza orice aliment care este suspectat ca ar fi produs respective stare (oua, mezeluri, conserve, capsuni). Cateva zile persoana in cauza va primi o alimentatie usoara de tip lacto-vegetarian evitandu-se complet alcoolul, condimentele si excitantele (de tip cola, cafea, cacao). In plus se recomanda administrarea a 1,2 comprimate dintr-un medicament antihistaminic (antialergice) de tipul Romergan, Tavegil, Claritin. De asemenea se va evita scarpinarea excesiva a pielii pentru a preintampina o eventuala infectie cutanata.
Daca aceasta alergie usoara se repeat sau daca evolutia nu este rapid favorabila, se indica prezentarea la medicul de familie.
Conduita terapeutica in alergiile de intensitate medie
In afara de cele mentionate mai sus in acest caz este necesara prezentarea la medic indifferent de evolutia starii de sanatate a persoanei alergice. Riscul de a dezvolta probleme in sfera respiratorie fiind ridicat este bine sa se ajunga rapid la medicul de familie si acesta dupa un consult clinic general si administrarea eventuala a unui tratament injectabil, va decide daca tratamentul se va continua la domiciliu sau este nevoie de internare intr-o unitate spitaliceasca. Cel mai frecvent caz este acela in care nu se ajunge la spital in acest caz, insa este extreme de important sa se determine cu cat mai exact posibil alergenul care a determinat respective reacti. Aceasta pentru preintampina eventualele viitoare contacte cu respective substanta.
In cazul alergiilor este extrem de veridic si bine de urmat dictonul “este mai bine sa previi decat sa tratezi”. Adica, este mult mai bine sa previi contactul, sub orice forma, cu alergenul ( o data stabilit!) decat sa tratezi o reactie alergica imposibil de anticipat ca gravitate.
Conduita terapeutica in alergiile grave – socul alergic
Aparitia socului alergic, care se face brusc, mai ales dupa tratamente injectabile, necesita internarea in spital de urgenta. In spital se vor administra tratamente perfuzabile antialergice si antiinflamatorii puternice (hemisuccinat de hidrocortizon) urmate de o medicatie antialergica per os pentru cateva zile. Din pacate, datorita faptului ca in majoritatea cazurilor socul apare ca urmare a unui tratament injectabil, nu este posibila indepartarea substantei alergene rapid (cum se face, de exemplu, pentru o substanta ingerata – provocand varsaturi) tratamentul ramanand doar unul general.
Socul alergic ramane o situatie destinata exclusiv spitalizarii, recomandarea noastra fiind ca o data ajunsi la spital chiar daca starea de sanatate s-a ameliorat rapid dupa tratamentul administrat intravenos, sa nu parasiti unitatea sanitara pana la revenirea completa si sa urmati cu strictete sfaturile medicale si igieno-dietetice primite la externare de la medicul specialist.
8 Comments
despre alergiile la ochi, cum as putea afla mai multe informatii. Anul trecut, mi s-a spus ca am contactat un virus (poate fi luat chiar din aer), mi s-a pus diagnosticul „blefarita”… am luat tratament, a trecut, dar tot revine, din cand in cand. As vrea sa stiu daca exista vreun remediu naturist. Multumesc de raspuns.:)
Ce tratament ai facut pentru blefarita?
Tratament cu:
-colbiocin
-tobradex
Dupa intreruperea ratamentului,simptomele au reaparut cu mai multa intensitate:inrosirea mucoasei conjuctivale, inrosirea globului ocular, lacrimare frecventa si intensa.
Ce tratament as putea urma ?
Eu am o alergie… la nu stiu ce…O am de aproape 20 de ani. Nu mai stiu cum sa fac sa scap de ea. Imi apar niste exeme in jurul ochilor si pe maini. Uneori si in alte parti ale corpului. La inceput am facut tratament cu hidrocortizon. Apoi am facut niste vacinuri. Globulina antialergica. Cu aia imi dispareau imediat. Apoi a disparut glibulina de pe piata. Cica spitalul Cantacuzino nu mai fabrica pentru Romania. Am revenit la hidrocortizon… dar a inceput sa nu imi mai treaca nici de la asta. Sau cum il termin cum imi apare iar. Acum sunt intr-o asemenea perioada si chiar nu mai stiu ce sa fac… Poate ma ajutati intr-un fel sau altul.
Va multumesc!
Buna seara! Am 22 de ani, iar de aproximativ 2 ani am dezvoltat tot soiul de alergii la praf, naftalina, polen, par de animale si mai nou chiar si par de om (exceptandu-l pe al meu). ori de cate ori ma ating de parul iubitului zona respectiva se irita si inroseste sporadic. ma trezesc cu buzele ffffffffoarte umflate si iritate fara niciun motiv (fara a fi sarutata etc.). iau claritine, dar se pare ca nu isi face efectul in fata alergiilor la nivelul pielii. ce alt tratament mi-ati putea recomanda? Va multumesc si astept raspunsul dvs.
Buna seara! Am si eu o problema cu alergiile. Fac alergii in ultima vreme destul de des si cateodata nu pot sa respir, iar pe piele (dupa alergie)imi raman niste bubite rosii, ca o iritatie. Mi-am facut testul alergologic si m-am ferit de tot ce eram alergica, insa fara rezultate. In plus am rinita cronica si fac tratament cu Singulair 10 Mg de trei ani(cu tot cu pauze, in fiecare an de 1-3 luni).
Am uitat sa zic: ce pot sa fac sa scap de bubitele rosii si ce as putea lua pentru alergii ca o data cand am fost in spital, doar mi-a pus perfuzie o data cu ceva si m-a tinut o saptamana degeaba si nu vreau sa mai trec prin asta. Multumesc!
buna ziua am şi eu o întrebare,unde pot găsi şi eu un doctor alergător bun?am o alergie de 3 ani care se manifestă pe tot corpul cu nişte bube foarte mari iar cam într-o ora dispar şi nu mai suport pentru că acest lucru mi-se întâmplă zilnic .multumesc.